26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Zelená, modrá, bílá nafta

25.5.2012

Ve středu 23.5. proběhl protest zemědělců proti zrušení výhod při čerpání nafty a proti uplatnění daně na neperlivé (tiché) víno. Nepřísluší mi, abych hodnotil úspěšnost celé akce, konec konců, každý, kdo stál v koloně nebo o akci jenom četl v mediích, si může udělat na úspěšnost akce názor sám.

Za pozornost stojí, co vlastně zemědělci od státu požadují, co považují za nespravedlivou křivdu na celém sektoru a co chtějí jednoznačně zachovat. Zelená nafta je poněkud eufemistické označení pro vrácení spotřební daně z použité nafty pro zemědělské stroje. Vratka daně je ve výši 60 % odvodu daně a cena nafty by se po odstranění tohoto opatření pro zemědělce zvýšila o 11 Kč. Je tedy nutné podotknout, že by zemědělci za naftu platili stejnou částku jako kdokoliv další. Někteří zemědělci argumentují, že na tento poplatek mají právo, protože nejezdí se svými stroji po silnici, ale po polích a neničí silnice. Spotřební daň se ale na opravy silnic nepoužívá a se správou silnic nemá žádný vztah. (Stanovisko mladých agrárníků zde).

Petr Mareš jako zástupce mladých agrárníků také dodává, že "zemědělci nemají z ušetřených peněz na naftě žádné přímé výhody, pouze to, že jejich potraviny lidé kupují a oni mají pro koho vyrábět". Pozoruhodná forma demagogie. Já jsem si vždy myslel, že právě to, že někdo moje zboží kupuje, je ten důvod, proč se tím nebo oním způsobem podnikání zabývám.

Ze středečních protestů jsem pochopil, že zemědělci sami sebe považují za privilegovanou vrstvu – pretoriány národního hospodářství – a mají automatický nárok na zvláštní zacházení, protože jsou farmáři. Zrušení zelené nafty je proto zločin srovnatelný se zrušením deputátního uhlí a režijních jízdenek na dráze a je nutné, aby vláda odstoupila.

Rád bych se zeptal farmářů, kteří na nových multifunkčních strojích John Deer vyjeli blokovat silnice, kolik prostředků doputovalo ze státního rozpočtu a rozpočtu Evropské unie do zemědělství. Jaké prostředky nárokově, tedy bez nutnosti soutěžit ve výběrovém řízení s nejasným koncem farmáři například za loňský rok získali, jaké nové stroje s podporou 60 % dotace na cenu stroje, technologie nebo budovy si pořídili v roce 2011 a za co plánují utratit tyto prostředky v roce 2012. Myslím, že ti, co protestují proti domnělé křivdě, ani netuší, že ze zdrojů EU každý farmář dostal pro rok 2011 jednotnou platba na plochu (SAPS) ve výši 4 686,50 Kč na hektar zemědělské půdy, na vybranou produkci (chmel, brambory, přežvýkavci, hovězí na maso, kozy, ovce) dostává ještě doplňkové finanční prostředky. Kromě přímých plateb mají ještě farmáři nárok na dotace v rámci Programu rozvoje venkova (modernizace technologií, ochrana přírodního prostředí). Tyto všechny prostředky dohromady v okrese Benešov a ve fiskálním roce 2011 znamenaly celkovou dotaci pro všechny farmáře v okrese a ze všech typů programů celkem 462 416 721 Kč, tedy 462 milionů Kč za rok (data podle portálu Státního zemědělského a intervenčního fondu). Opravdu je nutné dělat takové trýle kvůli 1,8 mld pro celou republiku, když je tedy pro okres Benešov tato vratka ve výši přibližně 23 milionů Kč?

Rád bych se také zeptal zemědělců, jestli opravdu mají pocit svojí výlučnosti a nenahraditelnosti. V Česku máme asi 100 000 ekonomicky aktivních v zemědělství, což je číslo srovnatelné se státy EU a tvoří přibližně 1-2% ekonomicky aktivního obyvatelstva. Na venkově jsou zemědělci zastoupení i v těch nejmenších obcích maximálně do 25 % práceschopného obyvatelstva, ve větších obcích jejich podíl pochopitelně klesá.

Proč například neprotestují autobusoví a vlakoví přepravci, kteří vozí lidi z venkovských obcí do práce do měst, že také požadují "modrou naftu". Zcela jistě by se jejich požadavek dotkl mnohem většího počtu lidí. A proč pekaři nepožadují "bílou naftu", vždyť také musí každý den rozvézt svoje výrobky a z "bílé nafty" by, parafrázuji výše uvedeného pana Mareše, neměli žádné výhody, jenom to, že si jejich rohlíky někdo koupí.

A nemohli by mít také "tištěnou naftu" třeba pošťáci a distributoři novin, kteří také rozvážejí noviny a jiné tiskoviny? A jistě bychom mohli hledat i další a další skupiny profesí, které by mohly také ze zcela stejných důvodů požadovat dílčí mimořádné zvýhodnění a benefity.

Výlučnost zemědělství se odvíjí od toho, že farmáři a jedině oni produkují potraviny. Mikročipy, plasty nebo kolečková ložiska prostě nejíme, a proto se bez nich můžeme obejít. Chleba a mléko potřebujeme denně. Respektuji tuto roli farmářů a budu rád, když ji budou plnit. Ale ve svých nárocích musí zůstat na zemi. Proto je mi sympatické i stanovisko Asociace soukromého zemědělství ČR, která nepodpořila demonstrace za zelenou naftu a její členové se tohoto protestu nezúčastnili. Viz zde