1.5.2024 | Svátek práce


VZPOMÍNKA: Jak se živil Tonda “Zápotonda”

21.8.2021

V půlce minulého století pracovala moje Helenka v Mnichově pro ostře sledovanou “ideodiversní centrálu amerických imperiálistů”, zvanou Radio Svobodná Evropa a byla poslána do lágru blízko čs. hranic, aby interviewovala nově přišlého uprchlíka, jehož jméno si už bohužel nepamatuji. Byl to velmi, velmi starý pán z Kladna a vyprávěl o našem čerstvě nastoleném druhém lidovém prezidentovi, kterého dobře znal ve svém mládí před válkou.

A tak jsme se dověděli o něčem, co žádný životopis neuváděl.

Z těch úředních se dozvídáme, že Tonda “Zápotonda” byl sice vyučený kameník, ale zamlčují, že nikdy v životě nepracoval. Chodil po hospodách s harmonikou a živil se jako správný komunista, organizováním nepokojů a stávek, prostě “funkcionářstvím”. Dokonce i za války. V dubnu 1939, měsíc po zřízení Protektorátu, byl zatčen při pokusu o přechod do Polska cestou k jeho soudruhům v SSSR. Po krátkém zdržení na Pankráci pokračoval ve výcviku, pro budoucího stranického funkcionáře neocenitelného. To vyšlo najevo až po válce, když Holandsko žádalo o jeho vydání. Když totiž Němci zjistili, co je zač, nasadili ho do koncentráku ve funkci “kápa”, kde měl moc nad ostatními vězni! Nesmělo se o tom po válce mluvit, ale existovala nějaká lepší průprava pro budoucího šéfa komunistických odborových organizací?

Ten starý pán z Kladna vyprávěl, jak Tonda chodil od hospody k hospodě a bavil kladenské ožraly. Uměl totiž něco, co nikdo jiný nedokázal. Hospodský mu řekl: “Tondo, zařehtej!” Tonda zařehtal tak dokonale, že se to nedalo rozeznat od koně, hospodský mu nalil nastřádané slivky, Tonda to vypil a šel do další hospody.

Vyprávění mělo velký úspěch. Josef Stelibský k němu ihned složil písničku “Tondo zařehtej” a celé to bylo vysíláno z Mnichova znovu a znovu celý den.
_________________________

A co teď? Jak v dnešní moderní době vybírat prezidenty? Co působí na voliče nejvíc? Je už éra bavičů vyčerpána? Řehtání i bonmoty byly úspěšně použity, není divu, že ti méně lidoví neuspěli! Budou se plešatící voliči snáze identifikovat s majitelem drdolu nebo plnovousu? Bradky mají pro zastrašitelné lepší potenciál pro použití v budoucnosti, z jejich rozšíření mezi českou mládeží již předvídám, jak svým nositelům umožní přísahat věrnost při vousu prorokově! Už jsem zažil vlnu přeměny na kolaboranty s Němci a o devět let později lámání charakterů a překotný nával na členství v zločinecké organizaci, které slibovalo zářné zítřky, tak si nedělám žádné iluze o budoucnosti, jíž se naštěstí nedožiji.

Canberra, 16. září 2021

Václav Chadim