20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

TEPLO: Krutá pravda, jak to s ním je

Dovolte mi abych se na úvod mého lamentování představil, jsem vedoucí tepelného hospodářství jednoho běžného okresního města. Mým úkolem je provozovat kotelny a starat se o bezproblémovou dodávku tepla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. John 7.6.2022 13:24

Drahé energie mohou být jen vylepšená metoda podvodů s LTO v 90. letech a projektu „solárních baronů“.

ČEZ prodává elektřinu se ziskem na Lipské burze, kde ji za ještě vyšší cenu nakoupí čeští „obchodníci“ a prodají ji se ziskem v ČR. Elektřina přitom neopustí území ČR. Prodej přes burzu není nařízen, je dobrovolný. Předpokládám, že by nebyl velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého, který má dobré styky na politiky a jejich kumpány. U koho končí ty pohádkové zisky, které musí čeští nevolníci financovat?

Německo kupuje levně plyn na základě dlouhodobé smlouvy s ruským Gazpromem. ČR dlouhodobou smlouvu zrušila. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat.

Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala. Ale kapři si nevypustí rybník....

P. Rada 7.6.2022 13:56

Energie fakticky nejsou "drahé" jsou jen více nebo méně efektivně těžitelné.

"Drahé" ale mohou být falešné spekulace o tom, že "kapři" mohou ovládat fakticky se tenčící "zásobu vody v rybníce". Racionalita totiž vypovídá o jiném světě:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

F. Zrcek 7.6.2022 13:14

Máte pravdu, je to problém a dostává nás do kolen. Dělat se nedá nic, maximálně zamlžit situaci. Například místo ceny za GJ udávat cenu za kcal. Ta bude nižší a než si to důchodce H přepočítá, tak ho energošmejdi ožebračí... A dobře na něm vydělají.

V. Čermák 7.6.2022 15:51

Zapomněl jste ale podotknout, že je to Nutné. Je přece potřeba Potrestat Putina,že? Mimochodem, Ti Důchodci možná rozumí jednotkám SI lépe, než pokrokářská mládež...;-DRv

P. Brecík 6.6.2022 22:10

Článek - o tom, jak země EU přišly o kolonie až .... v 60. letech skončil koloniální ráj Evropy. A co se stalo potom? A poté přišel štědrý SSSR, který začal do Evropy plynovodem dodávat levný plyn. V roce 1967 byl tento plyn již v Československu a Rakousku. V roce 1970 byla podepsána smlouva s Německem – a již v roce 1973 Německo „sedlo“ na sovětský plyn. Stalo se to jeho „kolonií“ – už nepotřebovalo bojovat.

V roce 1975 podepsaly smlouvy se SSSR Bulharsko, Maďarsko, Finsko, Itálie a Francie. O něco později se přidala Jugoslávie a Rumunsko. A evropský boom začal. Kvůli jediné věci – levné energii.

Některé rozumné hlavy Evropy i nyní přiznávají, že evropské země žily 40 let z levných energetických zdrojů SSSR a Ruska, a přitom neváhaly nazvat svého dobrodince „benzínkou“.

P. Rada 6.6.2022 22:47

Láce energií je líbivý ale ošemetný pojem vycházející s poměřování přes fiktivní makroekonomicky ničím věcným nekrytý ukazatel.

Zkuste se na problém podívat přes fyzikálně opodstatnělejší efektivitu těžby energií EROEI a to pokud možno důsledněji i se započítáváním dopadů externalit na životní prostředí. S tohoto úhlu pohledu je lidstvo ve vážném problému který nadcházející plynová krize připoměla a válečné ztráty jen tuplovaně prohlubují.

P. Vychodil 7.6.2022 12:19

R^R^tedy, před takovým komentářem smekám...proč neděláte v EP a podobných institucích ? tam s takovými sofistikovanými kydy předčíte i Lejnovou...která tuhle prohlásila, že eu musí odebírat plyn z ruska, aby jej (rusko) poškodil. Jinak by totiž rusko mohlo začít prodávat plyn dychtícím čekajícím zákazníkům a samozřejmě dráže...a teď raď rado, jak stohoven...

P. Rada 7.6.2022 13:03

Kydy předvádíte Vy!

Jak s toho ven ? - konstruktivně - třeba takto: ... https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/pasivni-dum-lze-postavit-i-z-cihel-40399041

P. Vychodil 7.6.2022 13:15

rado, manipulaci umím, dělal jsem z ní nejedny zkoušky...moje reakce vůči tobě jsou jen proto,že zrovna piju kafe, a bavím se tím, jak idioti na NP reagují jako vosy na nějaký článek (víš, to je sopučástí stálého vzdělávání)... ale někdy dokážeš překvapit svojí retorikou, za což tě ocenuji, a také ti to tímto sděluji, což doufám ocenuješ...

P. Rada 7.6.2022 13:52

Netykám si zejména zde ze zásady s nikým a tuplovaně né s familierně drze vlezlými.

Ocenil bych sdělená fakta - nikoliv namyšlené sdělení o dovednosti manipulovat.

Dám příklad. "Krutou pravdou" (dnes v Česku výrazněji válečnými událostmi akcelerovanou) je, že s efektivitou těžby energií a tedy udržitelností životní úrovně včetně životního prostředí má lidstvo už staletý problém který byl podrobněji popsán před více jak desetiletím:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

R. Polášek 7.6.2022 8:40

Dokud nepřišli zelení se svými kampaněmi, to je tak před 10 lety, tak jsme v Evropě měli dostatek energie z vlastního těženého uhlí a leckdo i z atomu. To až na základě nátlakových zelených kampaní, jsme se zbavili našeho uhlí a zastavil se přírůstek jaderných zdrojů. Dnes místo dostatku energie je v Evropě papírově několikrát větší kapacita fotovoltaiky i větrníků a přesto máme nedostatek energie. A kde nestačí OZE, podle zelených aktivistů se to zaplácává či mělo zaplácávát levným Putinovým plynem.

Neboli nebýt zelených, měli bychom v Evropě dostatek energie a nebyli bychom napíchnuti Putinovi na vidlích fatální závislosti na rusském plynu a ropě.

P. Rada 7.6.2022 10:55

Pane Polášku ideálem vám zřejmě je najít a pošpinit politicky odpovědného viníka.

Realita výstavby štěpných reaktorů kdekoli ve světě je ale jiná a s podstaty nesouvisí se "zelenými kampaněmi" prostě proto, že neexistovaly. Pravdu je jen to, že realitu dnešní i zelená informatika může připomenout.

Dokud totiž v roce 1977 nehavarovala v ČSSR vyvinutá a postavená A1 proklamovala se v našem tehdy totalitně vedeném státě výstavba podobných pracujících s neobohaceným uranem. "Zelené" hnutí tehdy u nás ale neexistivalo. I já v té době v jádro jako náhradu fosilů věřil.

Dokud nevybuch konstrukčně levný černobylský reaktor typu RBMK plánovala sovětská totalita stavby mnoha dalších. Pak ale nastal i v této tuhé totaliě zvrat ve výstavbě dotyčného typu.

Když v roce 1979 havaroval reaktor v Pensylvánii - přestaly se v USA JE stavět a dodnes se tam žádná nedostavěla. Zelená hnutí toto neovlivnila. https://suta.blog.respekt.cz/three-mile-island-30-let-od-havarie-ktera-zmenila-ameriku/

Když poté v roce 2011 havarovaly dokonce fokušimský reaktory postavené zas v demokratické svéře a vyhodnocené i mezinárodními inspekcemi jako zcela bezpečné - byla zastavena výstavba všech kontinentálních realizací dokonce v totalitně řízené Číně.

Celosvětově pak došlo na tzv zátěžové testy a na zásadní konstrukční změny které však cenu výstavby navýšily až do ekonomicky nerentabilní úrovně. V této fázi už sice někde existovaly "zelené kampaně" ale jaderná energetika už i bez nich celsvětově stagnovala a doposud i podle projaderných zdrojů stagnuje s nejasnou nadějí na technologicky podmíněný obrat:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

R. Langer 7.6.2022 15:09

Nelži zase o jaderné energii, Zelený bolševiku. Lžeš, jako když Rudé právo tiskne, a ty tvé lži tady byly 100x vyvráceny, prolhaný Zelený podvodníku! ;-€

P. Rada 7.6.2022 18:53

Lež lze vyvrátit ověřitelnými fakty.

Pomluvy, škleby... jen dokládají věcnou bezradnost spojenou s nezvládnutou afektivitou.

P. Molík 6.6.2022 20:13

Závidím těm správně politicky uvědomělým, protože je bude zahřívat namísto radiátorů vědomí, jak jsme to nandali svým politickým nepřátelům. Za to se přece vyplatí mít studené radiátory po celou zimu.

K. Nový 6.6.2022 20:50

A ostatní vytáhnou starý Dakon a si zatopí uhlím.

P. Rada 7.6.2022 6:12

Mosteckým?

Proč podobně jak autor neuvažujete v souladu s efektivními možnostmi dnešní doby o růstu soběstačnosti cestou zateplení, rekuperace... při doplnění o malý autonomním zdroj FV a tepelného soláru?

P. Vychodil 7.6.2022 12:27

rado, kdo tě krmí takovými žblechty...nebo sis vzopmněl na svá komsomolská léta o budování soccialismu ?

Ale piš dál a ještě více, ať je zřejmé, jak dnešní propaganda funguje...

K. Nový 6.6.2022 18:23

1) Cenu plynu si uměle zvedáme sami, tím, že nemáme dlouhodobé smlouvy. Orbán (ale i Němci) si mají, a mají nízké ceny.

2) Cenu benzínu si uměle zvedáme sami, tím, že zavádíme sankce Rusům, které jim ale neublíží (tržní cena vzroste a Rusové prodají ropu do Asie sice pod tržní cenou, ale stále za více peněz než dnes).

3) Cenu uhlí si uměle zvyšujeme emisními povolenka, zavíráním dolů a tím, že banky mají zakázáno financovat těžbu paliv (Centrální evropskou bankou).

4) Cenu elektřiny si uměle zvedáme sami, protože ji **všechnu** prodáváme na burze v Lipsku, kde ji vykupují Němci, které své elektrárny zavřeli a spoléhají na naše.

Za 1), 2), 3) a 4) je zodpovědná vláda a EU.

Co s tím udělají? Orbán by asi věděl, co s tím, ale Fiala na to nemá.

P. Rada 6.6.2022 19:55

Vnímám to jinak.

1. Dopady nárůstů cenu plynu si zvedáme nízkou efektivitou jeho využívání. Např. daleko více jak polovina obytných budov vykazuje výrazně horší teplo-technické vlastnosti oproti technologicky dosažitelnému optimu.

2. Sankce na dovoz kapalných by měli efekt pokud by byli důsledné a pokud by jsme důsledně využívali divezifikaci dodávek. Tolerování totalitní zvůle jak to předvádí např Orbán je o podkopávání mezinárodního práva.

3. Ceny uhlí máme dotované bezohledností k dopadům jeho spalování. Bezohlední lidé takto vznikající škody nereflektují.

4. Cena energií obchodovaná na burze má smysl jako každý jiný mezinárodně respektovaný obchod. Zvyšujeme si ji nevyužíváním domácích zdrojů a nízkou energetickou efektivitou tvorby HDP.

Za ledacos s toho není odpovědná jen jedna vláda ale jsou za to odpovědné vlády za dlouhá desetiletí zpět. Roli hraje a hrála podbízivá mocenská politika Ruska zneužívající zdrojových možností lokality k růstu vlivnosti za pomoci lokálně vlivných rusofilů (V.Klaus...) kteří v našich vládách s hlediska národní bezpečnosti destruktivně úřadovali v klíčových pozicích dlouhá desetiletí. Talovému Klausovi bylo strategické uvažování vždy ukradené a zato zemi vmanévroval do tzv tržního systému kde ale konkrítně trh s planem dominantně ovládá totalitní systém cizí mocnosti.

K. Nový 6.6.2022 20:49

1. Nesmysl. Stavby a průmysl jsou postavené na nějaké ceny. Důležité je, že si je zbytečně zvedáme.

2. Kdyby, chyby... Orbán má hlavu na správném místě a ví, že sankcemi na vývoz ropy Rusku neublížíme. Vyvezou jinam a za vyšší cenu, než je stávající. Každá nejistota zvedá tržní ceny ropy.

3. Nesmysl. Uhlí dokážeme spalovat čistě.

4. Nesmysl. Na burze má smysl obchodovat to, co nepotřebujeme a nikoliv všechno. Jaké nevyužívání domácích zdrojů máte na mysli? Občasné zdroje energie? Tak ty jsou úplně k ničemu - bez dotací nezaplatí ani svoji vlastní výrobu.

Viďte si to jak chcete, ale odpovědnost za chybějící energie má každopádně nyní Fiala. Už je tam téměř půl roku a neudělal s tím lautr nic.

V. Petr 6.6.2022 21:00

R^R^R^R^

P. Hák 6.6.2022 22:01

"Už je tam téměř půl roku a neudělal s tím lautr nic"

To je sprostá pomluva. Fiala usilovně pracuje na tom, abychom ropu a plyn z východu měli co nejdražší, pokud možno vůbec.

J. Vintr 7.6.2022 0:17

R^R^R^

P. Vychodil 7.6.2022 12:23

R^R^R^

rada, jak zní jeho nick, je placený propagandista. s.e.r.e se do jakéhokoliv tématu, a když neví, pomůže si "ad hominem" nebo jinou "zkratkou". ale je vytrvalý, to se mu musí nechat, asi to slušně sype...

P. Brecík 6.6.2022 22:08

Kde jste byl, pane Rado, když USA + Západ totalitně válcovali kohokoliv, kdo se jim znelíbil ? Znáte pojem "Světový četník". četník - policajt. To je podprůměrné inteligentní tvor, kterému délá dobře buzerování druhých. https://www.novarepublika.online/2022/06/kolonie-nejsou-plyn-nebude-gynekolozka-von-der-leyenova-vi-kam-vede-evropu

P. Rada 6.6.2022 22:39

Pane Breclíku Vy zřejmě dáváte totalitně rád všechny do jednoho pytle. Pokud jde o otázku pak jsem nejspíše byl spolu s Vámi za železnou oponou která hrozila jaderným celosvětovým kolapsem. To hrozí všem a všemu živému dál a zas aktuálněji.

P. Molík 6.6.2022 20:18

Fiala evidentně nechce řešit nemravně předraženou elektřinu z lipské burzy, jeho receptem je nahnat přestárlé důchodce na pracovní úřad pro podporu na elektřinu. Ovšem tentokrát Fialova vláda neřešením kardinálních problémů již překročila mez, za níž nastupuje trestní právo. Nelze nečinně přihlížet nebo realizovat nesmyslná a neúčinná opatření v záležitosti předražených energií, protože reálně hrozí kolosální hospodářsko-společenské škody, zbídačení miliónů obyvatel, krachy tisíců firem atd. Trestuhodná nečinnost Fialovy vlády je stále víc zřejmá.

V. Petr 6.6.2022 21:01

Pokud si to lidé nechají líbit, bude Fiala ve svém řádění pokračovat...

P. Rada 6.6.2022 22:54

Pod pojmem "lidé" máte nejspíše na mysli jen ty smýšlející stejně jak Vy. To je typický příklad mysli založené na nacionalisticko-totalitním uvažování.

Jinak smýšlející pro Vás neexistují a jejich názory až životy nemají cenu.

Zkrátka uvažování nacisty.