26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Nová vláda chce zrušit EET

2.11.2021

Respektive by o tom změnou zákona musel rozhodnout Parlament České republiky, ale to by při jeho nynějším složení neměl být problém. Já to považuji za krok správným směrem. Drobné podnikání je třeba podporovat a ne mu házet klacky pod nohy a zatěžovat je byrokratickými a jinými nesmysly.

Od končícího premiéra Andreje Babiše a jeho vlády jsme ovšem něco jako podporu malých živnostníků čekat nemohli. Naopak mu vadili a hloupost zvaná Elektronická evidence tržeb (EET) byla nástrojem, jak zlikvidovat malé hráče na trhu ve prospěch těch velkých. Což Babišovi a jeho Agrofertu vyhovuje.

Ostatně známý je jeho výrok, který před časem pronesl v Brně na výstavišti. „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd.“ Tím dal Babiš jasně najevo, co si myslí o malém a středním podnikání, které přitom podle údajů Českého statistického úřadu dává práci padesáti procentům zaměstnanců.

Přínos EET pro státní rozpočet je zanedbatelný. I důvody jejího zavedení spočívají v principu kolektivní viny, tedy že všichni podnikatelé jsou podvodníci, kteří stát šidí na daních, což není pravda.

EET je rovněž jednou z příčin toho, že na malých vesnicích končí obchody a pohostinství. Jejich majitelé je často provozují jen proto, aby si lidé měli kde nakoupit, protože někteří, zejména ti starší nemají auta, a nemohou si tak dojet pro potraviny jinam. Marže těchto drobných obchodníků a hostinských stačí tak akorát na uživení a jakékoliv další výdaje jsou pro ně likvidační. A to se týká i EET. Přitom takové vesnické hospůdky mají i jistou společenskou funkci. Jsou totiž často jediným místem, kde se lidé mohou sejít, popovídat si atd. V případech, že je při hostincích i sál, tak se tam konají plesy, zábavy atd. A o tyto možnosti lidé vinou EET přicházejí. Ano, EET též ničí společenský a kulturní život na vesnicích.

Budu tedy rád, když nová vláda v čele s premiérem Petrem Fialou, začne plnit své sliby, mezi které patří i podpora malých a středních podnikatelů. K tomu patří i zrušení EET.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS