26.4.2024 | Svátek má Oto


BOTANICKÁ ZAHRADA: Do Troje na motýly a Velikonoce

6.4.2006

O víkendu startují akce, které trhají rekordy v počtu návštěvníků

Jen co Botanická zahrada hl. města Prahy zahájila 1. dubna novou sezonu a 4. dubna převzala od Knižního klubu vzácnou wollemii vznešenou, chystá se návštěvníkům nabídnout další „taháky“ (míněno ve smyslu někoho přitáhnout, nalákat)

  Motýli a Velikonoce2

Jarní výstava motýlů - čtvrté pokračování veleúspěšného cyklu motýlích výstav odstartuje 8. dubna. V tropickém skleníku Fata Morgana se až do 30. dubna (denně od 9 do 18 hodin) představí téměř 3.000 křehkých exotických krasavců 50 druhů. Nebude mezi nimi pochopitelně chybět ani „starý známý“ Attacus atlas, s rozpětím křídel více než 20 centimetrů největší motýl světa, úžasně zbarvení tropičtí otakárci, babočky a bělásci. Doufáme, že se na Jarní výstavě motýlů představí i motýli, kteří zde dosud k vidění nebyli: „Jedná se o ptakokřídelce, mimořádně velké a pestré motýly, patřící mezi otakárky, které jsme v Anglii objednali. V každé zásilce dostáváme nové druhy motýlů, které si ještě návštěvníci neměli možnost u nás prohlédnout,“ prozrazuje „něco z kuchyně“ Eva Smržová, vedoucí skleníku a především hlavní organizátorka akce. Letos stejně jako jindy nám návštěva výstavy umožní sledovat líhnutí motýlů z kukel umístěných v líhništi na terase skleníku, kde mají zajištěny důležité podmínky pro život: vysokou teplotu a vlhkost vzduchu. Stejně jako u předchozích, veleúspěšných výstav, doputují motýlí kukly z farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Letošní novinkou je určitě její slavnostní zahájení v pátek 7. dubna asi v 9.45 hodin (po svačince), protože o to se nepostará nikdo větší než 7 desítek dětí z MŠ Motýlek v Arabské ulici – dlouhodobí spolupracovníci trojské zahrady.

Rovněž od soboty 8. dubna, a to až do 17. dubna, (denně v čase 9.00 až 18.00 hodin) na návštěvníky čeká již 5. ročník výstavy Veselé Velikonoce. Na akci pořádané ve spolupráci s firmou Bonsai – květiny pana Petra Herynka si připomeneme lidové zvyky zahrnující čas od Popeleční středy až po Velikonoční pondělí. Ve výstavním sále na nás dýchne atmosféra Velikonoc ze starých pohlednic, z perníčků, osvědčených receptů na jídla z jarních bylinek a kraslic. Ve vinici a viničním domku ochutnáme „tuzemské“ trojské vínko a naučíme se vytvářet velikonoční výzdobu, na venkovní expozici se seznámíme s dřevinami a různými druhy vrb, pomlázek a osením. Výstavu Veselé Velikonoce doplní ve dnech 15. až 17. dubna (denně 9.00 až 18.00 hodin) Velikonoční trhy, kde si ve stáncích na venkovní expozici můžeme nakoupit pomlázky, cukrovinky, koření a jiné tradiční velikonoční zboží.

Výstava motýlů i Velikonoce jsou každoročně nejnavštěvovanějšími akcemi trojské botanické zahrady: V roce 2005 navštívilo obě výstavy motýlů (jarní i podzimní) celkem více než 75.000 návštěvníků, na Velikonoce jich přišlo téměř 60.000.

Přitáhnou letos další rekordní množství?

.

Foto: Jarní výstavu motýlů sice zahájí děti až 7. dubna, už dnes je ve skleníku i díky motýlům pěkně živo…

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz