19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Drahota nekončí, drahota trvá

20.1.2022

V letošním roce nás čeká zdražování nezbytného zboží: potraviny, oblečení a bydlení

Drahota roku letošního v ničem nezaostane za drahotou roku loňského, právě naopak. Ta letošní bude nejen ještě rapidnější, ale také sociálně tíživější. Nikoli jen pro svou rapidnost, nýbrž také a zejména pro to, jakého zboží se bude týkat.

Zatímco loni se inflace týkala často věcí, které si lze „odpustit“ a jejichž nákup ostatně třeba důchodce či samoživitelky ani příliš nezajímá, jako jsou auta nebo stavební materiály, letos budou daleko výrazněji zdražovat nezbytnosti typu základních potravin, oblečení či bydlení. Vždyť podle minulý týden zveřejněných údajů Eurostatu zdražují nemovitosti v ČR nejrychleji v celé EU, což se promítne do znatelného zdražení právě bydlení včetně nájmů.

Letošní citelný růst cen potravin zase předznamenávají již ceny zemědělské produkce ze sklonku loňského roku. V prosinci stouply ceny zemědělských producentů v ČR meziročně o takřka 19 procent. Jde o nejvýraznější meziroční zdražení v zemědělství za posledních více než deset let, za celé období od srpna 2011. Citelně zdražují například obiloviny. Letos je tak třeba počítat s enormním zdražením potravin, ovšem nejen pečiva. Ceny zemědělců zvedá růst cen energií, obecná inflace, ale také vzestup výdělků spojený s nedostatkem pracovní síly včetně zahraniční.

Blíží se cenová bouře

Potraviny letos výrazně zdraží i proto, že loni jejich cena prakticky nevzrostla. Potraviny (a nealkoholické nápoje) zdražily loni jen o necelé procento. Tedy takřka neznatelně. Ze základních položek typu bydlení, energií, oblečení a obuvi, dopravy, zdraví, stravování a ubytování, rekreace a kultury, bytového vybavení a dalších téměř všechno loni zdražovalo výrazněji než právě potraviny. Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci, představují příslovečné „ticho před bouří“. Před letošní cenovou bouří.

V období od roku 2000 rostly zatím ceny potravin v ČR nejvýrazněji v roce 2008, a to o zhruba osm procent. Při tehdejší celkové inflaci přes šest procent. Letošní celková inflace se přiblíží celoročně průměrně úrovni sedmi procent. Potraviny přitom budou muset „dohánět“ to, že loni prakticky nezdražily, zatímco ve zbytku ekonomiky ceny často velmi výrazně rostly. Letos se například do cen potravin v ČR „propíší“ už loni zdražující energie či plasty a další materiály na výrobu potravinářských obalů. Ale i problémy ve světové přepravě nebo loňská špatná úroda třeba takové kávy.

Zdražující energie v čele se zemním plynem také znamenají, že třeba výroba hnojiv je stále nákladnější. Dražší hnojiva nutně prodražují zemědělskou produkci, zvedají tak třeba ceny obilovin, tedy i mouky a nakonec pečiva. Pekárenské výrobky poměrně citelně zdražovaly už v prosinci a letos bude růst cen pečiva pokračovat. Pečivo tak může letos zdražit o deset až patnáct procent, někteří pekaři varují až před třetinovým růstem cen. V podobném rozsahu, o minimálně deset až patnáct procent, zdražují či ještě podraží mléčné výrobky. Řada výrobců mění své ceny až nyní v lednu.

Do cen potravin se také letos promítne výrazné zdražování cen základních potravin ve světě, k němuž docházelo již loni. Prodejci budou muset jít letos s cenami nahoru i proto, že doprodají zásoby nakoupené ještě poměrně levně, což může být třeba případ zmíněné kávy. Máloco loni na burzách ve světě zdražovalo tolik jako právě káva. Růst její ceny způsobuje kromě problémů v mezinárodní přepravě zejména špatná úroda v Brazílii, způsobená nebývalými výkyvy počasí.

Nelze zkrátka vyloučit, že potraviny letos podraží nejvýrazněji v tomto miléniu, za celou dobu od roku 2000. Jejich zdražení může činit celoročně až deset procent, což by byla obrovská rána zejména pro hospodaření sociálně zranitelných domácností, jako jsou ty seniorů nebo samoživitelek. V roce 2008, kdy potraviny zažily v Česku své zmíněné rekordní zdražování tohoto milénia, ve světě také jako nyní vrcholil nebývalý růst cen energií, tehdy v čele s ropou. Letos se situace může v mnohém opakovat, zejména právě v dopadu rostoucích cen energií a surovin do cen potravin.

Kromě energií, bydlení či potravin letos výrazně zdraží také oblečení a obuv. Ceny oděvů a bot poskočily už loni nejvýrazněji od 90. let. Podle ČSÚ vzrostly o 6,5 procenta. Znatelně tak překonaly svůj nárůst z roku 2020, o necelá 3,7 procenta, jenž byl přitom pro celé toto milénium, tedy pro období od roku 2000, rekordní.

Nemylme se, citelný růst cen oblečení a obuvi není nic, nač by byli Češi zvyklí. Vždyť v letech 2000 až 2013 ceny oděvů a bot soustavně, rok co rok, klesaly. Ta doba je ale pryč. Asie přestala být až tak levnou textilkou světa.

Šatstvo o pětinu dražší

Každopádně růst loňského roku, o uvedených 6,5 procenta, je něco zcela nezvyklého i na poměry posledních let. Snese to srovnání snad jen s vysoce inflační dobou části 90. let.

Přitom právě ceny oblečení a obuvi porostou i letos, a ještě výrazněji. Obchodníci upozorňují, že mohou podražit až o 20 procent. Řada z nich totiž stále doprodává – nyní v novoročních slevách – zásoby objednané třeba ještě před rokem, kdy ve světě panovaly mnohem nižší ceny. Opravdu výrazného zdražení se tak dočkají kolekce právě na rok 2022. Za zdražováním oděvů i obuvi bezprostředně stojí především „obvyklí podezřelí“, z velké části ti samí, kteří způsobují zdražování potravin. Tedy vzestup cen energií a problémy v mezinárodní přepravě. Promítají se ale třeba i výkyvy počasí.

Příkladem je bavlna do triček či džín, prodávající se na burze v New Yorku nyní prakticky nejdráže za uplynulé desetiletí. Sucha v Texasu zhoršují vyhlídky její letošní sklizně. Navíc její přeprava z míst sklizně je stále dražší kvůli rostoucím cenám pohonných hmot. Ropa Brent včera atakovala cenová maxima za celé období od roku 2014.

Drahota neskončila, drahota trvá. A bude letos v Česku závažnější, neb se promítne do cen zboží, které si lze odepřít hůře než většinu z toho, jež tolik zdražovalo loni.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank

LN, 18.1.2022