9.5.2024 | Svátek má Ctibor


PIVO: Privatizace Budvaru? Ano, ale trochu jinak

16.6.2022

Markéta Pekarová Adamová přišla s nápadem, že by se mohl privatizovat proslulý českobudějovický pivovar Budvar. Spravedlivé však by bylo, aby se jeho majitelem stalo město České Budějovice.

Prodej Budvaru by měl pomoci napjatému státnímu rozpočtu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny uvedla, že stát není od toho, aby vařil pivo. „Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl byt výjimkou,“ řekla podle iDNES.cz Pekarová Adamová.

Na těchto slovech něco je. Expremiér Andrej Babiš už dříve uvedl v případě karlovarského hotelu Thermal, jehož vlastníkem je rovněž stát, že stát tady není od toho, aby provozoval hotely. S tím plně souhlasím a o pivovarech platí to samé.

Jediným důvodem, proč Budějovický Budvar zůstal ve státním vlastnictví jsou známkoprávní spory o značku BUDWEISER s americkým pivovarnickým holdingem Anheuser-Busch InBev, které českobudějovičtí většinou vyhráli. Někteří právníci soudí, že pokud by se změnil vlastník Budvaru, mohlo by to vést k obnovení zdlouhavých a nákladných soudních sporů.

Českobudějovický pivovar prosperuje a ročně dosahuje stamilionových zisků. To ovšem není dáno majitelem, ale kvalitním produktem, který se tu vyrábí už od roku 1895. Velkou zásluhu na prosperitě Budvaru má jeho bývalý generální ředitel Jiří Boček, pivovarník tělem i duší, který před několika lety kvůli vážné nemoci odstoupil z funkce. Dokonce měl kdysi s několika společníky připravený projekt na privatizaci Budvaru a kdyby se jim to povedlo, tak by vyhlášený pivovar prosperoval i v soukromém vlastnictví.

Budějovický Budvar by mohl změnit vlastníka, ale poněkud jinak než klasickou privatizaci. Pivovar založili v roce 1895 pod názvem Český akciový pivovar přední českobudějovičtí Češi (měšťané a průmyslníci), kteří se stali jeho akcionáři. Ti tak učinili poté, co jej místní Němci nechtěli pustit mezi vlastníky nynějšího druhého českobudějovického pivovaru Samson. Takže česko-německé soupeření mělo i pozitivní důsledky.

V každém případě zásluhu na tom, že se v Českých Budějovicích začalo vařit špičkové pivo světové úrovně, mají jeho obyvatelé. Těm byl pivovar bohužel ukraden bez náhrady při znárodnění v roce 1945. Nyní však nastal čas tuto křivdu napravit. Budvar by se mohl změnit na akciovou společnost, jehož jediným akcionářem by bylo město České Budějovice. Vynikající pivo se v Budvaru vaří zásluhou místních a nikoliv obyvatel Prahy, Brna, Ostravy atd. Proto by bylo spravedlivé, aby peníze z Budvaru končily v jihočeské metropoli a nikoliv ve státní kase.