7.5.2024 | Svátek má Stanislav


EVROPA: Rajská hudba z Bruselu...

17.1.2011

... pro uši Nečasovy vlády

Evropská komise vyzvala členské státy Unie k dalšímu šetření a k reformám. České vládě ta doporučení určitě znějí jako rajská hudba. Její úvahy o změnách fungování penzí, sociálního systému či daní jdou směrem, kam Brusel ukazuje.

Politická podpora z Bruselu je jistě dobrá. Jenže zároveň je třeba vnímat i to, že tím Evropská komise silně vstupuje do formulování národních hospodářských politik, což dosud takto nedělala. Vzhledem k tomu, že dokument mají projednat a schválit členské státy EU, bude velmi zajímavé sledovat diskuse, které se kolem dokumentu odehrají.

Například navrhované úpravy daní, které by podle Bruselu měly v některých zemích růst, jsou jádrem sporů mezi pravicí a levicí v Evropě po desetiletí. Nebude tomu jinak ani dnes.

Daně, které otřesou světem

V tomto případě však nejde jen o celkovou daňovou kvótu – Komise totiž doporučuje především zdanění spotřeby. Přesun tíhy zdanění od příjmů ke spotřebě je sice už dávno doporučován naprostou většinou ekonomů, ale levicovými politiky je označován za ožebračování prostého lidu, neboť to vede k mírnému růstu cenové hladiny zejména v případě potravin, léků a základních služeb. A právě razantní zvýšení DPH bude i u nás v rámci reforem předmětem nejostřejšího politického boje. Stačí se podívat, jak se ho bojí vládní Věci veřejné, natožpak opozice.

Co bude dalším předmětem bouřlivých konfliktů, jsou doporučované úpravy trhu práce. Například snížení minimální mzdy pro mladé, kteří by tak lépe nacházeli první zaměstnání. Nebo zpřísnění sociálních podpor, které se doporučuje pod eufemistickým sloganem „zatraktivnění práce“. Zkusme odhadnout, kolik aut bude hořet v pařížských ulicích, když se tamní vláda pokusí otočit svou politiku tímto směrem.

Lze očekávat, že pokud se začne mluvit o dalších prioritách Komise, napětí nebude narůstat pouze uvnitř států, ale i mezi jednotlivými zeměmi Unie. Například doporučení „využít pro dosažení okamžitého růstu evropské ekonomiky potenciálu jednotného evropského trhu“ znamená, že by bylo třeba odstranit bariéry pro podnikání a obchod uvnitř EU. Není to tak dávno, co z velké části ztroskotal záměr otevřít společný trh v oblasti služeb, protože nejvyspělejší země Evropy ve jménu ochrany domácího pracovního trhu vše podstatné zablokovaly.

A takové heslo, jako je „zvolit nákladově efektivní přístup k energii“, nejspíše povede k zablokování rakouských hranic do všech sousedních států, protože to lze přeložit jedině jako doporučení na stavbu dalších Temelínů. Všude, kde to jde. Jádro je totiž prokazatelně nákladově nejefektivnější.

Naplnění snu?

Dokument Komise to sice přímo nedeklaruje, ale je zřejmě prvním krokem v úsilí sjednotit hospodářskou politiku zemí EU a řada doporučení kopíruje úspěšné německé reformy z dob kancléře Schrödera. Ty mohou za to, že německá ekonomika jako jedna zmála v Evropě prošla krizí velmi dobře. Jak budou členské země EU schopny a ochotny svazovat svou hospodářskou politiku do bruselských (v tomto případě celkem racionálně vypadajících) mantinelů i přes své tradice a národní specifika, ukáže, nakolik jsou reálné představy eurooptimistů o nějaké formě evropské ekonomické vlády.

MfD, 13.1.2011

Autor je šéfredaktor týdeníku Euro