26.4.2024 | Svátek má Oto


EVROPA: Kdo a proč vymyslel návrh taxonomie?

31.1.2022

Německá vláda zaslala Evropské komisi námitky proti zařazení jádra do zelené taxonomie EU. V případě plynu pak i Němci upozorňují komisi, že požadavky jsou nerealistické. Jde o důkaz, že Evropská unie v energetice nespolupracuje a řítí se do slepé uličky.

Asi každý obyvatel Evropské unie by plným právem očekával, že zejména u klíčových otázek vedou členské státy a Evropská komise podrobné diskuze s cílem nalézt všeobecně přijatelný kompromis. Energetika, resp. její transformace k takovým otázkám nepochybně patří. Elektřinu a teplo všichni doslova bytostně potřebujeme, jde doslova o život. A v druhé řadě o naši životní úroveň.

Bohužel se z nějakého zvláštního důvodu děje pravý opak. Státy nejsou schopné se mezi sebou domluvit. Prosazují každý jiné zdroje, což by samo o sobě nemuselo vadit. Každý stát má v současnosti jiný energetický mix, jiné tradice, jiné přírodní i ekonomické podmínky. Problém je, že zejména některé státy nejsou ochotné právo sousedů na vlastní energetický mix respektovat. Jasným příkladem jsou Německo a Rakousko, které odmítají výrobu energie z jádra a torpédují ji na všech úrovních.

Přitom řada zemí, mezi něž se řadí i Česká republika, jádro využívat potřebuje a chce. Vše je ještě více paradoxní, když se podíváme na emise CO2, kvůli kterým se celá ta drahá a složitá transformace energetiky rozjela. Jaderná Francie je mnohem čistší než údajně obnovitelné Německo. Přesto Němci jádro odmítají.

Aby toho nebylo málo, vydala Evropská komise v podivném termínu těsně před silvestrovskou půlnocí návrh Taxonomie, tedy jakýsi návod pro investory, které energetické zdroje si zaslouží podporu a za jakých podmínek. A jak se ukazuje, tento návrh je evidentně zcela nerealistický, nerespektující dostupnost technologií i možnosti jednotlivých států.

Když se ozvaly kritické hlasy z Česka, začali je klimatičtí alarmisté umlčovat s tím, že si za to můžeme sami, protože jsme sto let za opicemi. Jenže teď označilo podmínky pro plyn za nerealistické i Německo. Tedy nejbohatší stát unie, který už nacpal miliardy a miliardy eur do své Energiewende.

Takže proč a pro koho vlastně Evropská komise právě takový návrh taxonomie napsala? Obávám se, že by na tuto otázku nedokázali, nebo možná spíš nechtěli přesvědčivě odpovědět ani sami autoři.

V každém případě by se měli zástupci členských států urychleně sejít a začít situaci řešit. Připomínám, že jde doslova o život. A v druhé řadě o naši životní úroveň.

Převzato z webu iUhli.cz