19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

1.7.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 27. 6. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

09

Názory experta:

Libor Stoklásek, Imperial Finance

Krvavý půl rok za námi, bitcoin pod 19 000 USD

Akciové trhy v druhé polovině obchodního týdne opět propadají do červených čísel a nadále setrvávají v historicky nejhorším půlročním vývoji za desítky let. Investoři se obávají rychlého zpomalení ekonomik pod nepolevující rétorikou ze strany centrálních bank o nutnosti rychlé reakce v boji s neustupující inflací. Výprodeje zasahují všechny třídy rizikových aktiv, a to včetně kryptoměnového trhu.

Hlavy centrálních bank Federálního rezervního systému, Evropské centrální banky a Bank of England se tento týden sešli v Portugalsku a stvrdili svůj obnovený závazek zkrotit inflaci bez ohledu na to, jaký bude dopad na tempo růstu světových hospodářství. I když ve zprávách bylo jen málo nových vodítek, tato zpráva přichází jako další varování, že éra levné hotovosti, která po léta hnala ceny akcií výše, se chýlí ke konci. Za letošním dramatickým poklesem stály technologické tituly a akcie citlivější na rostoucí úrokové sazby. Podle komentářů předsedy americké centrální banky Jerome Powella a Federálního výboru pro otevřený trh je nutné zajistit návrat inflace k cíleným hodnotám, a proto signály, které vysílají, jsou čím dál více jestřábího tónu. Obchodníci se nyní soustředí na data vývoje a růstu cenové hladiny, které mají být zveřejněny dnes v odpoledních hodinách.

Kromě hlavních světových ekonomik se k restriktivní monetární politice usilují také periferní centrální banky. Švédská Riksbank je nyní poslední centrální bankou, která zvýšila úrokové sazby, když podle očekávání analytických domů posunula svou klíčovou sazbu z 0,25 % na 0,75 %. Maďarská centrální banka zvýšila sazby o 0,50 p.b. na 7,75 %. Vzhledem k tomu, že se investoři obávají prudkého globálního ekonomického zpomalení způsobeného zpřísněním politiky centrálních bank, jsou někteří analytici ochotni směřovat svůj zrak spíše do druhého pololetí tohoto roku. Světové ekonomiky zcela jistě nejsou ve skvělé kondici a průměrný investor zřejmě očekává ekonomickou katastrofu. Nicméně pokud se tak nestane, rizikové třídy aktiv by mohly do konce roku smazat část svých ztrát z prvního pololetí.

Riziko recese stačí k tomu, aby se výnosy za desetiletých státních dluhopisů ve Spojených státech vrátily z nedávného maxima 3,49 % na 3,06 %. Touha investorů po likviditě v těchto těžkých časech obdařila americký dolar jeho nejlepším čtvrtletím od konce roku 2016. Dolarový index je o vlásek níže od svého nedávného maxima 105,79 za poslední dvě dekády. Ceny ropy, které v roce 2022 vzrostly spolu s cenami většiny komodit, dnes mírně klesly kvůli obavám z nepřiměřeného zpomalení poptávky po benzínu v USA. OPEC a OPEC+ končí ve čtvrtek dvoudenní zasedání s minimálním očekáváním, že budou moci napumpovat do oběhu mnohem více ropy navzdory tlaku Spojených států na rozšíření kvót.

Velmi zajímavá je situace i na kryptoměnovém trhu. Bitcoin v průběhu dnešní obchodní seance na malou chvíli propadl pod hranici 19 000 dolarů. Korelace s akciovými trhy a rizikovými aktivy je více než zřejmá. Bitcoin v letošním roce ztratil již přes 55 % a od svého historického maxima z minulého roku propadl o 70 %.

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.

09