26.4.2024 | Svátek má Oto


LEVICE 7 jako v Berlíně

22.8.2022

V originále šlo samozřejmě o sedm kulí jako v Sarajevu, ale teď mi jde o sedm procent jako v Berlíně.

V jistých kruzích v Čechách - bohužel těch blízkých politice - existuje pověra, že cizí osli hýkají lépe než ti vlastní. Slýcháme tak, že jinde to i ono dělají jinak - mezi řádky míněno, že lépe. To může být i pravda, jen by se občas hodilo nepřidávat k tomu omáčku o provincialitě, čecháčkovství…

A pokud má někdo jako program dívat se soustavně za humna, pak by nebylo od věci se toho držet.

Ale o jakých sedm procent že mi to vlastně jde. Inu o sedm procent sazby DPH na energie, které se chystají zavést v Berlíně.

Česká vláda řeší usilovně „úsporný tarif“ a kde na něj vzít peníze. Tedy jak dostat peníze do rozpočtu a jak je pak správně zase rozdat.

Levicová vláda v Berlíně se rozhodla k řešení, na které se pravicová vláda v Praze nezmohla - jako by se polekala jeho pravicovosti. Nebude pomáhat občanům zaskočeným cenami energií tím, že jim bude přerozdělovat peníze, které od nich před tím vybrala, ale sníží jim daň, kterou by za energie vybrala.

Občanovi to pomůže a rozpočet v konečném součtu o nic nepřijde - nejvýš se ušetří náklady na redistribuci.

Je ta vláda v Berlíně až tak levicová?
A proč si vlastně myslíme, že máme v Praze pravicovou vládu, když zavání socialismem na sto honů?
Vláda proklamuje, že zdaní nadměrný zisk (a uším Karla Marxe a jeho pohrobků to jistě zní libě). Je ale otázka, jestli si ve Strakovce nezapomněli přečíst vlastní vládní program, se kterým se ve sněmovně ucházeli o důvěru. Mluvilo se v něm o nezvyšování daní a dokonce o „daňové brzdě“. Teď se mluví o válečné dani, když nejsme ve válce, a o nadměrnosti zisku, který tou daní postihneme. Jeden by řekl, že ti, co by daň měli platit, něco ukradli. A při tom nikde v právním řádu termín „nadměrný zisk“ nemá oporu. Asi se prostě ukáže prstem na ty, co se vládě nelíbí.

Kdyby to vláda udělala podle vzoru z Berlína, tak ty dvě třetiny ušetřené daně pomohou jednoduše a rychle všem.

A jestli vláda potřebuje peníze na běžný provoz, což kdyby takhle vzala z toho, co jí patří - například zisk ČEZu. Za navýšenou dividendu ji asi drobní akcionáři nezažalují.

Evangelium říká: „Po ovoci jejich poznáte je.“ A to ovoce, co zraje ve Strakově akademii, chutná po chaosu a socialistické internacionále.