28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


ČESKÁ POŠTA: Kam se podělo 500 milionů?

9.10.2012

Ministerstvo vnitra chce, aby pošta doložila, za co vyfakturovala více než půl miliardy korun na datové schránky

Mezi Českou poštou a jejím zřizovatelem – ministerstvem vnitra – to v poslední době pořádně jiskří. Resort Jana Kubiceho na poštu poslal letos už několikátou kontrolu. Vnitro se pošty táže, kde skončilo více než 400 milionů za provoz datových schránek, o jejichž fakturaci nemá ponětí. Zřizovatel se zajímá nejen o celkově fakturované částky, ale i sumy deklarované jako provozní a marketingové náklady.

Státní podnik je v gesci náměstka ministra vnitra pro informační technologie a eGovernment Radka Šmerdy. Vyjma doručování tradičního poštovního artiklu poskytuje pošta nejen státní správě komunikační a informační služby.

Jádrem sporu se stala jedna z částí tohoto segmentu.

Když se mlaská

Zdroje týdeníku Euro zmiňují jako možné důvody státní kontroly Šmerdovy ambice přestoupit z resortu a zakotvit v centrále pošty.

Šmerda ale tyto domněnky odmítá s tím, že spíš zvažuje cestu do privátu. "Já za to jako zakladatel odpovídám, nehodlám se nechat popotahovat kvůli tomu, že někdo mlaská. Jestli někomu vadí, že tyto vztahy kontrolujeme, je to na pováženou," řekl týdeníku Euro.

V roce 2010 poslalo vnitro poště na provoz datových schránek zhruba 575 milionů korun, v roce 2011 přes 635 milionů a letos od ledna do června více než 327 milionů korun. Jde o sumy uvedené bez DPH. Jenže subdodavatel pošty ohledně datových schránek – Telefónica Czech Republic – fakturuje sumy výrazně odlišné.

Rozdíl činí 416 milionů korun.

Státní kontrola by proto měla zjistit, zda se za provoz datových schránek neplatí více a komu. Respektive kam dotekly peníze, které jsou rozdílem mezi částkou fakturovanou Telefónikou a Českou poštou. "Z jakého důvodu vám vznikají náklady mimo fakturované náklady od společnosti Telefónica. Existuje k těmto nákladům mimo Telefóniku nějaký smluvní nebo právní titul?" táže se komise šéfa pošty Petra Zatloukala.

Kontrolní komise, ve které sedí kromě Šmerdy policejní prezident Martin Červíček nebo ředitel interního auditu a kontroly ministerstva Petr Plaňanský, chce znát podrobnosti ohledně provozních nákladů schránek. Pošta vyfakturovala tuto položku od roku 2010 v následujících sumách: téměř 12,5 milionu korun, téměř 24,5 milionu a za letošek (opět do června) téměř 8,5 milionu korun. "Které služby tyto položky zahrnují a z jakého titulu? Dovoluji si vás požádat o výčet a cenové vyjádření v korunách. Pokud se jedná o osobní náklady, požadujeme náplň práce a upřesnění role vašich pracovníků," dožadují se kontroloři.

Nákup licence na spadnutí

Podobně se státní kontroloři pod Šmerdovou taktovkou zajímají i o náklady na marketing, kde od roku 2010 proteklo více než deset milionů korun nebo o takzvaná časová razítka, která mají sloužit k ověření pravosti datovou poštou odesílaných dokumentů. "Jaký počet razítek byl vydán a jaká je cena za časové razítko v jednotlivých letech?" dotazují se kontroloři na sumu přesahující 81 milionů korun. Celkově jde u datových schránek o částku 552 500 000 korun bez DPH, k níž schází jasná legenda.

Česká pošta ale zatím drží konkrétní informace pod pokličkou. "Vámi zmíněná kontrola probíhá za nebývalé pozornosti médií. Za poslední půlrok nejsou kontroly tohoto typu konečně nijak překvapivé. Všechny však doposud dopadly pro poštu dobře a není žádný důvod se obávat, proč by tato měla dopadnout jinak," zareagoval na otázky týdeníku Euro mluvčí pošty Ivo Mravinac. "Pokud jde o vaše dotazy, zklamu vás. Nechme na kontrole, ať důkladným studiem podkladů ověří, zda pošta postupuje správně a hospodaří, jak má. Část dotazů se pak týká budoucnosti, pošta však nechce prozrazovat záměry s ISDS na liberalizovaném trhu, ke kterému je pouhý krok. Samozřejmě že by tak mohl učinit zakladatel (ministerstvo vnitra – pozn. red.), protože má všechny potřebné informace. Je však i na něm, aby zvážil, zda je moudré tyto informace poskytnout," dodal mluvčí.

Mravinac tím naráží na zahájení nákupu výhradní licence k softwaru a databázím datových schránek, který se připravuje. Pošta by pak mohla sama provozovat datové schránky bez asistence výhradního subdodavatele – Telefóniky. Přesná cena za nákup licence a softwaru zatím oznámena nebyla.

Jedno je však jisté: pozice generálního ředitele České pošty Petra Zatloukala (ze stáje exministra vnitra Ivana Langera) je řádně nahnutá.

Za čas se ukáže, nakolik silné je jeho politické krytí.

Týdeník EURO 40/2012, 1.10.2012