8.5.2024 | Den vítězství


TEPLO: Krutá pravda, jak to s ním je

6.6.2022

Dovolte mi abych se na úvod mého lamentování představil, jsem vedoucí tepelného hospodářství jednoho běžného okresního města. Mým úkolem je provozovat kotelny a starat se o bezproblémovou dodávku tepla. Nedávno přišel pan ministr Síkela s tím, že vláda zavede až 20 procentní slevu na energie. Já jako dodavatel tepla jsem se nad tím pozastavil. Téměř denně čtu nebo slyším o tom, že elektřina zdražuje a co to všechno hrozného znamená, pokud bych si to měl vztáhnout na naše město, tak mě elektřina asi nejvíce nepálí a dovolím si tvrdit, že velkou část domácností u nás také ne.

Nevím to přesně, možná by to šlo někde dohledat, ale velkou část domácností tvoří jistě byty v panelových domech a ty jsou z velké části vytápěny centrálním zdrojem tepla. Ten je taktéž z většiny na plyn. Všichni víme, že plyn zdražuje extrémně, takže se pojďme podívat, co to udělá třeba s důchodcem, říkejme mu pan H. Bydlí vy bytě 3+1 v již zmiňovaném panelovém domě, kam dodává teplo a teplou vodu centrální zdroj tepla na plyn, použiji SKUTEČNÁ ČÍSLA.

Pan H bydlí sám a je v důchodu, jeho roční spotřeba elektřiny je cca 1MWh, zdražení elektřiny se jej tedy dotkne, ale postačí zvednout zálohy o 500 Kč měsíčně. Spotřebuje také 0,5 MWh plynu, protože na něm jen vaří a zde mu tedy nezbude nic jiného než také zvednout zálohy o 200 Kč. A co teplo? Teplo mu dodá město, které pomocí svého s. r. o. provozuje tepelné hospodářství. Za posledních deset let stál GJ tepla něco mezi 490 Kč až 605 Kč. Když stanovujete cenu za GJ, z velké části v ní hraje roli cena komodity, tedy plynu.

Pro rok 2022 máme u nás ještě fixovanou cenu cca 480 Kč za MWh plynu. Problém je ten, že na rok 2023 nakoupeno není a pokud bychom teď chtěli nakoupit, cena bude cca 2.800 Kč za MWh plynu. To je šestinásobek ceny původní. Tento rozdíl bude mít drtivý dopad na všechny domácnosti, které využívají teplo z centrálního zdroje na plyn a tento dopad pocítí i náš pan H., který zaplatí za rok 2022 za topení cca 13.000 Kč, teplou vodu bych zde pominul. Plyn na rok 2023 budeme muset nakoupit a můj odhad je, že pod 2500 Kč se při nákupu nedostaneme. Město s nákupem otálí, čekají nás komunální volby a tak nevím kolik přesně bude stát GJ v roce 2023. Jedno si ale troufnu tvrdit, méně než 1.800 Kč to nebude. Náš pan H. Tedy za topení v roce 2023 zaplatí ne 13.000 Kč, ale přibližně čtyřikrát více, cca 50.000 Kč. To je meziroční nárůst o cca 37.000 Kč a měsíční výdaj navíc cca 3.000 Kč na zálohách. Nikoli elektřina, ale teplo pana H. pošle do kolen.

Pan H. nemá páru, co je to GJ. Pana H. do dneška nejvíc zajímalo, kolik mu při vyúčtování vrací. Pan H. na to možná vyzraje tím, že si řekne “no bóže, tak nebudu topit a budu si přitápět jen v jednom pokojíčku“. Pan H. ale neví, že panelový dům, vytápěný centrálním zdrojem, má jistou nesvobodu v tom, že i kdyby si všechny radiátory demontoval, bude platit stejně a pravděpodobně díky způsobu rozúčtování ještě více. Panu H. pan ministr Síkela možná dá slevu 20 procent, ale ta mu moc nepomůže. Pomoc má být adresná nikoli plošná. Ovšem dotovat důchodci teplo, když žije sám třeba ve 4+1, mi přijde scestné. Pomáhat se má nejslabším a nejzranitelnějším.

S tímhle stavem prostě nikdo nepočítal. Nedá se na něj připravit. Někde už GJ stojí 2000 Kč, jiné to čeká. Každopádně to dolehne tvrdě na všechny, i když se zpožděním. Pan H. se bude muset zamyslet, zda na energie bude mít. Zda by nebyl lepší menší byt nebo domov důchodců. Přežili jsme horší věci a přežijeme i toto období. Mimochodem sám bydlím v panelovém domě, do kterého dodává teplo a teplou vodu centrální zdroj, který provozuje. Snad se tedy plošně přestane řešit cena elektřiny a začne se více diskutovat o CZT a možnostech jak zmírnit drtivý dopad Damoklova meče.

Poznámka redakce:
Z obav před postihem si autor nepřeje text zveřejnit pod plným jménem, jen pod značkou VTH.