26.4.2024 | Svátek má Oto


ÚVAHA: Faktura za elektřinu

25.2.2006

Přišla počátkem února za období od 9.9.2005 do 9.1.2006. Dny roku 2006 vyúčtované novým způsobem podle nových sazeb. Přiložený byl vysvětlující letáček, při svém vzdělání jsem dokonce způsob výpočtu i pochopila. Dala jsem si práci a ověřila avizované 10% zvýšení ceny. Došla jsem k následujícímu (a vím, že objevuji Ameriku, ale přesto):
Nárůst za NT+VT dohromady o 10,77%; pokles stálého platu o 17%;
Zhruba při spotřebě 515 kWh dohromady v nízkém i vysokém tarifu zaplatím stejně jako v r.2005. Nad touto spotřebou, čím vyšší spotřeba, tím hůř pro mě.
Nově zpracovaná faktura je sice komplikovanější, ale odkryla skryté položky sazeb – složky ceny. Odborníkovi jsou samozřejmě známé, laikovi jaksi unikají. V kontextu s letáčkem přiloženým k faktuře, s nedělní debatou pánů Urbana a Bursíka (a musím je pochválit za slušné chování), s různými články v novinách či na internetu, si pokládám otázky, na které neznám odpovědi a bůh ví, jestli se je někde dozvím.
Z letáčku vím a zhruba to tak je i na faktuře, že platíme (zopakuji dle letáčku):
1. za silovou elektřinu (ve složení za NT, VT a stálý plat za jistič (vyjadřuje náklady spojené s administrativou kolem každého Vašeho odběrného místa, tj. měření, odečty, fakturace apod.).
2. za regulované služby
(…Distribuční služby PRE opět ve složení za NT, VT a stálý plat;
…Pevné ceny za zajištění činnosti zúčtování odchylek Operátorem trhu s elektřinou OTE; …Pevné ceny systémových služeb ČEPS SS;
…Pevné ceny příspěvku na krytí více nákladů na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů OZE; ).
3. DPH 19%.
NT, VT platíme podle spotřebovaných kWh; stálý plat za měsíc. Složky v Pevných cenách rovněž platíme podle spotřebovaných kWh.
Z pevných cen v regulovaných službách zaplatím nejvíc za systémové služby. Z koláče Složek ceny si ukrojí 5,22%. Co a pro koho to je? Proč mám platit za zajištění činnosti zúčtování odchylek Operátorem trhu s elektřinou? Jaké odchylky? A proč mám platit příspěvek na krytí nákladů z obnovitelných zdrojů? Nechci, aby byla česká krajina zohyzďována větrnými elektrárnami. A jiné obnovitelné zdroje – spalování biomasy, pěstování řepky, ale proč to mám platit já? Stačí, že musím platit DPH. Je pravda, že v koláči Složek ceny zbývá na Pevné ceny regulovaných služeb necelých 10%. Ovšem částka se odvíjí od spotřeby kWh. Tzn. že např. při spotřebě 1000 kWh připlácím ke stálému platu 190 Kč měsíčně. Přičemž stálý plat je 34+101=135 Kč měsíčně (za silovou energii + distribuční služby PRE). Tolik k faktuře.
Od p. Bursíka jsem se v nedělní debatě dozvěděla, že 67% akcií ČEZ vlastní stát. P. Urban oponoval, že stát na cenu vliv nemá, že ČEZ musí udržet české ceny v relaci se světovými cenami. O rozpínavosti ČEZu jsem si v Hospodářských novinách také přečetla. To také musí někdo zaplatit. Zase já, spotřebitel. Až budu mít světový důchod vypočítaný ze světového alespoň průměrného platu, pak prosím.
Jakou roli v tom všem hraje Energetický regulační úřad ERÚ? Bojuje za výši sazeb a mám být tudíž spokojená, že vybojoval právě takové sazby jaké jsou, protože mohly být ještě vyšší? Nebo naopak? A nebo je jeho posláním něco zcela jiného, mně neznámého?
A závěrem mi prosím poraďte, jak se zachovat při volbách.

L. Kosinerová