22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jak se živil Tonda “Zápotonda”

V půlce minulého století pracovala moje Helenka v Mnichově pro ostře sledovanou “ideodiversní centrálu amerických imperiálistů”, zvanou Radio Svobodná Evropa a byla poslána do lágru blízko čs. hranic, aby interviewovala nově přišlého uprchlíka, jehož jméno si už bohužel nepamatuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 22.8.2021 19:44

Ve středu k nám má přijet německý prezident Frank Walter Steinmeier zase jednou diktovat, co máme dělat. Nikde o tom ani čárka. Co dělají naši investigativci?

Tolik ho chci vítat.

Jsem zvědav, za jak dlouho mne vymažou.

J. Urban 22.8.2021 20:40

se na tebe kazdej vyprdne, soudruhu, to vis, dnes je demokracie i pro vas, bolsevicke dobytky:-/

J. Plzák 23.8.2021 19:03

Z čeho soudíš, že jsem bolševický dobytek - pokud teda jseš něčeho takového schopný.

Š. Hašek 22.8.2021 18:59

Netýká se ani tak Tondy Zápotondy .....

Autor (z Austrálie, doufám, že v ČR tedy nebude volit!) zřejmě netuší, že dnes je televize, rozhlas, neziskovky, ..... plné "řehtajících koní", kteří nikdy nepracovali!!!

Hodně z nich něco vyštudovalo ..... a potom skončili "v tísni" kde? Ve Člověku v tísni!

Dále viz "lékaři" Hilšer, Hřib. A úplně bezva je sledovat, jak se živí/živilaBiomasa Bursíková. I její sestra "SSMHavlovkabruselka".

Zkráceno.

P. Weisskopf 22.8.2021 9:29

Autor tohoto nenávistného článku je úplně mimo mísu a nenávist z něj doslova čiší.Žádná holandská žádost jen dopis a ještě k tomu naprosto soukrommý.A tábor?Tento pohádkář a jeho redaktorka Helenka by se tam měli podívat aby vůbec věděli o čem tady píší své bláboly.Každý tábor měl podle určení kápa dokonce i ten v Osvětimi ale existují i dobové fotografie co určitě Helenka viděla aby věděla u čem je řeč a mohla vám to sdělit.To že hrál Tonda po hospodách nebylo žádné tajemství i za hlubokého socialismu a že za ním stáli kladenáci to věděl každý i hloupý žák základní školy.Takže pane autore nejsou všichni po smrti a a ty australáky si klidně poučujte ale nemontujte se do republiky o které slýcháte až po desátém koleni.A hlavně jdete brzy na tu vaší dehonestaci.Třicel let po revoluci to trvalo než jste si vzpomněl.

K. Křivan 22.8.2021 17:22

Že Zápotocký dělal kápo v lágru, to vím z mnoha zdrojů. To bylo tak všeobecně známé, že se režim ani nepokoušel to vyvrátit.

P. Weisskopf 22.8.2021 19:31

Ale to není to gro věci.Skutečnost je jeho život a následná dehonestace od toho pochybného autora. co jeho dcerka reportérka to slyšela od nějakého pána a já si nyní na to vzpomněl a hned to pouštím jako fakta do světa.Já se nikdy nepokoušel spočítat kolik lidí dělalo kápa v Terezíně,Osvětimi,Buchnwaldu a dalších táborech.Kdo byl mizera a hajzl tak s tím si to vězni vyřizovali ihned na místě po osvobození.To jsou fakta a že se mu to nestalo vypovídá o faktech které tenhle jouda zpochybnuje.

J. David 22.8.2021 9:25

Jako sedmiletý mendík jsem Tondu Zápotondu zažil, když nám dětem vykládal, že Ježíšek je vousatý dědek, a jede k nám na saních z Čukotky rozdávat rudé hvězdičky. Tonda "plátěné ucho" byl šprýmař, ale mariáš prý s Martou Gottwaldovou mastil excelentně. Slavný jeho výrok v sobotu "měna nebude" a v neděli byla.

V. Němec 22.8.2021 4:46

Do mrtvoly se dobře kope.

Myslím, že o něco objektivnější je popis na Wikipedii viz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Z%C3%A1potock%C3%BD

Třeba někdy v budoucnu vyjde článek "Jak nakládal s financemi na podporu disentu Venca Flaška."

V. Čermák 22.8.2021 11:24

;-D

K. Křivan 22.8.2021 17:04

Do Hitlera se dalo kopat až od května 1945. Se Zapotockým je to podobné.

H. Rybnická 21.8.2021 14:44

Možná by bylo dobré, se jednou řádně a důkladně poohlédnout v nizozemských archivech. Za druhé, i když se nechci ani v nejmenším komunistických předáků, kteří měli po 45 krev na rukou, o nic méně než nacisté, zastávat, tak bych ráda připomněla, že pokud soudruh vyhrával po hospodách, to nemuselo být z lenosti ale z důsledků hospodářské krize a vysoké nezaměstnanosti, zvláště u občanů bez jakýchkoli znalostí tedy u "nádeníků". To komediantství bylo asi to jediné co ovládal a čím si něco málo vydělal.

L. Písařík 21.8.2021 13:10

Přidám - při cestách do Brna nebo Blavy se zastavoval u Devíti křížů, v malé chaloupce, kde byl tajný lidový výčep a tam prý hrál na harmoniku. Tak praví tamnější lidové podání.;-)

J. Ptáček 21.8.2021 12:01

Tonda První to neměl lehké, jak sám píše:

"Rozchod se sociálně demokratickou stranou pro mš nebyl bezbolestný, ještě těžší pro mě bylovychovat ze sebe skutečného komunistu. Potřeboval jsem k tomu celá desetiletí".

Ale povedlo se, jak říká jeho vlastní slavný verš:

"Postavíme sochu Stalina, že bude vidět až z Kolína".

M. Hoblík 21.8.2021 9:17

Byl to takový velký politik, jako Havel!

L. Písařík 21.8.2021 13:06

Šepoty a výkřiky, Hoblíku?;-€

R. Polášek 21.8.2021 8:58

Hm, že byl Zápotocký za války kápo v koncentráku, bylo za socíku normálně , neříkám v jeho oficiálním životopisu, ale normálně se to třeba učilo ve škole.

To, že před válkou se živil hraním a děláním šašků po hospodách , to tam nebylo, to je pro mě nová informace.

V. Vlk St 21.8.2021 14:16

To jste se asi překlepl, představa že by se na komunistických školách učilo,že byl Zápotonda "kápem" v koncentráku je neprostá hovadina. Ostatně, kolik vám je let? A kdy jste chodil to školy?

R. Polášek 21.8.2021 16:40

Představy jsou jedna věc a skutečnost je jiná věc. A ono skutečně spousta lidí, zvláště zakyslých antikomunistíků, má o době za socíku dost jinou představu než byla reálná skutečnost.

Ono taky pokud člověk uvažuje a nejenom věří jakýmsi podivným zakyslým představám, tak jaksi se mu musí zdát dost divné, když si najde datum, kdy Zápotocký do toho koncentráku šel, kolik mu tehdy bylo let a potom to, že v tom koncentráku vydržel do konce války. Ze tím, že v tom koncentráku byl kápo je ještě pro něho to nejlepší vysvětlení, jaktože tam tak dlouho vydržel. A proto, kdo trochu za socíku, řekněme víc četl, tak ta informace byla pro něho už za socíku dostupná.

J. Urban 21.8.2021 22:47

Kecy.

K. Kužel 22.8.2021 13:50

Od jednoho pamětníka vím, že AZ byl v Sachsenhausenu v jednom z nejhorších oddělení: Schuhprüfkommando. To obnášelo testování bot pro wehrmacht. Vězni ráno nazuli boty, nahodili asi čtyřicetikilový ruksak a pak střídavě pochodovali a klusali. Úmrtnost byla značná. Otec pamětníka měl privilegované postavení: vedl truhlárnu, kterou vedení potřebovalo. Podařilo se mu do ní "Zápotondu" jakožto nezbytně potřebného spolupracovníka vyreklamovat, což mu asi zachránilo život.

J. Kanioková 22.8.2021 16:57

Nesmysl !

V. Chrastina 21.8.2021 8:40

Pane Chadimo, potvrzuji, že Zápotocký si v německém koncentráku vysloužil funkci kápa a věnoval se jí natolik, že ho Holandská vláda označila za válečného zločince a po naší tehdejší komunistické vládě požadovala jeho vydání, aby byl u nich souzen za zločiny páchané na holandských vězních. Absurdní bylo to, že byl tehdy předsedou vlády Československé republiky. Komunisté ho do Holandska nevydali, ale jak si pamatuji, Zápotonda z toho měl z ostudy kabát před celým národem, ale jemu to nevadilo, dál bezostyšně předsedal vládě. Nicméně co jsem nevěděl o jeho "živobytí" a jeho řehtání za krígl slivků. Inu co jiného se dalo čekat od kovaného komunistického funkcionáře. :-P

V. Vlk St 21.8.2021 14:19

Nevím, na základě čeho to potvrzujete. Jen snad na základě nějakých keců, co se vedly mezi lidma. Skutečnstí je že : Informace o údajném Zápotockého zneužívání nizozemských spoluvězňů prověřil roku 2021 historik Michal Stehlík, který vyvrátil fámu o žádosti nizozemské vlády o Zápotockého vydání ani nenašel žádné důkazy o takových skutcích a považuje za velice nepravděpodobné, že by se ještě objevily. - Vedle údajné žádosti nizozemské vlády o Zápotockého vydání připomíná historik Koura také možnou souvislost se snahou Ivana Herbena dehonestovat tehdejšího prezidenta v očích posluchačů Svobodné Evropy, kterou uvádí ve svých vzpomínkách spoluvězeň ze Sachsenhausenu Jiří Hájek

V. Chadim 22.8.2021 8:52

To není pravda, prof. Stehlík nic nevyvrátil. Pouze publikoval odpověď holandského ministerstva spravedlnosti českému žadateli o informace, týkající se nařčení kolaboranta Gestapa - Kápa s. Zápotockého, z válečného zločinu týrání holandských vězňů (opis):

“Ministerstvo nemůže poskytnout tyto informace soukromému občanovi. Pouze v případě, že by příslušné soudní orgány podaly oficiální žádost o vzájemnou právní pomoc v rámci trestního řízení, by bylo možné posoudit, zda by bylo možné takové žádosti poskytnout spolupráci.“

Je logické předpokládat, že kdyby doklady o vině A.Z. neexistovaly, holandské ministerstvo to mohlo žadateli bez problémů napsat. Díky za upozornění na blog prof. Stehlíka.

J. David 21.8.2021 2:04

Tonda "plátěné ucho"? Jo, žvanil, že naše měna je pevná, zatím co byly připraveny z CCCP tištěné státovky, kačka hnědá, tříkačka modrá, pětikačka zelená. Kilčo bylo nahnědlé, s hutníkem s ozubeným kolem a babou se snopem obilí. Časy mariášníka Tondy Zápotondy. Pak nastala doba jiná, socialistická, schöne Toni převzal s Božkou moc. V roce 1957 ještě Gusta vězel v lochu. Omluva, jsem již pamětník.

V. Vlk St 21.8.2021 1:15

Vážený pane Chadimo. Nejsem zastánce Tondy Zápotondy, neb za jeho vlády byl můj otec odsouzen v politickém procesu. Ale už konečně vím, odkud jsou ty nesmyslné kecy, co se stále opakují. Zápotockého chránili v Mauthausenu komunisté, protože tam od začátku byli v administraci vedené vězni španělští interbrigadisté, samí komunisté a ti Zápotondu ochránili. Mnoho let jsem pracoval na knize „Mauthausen – ďábel v líbezné krajině“ (nakl. Grada – Cosmopolis 2019) ale žádný důkaz o údajném požadavku Holandska na vydání Zápotockého jsem nikdy neviděl. Ani žádný historik. No, ale je dobré, že vím odkud takové kecy pocházejí. Máte-li zájem, moji knihu si můžete koupit a můžete si k ní přidat třeba knihu „Mauthausen – konečná stanice“ V. Janík a J. Čvančara (nakl. Toužimský a Moravec 2020). To bude lepší než psát neověřené nesmysly a dumat, koho u nás zvolíme. Vak u vás v Austrálii máte jednu vládu vedle druhé vypečenější a vypečenější. Ovšem, jistě bude lepší, neb ji zvolili moudří Australané než my zaostalí domorodci z české kotlinky.

V. Chadim 21.8.2021 4:57

Vážený pane Vlko. Že jste “žádný důkaz o údajném požadavku Holandska” neviděl se nedivím, na to byl s.Nosek příliš pečlivý. Zprávy o věci a o činnosti kápa Zápatondy přišly v letech 1945-48 z pramenů spolehlivějších než jejich zametení pod koberec.

Jak to bylo v Mauthausenu nevím, nebyl jsem tam a Zápotonda zřejmě také ne. Ten byl údajně chráněn německými soudruhy v Sachsenhausen-Oranienburgu.

Hádku o to, kdo má “vypečenější” vládu bych prohrál, nikdo by mě nepodpořil, protože tady v AU ministři s problémem střetu zájmů resignují sami a i Prime ministři federálních států jdou do basy.

Abyste v kotlince měli lepší vládu než my tady Vám přeji opravdu upřímně.

F. Kusák 21.8.2021 8:35

Nejsem sice ještě kmetem, ale už také něco pamatuji. A co se týče Antonína Zápotockého, tak moje znalosti končí u všeobecných informací o tehdejší době a u Barunky. A víc mě tato osobnost nezajímá. Ale zájem historiků o temnou dobu naší historie je v pořádku. Jen je jaksi pošetilost, dělat z toho téma. Husákovy děti pomalu ani neví, kdo to by ten Husák, natož nějaký Zápotonda.

V. Čermák 21.8.2021 13:38

Tak v době, kdy u nás řádil ten Tonda Zápotonda, tak v Austrálii na příkaz vlády odebírali a unášeli rodičům míšenecké děti, tuším tzv. "Karamely" na převýchovu. Takže pro vyváženost byste mohl něco napsat i o tom. A především byste si měl opravdu upřímně přát, abyste u vás Klokanů měli ještě lepší vládu než nyní a na naši Kotlinku se raději vykašlal, když o ní víte kulové...;-DRv