18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jak se živil Tonda “Zápotonda”

V půlce minulého století pracovala moje Helenka v Mnichově pro ostře sledovanou “ideodiversní centrálu amerických imperiálistů”, zvanou Radio Svobodná Evropa a byla poslána do lágru blízko čs. hranic, aby interviewovala nově přišlého uprchlíka, jehož jméno si už bohužel nepamatuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 23.8.2021 19:03

Z čeho soudíš, že jsem bolševický dobytek - pokud teda jseš něčeho takového schopný.

V. Chadim 23.8.2021 4:33

Unášeli pouze matkám. Rodič č.2 po zaplacení flaškou chlastu odešel. Dítě, narozené s bílou kůží nemělo mezi ostatními radostné dětství. Vláda mu vnutila vzdělání.

Druhá část rady přišla pozdě, do Kotlinky jsem už přestal jezdit protože jsem alergický na soudruhy kteří Kotlince svou volbou vnutili kulovější vládu.

J. Urban 22.8.2021 20:40

se na tebe kazdej vyprdne, soudruhu, to vis, dnes je demokracie i pro vas, bolsevicke dobytky:-/

J. Plzák 22.8.2021 19:44

Ve středu k nám má přijet německý prezident Frank Walter Steinmeier zase jednou diktovat, co máme dělat. Nikde o tom ani čárka. Co dělají naši investigativci?

Tolik ho chci vítat.

Jsem zvědav, za jak dlouho mne vymažou.

P. Weisskopf 22.8.2021 19:31

Ale to není to gro věci.Skutečnost je jeho život a následná dehonestace od toho pochybného autora. co jeho dcerka reportérka to slyšela od nějakého pána a já si nyní na to vzpomněl a hned to pouštím jako fakta do světa.Já se nikdy nepokoušel spočítat kolik lidí dělalo kápa v Terezíně,Osvětimi,Buchnwaldu a dalších táborech.Kdo byl mizera a hajzl tak s tím si to vězni vyřizovali ihned na místě po osvobození.To jsou fakta a že se mu to nestalo vypovídá o faktech které tenhle jouda zpochybnuje.

Š. Hašek 22.8.2021 18:59

Netýká se ani tak Tondy Zápotondy .....

Autor (z Austrálie, doufám, že v ČR tedy nebude volit!) zřejmě netuší, že dnes je televize, rozhlas, neziskovky, ..... plné "řehtajících koní", kteří nikdy nepracovali!!!

Hodně z nich něco vyštudovalo ..... a potom skončili "v tísni" kde? Ve Člověku v tísni!

Dále viz "lékaři" Hilšer, Hřib. A úplně bezva je sledovat, jak se živí/živilaBiomasa Bursíková. I její sestra "SSMHavlovkabruselka".

Zkráceno.

K. Křivan 22.8.2021 17:22

Že Zápotocký dělal kápo v lágru, to vím z mnoha zdrojů. To bylo tak všeobecně známé, že se režim ani nepokoušel to vyvrátit.

K. Křivan 22.8.2021 17:18

""Karamely" na převýchovu.--" a díky té převýchově se z nich stali pořádní lidé a ne alkoholici jeko jejich rodiče.

K. Křivan 22.8.2021 17:04

Do Hitlera se dalo kopat až od května 1945. Se Zapotockým je to podobné.

J. Kanioková 22.8.2021 16:57

Nesmysl !

K. Kužel 22.8.2021 13:50

Od jednoho pamětníka vím, že AZ byl v Sachsenhausenu v jednom z nejhorších oddělení: Schuhprüfkommando. To obnášelo testování bot pro wehrmacht. Vězni ráno nazuli boty, nahodili asi čtyřicetikilový ruksak a pak střídavě pochodovali a klusali. Úmrtnost byla značná. Otec pamětníka měl privilegované postavení: vedl truhlárnu, kterou vedení potřebovalo. Podařilo se mu do ní "Zápotondu" jakožto nezbytně potřebného spolupracovníka vyreklamovat, což mu asi zachránilo život.

V. Čermák 22.8.2021 11:24

;-D

P. Weisskopf 22.8.2021 9:29

Autor tohoto nenávistného článku je úplně mimo mísu a nenávist z něj doslova čiší.Žádná holandská žádost jen dopis a ještě k tomu naprosto soukrommý.A tábor?Tento pohádkář a jeho redaktorka Helenka by se tam měli podívat aby vůbec věděli o čem tady píší své bláboly.Každý tábor měl podle určení kápa dokonce i ten v Osvětimi ale existují i dobové fotografie co určitě Helenka viděla aby věděla u čem je řeč a mohla vám to sdělit.To že hrál Tonda po hospodách nebylo žádné tajemství i za hlubokého socialismu a že za ním stáli kladenáci to věděl každý i hloupý žák základní školy.Takže pane autore nejsou všichni po smrti a a ty australáky si klidně poučujte ale nemontujte se do republiky o které slýcháte až po desátém koleni.A hlavně jdete brzy na tu vaší dehonestaci.Třicel let po revoluci to trvalo než jste si vzpomněl.

J. David 22.8.2021 9:25

Jako sedmiletý mendík jsem Tondu Zápotondu zažil, když nám dětem vykládal, že Ježíšek je vousatý dědek, a jede k nám na saních z Čukotky rozdávat rudé hvězdičky. Tonda "plátěné ucho" byl šprýmař, ale mariáš prý s Martou Gottwaldovou mastil excelentně. Slavný jeho výrok v sobotu "měna nebude" a v neděli byla.

V. Chadim 22.8.2021 8:52

To není pravda, prof. Stehlík nic nevyvrátil. Pouze publikoval odpověď holandského ministerstva spravedlnosti českému žadateli o informace, týkající se nařčení kolaboranta Gestapa - Kápa s. Zápotockého, z válečného zločinu týrání holandských vězňů (opis):

“Ministerstvo nemůže poskytnout tyto informace soukromému občanovi. Pouze v případě, že by příslušné soudní orgány podaly oficiální žádost o vzájemnou právní pomoc v rámci trestního řízení, by bylo možné posoudit, zda by bylo možné takové žádosti poskytnout spolupráci.“

Je logické předpokládat, že kdyby doklady o vině A.Z. neexistovaly, holandské ministerstvo to mohlo žadateli bez problémů napsat. Díky za upozornění na blog prof. Stehlíka.

V. Němec 22.8.2021 4:46

Do mrtvoly se dobře kope.

Myslím, že o něco objektivnější je popis na Wikipedii viz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Z%C3%A1potock%C3%BD

Třeba někdy v budoucnu vyjde článek "Jak nakládal s financemi na podporu disentu Venca Flaška."

J. Urban 21.8.2021 22:47

Kecy.

R. Polášek 21.8.2021 16:40

Představy jsou jedna věc a skutečnost je jiná věc. A ono skutečně spousta lidí, zvláště zakyslých antikomunistíků, má o době za socíku dost jinou představu než byla reálná skutečnost.

Ono taky pokud člověk uvažuje a nejenom věří jakýmsi podivným zakyslým představám, tak jaksi se mu musí zdát dost divné, když si najde datum, kdy Zápotocký do toho koncentráku šel, kolik mu tehdy bylo let a potom to, že v tom koncentráku vydržel do konce války. Ze tím, že v tom koncentráku byl kápo je ještě pro něho to nejlepší vysvětlení, jaktože tam tak dlouho vydržel. A proto, kdo trochu za socíku, řekněme víc četl, tak ta informace byla pro něho už za socíku dostupná.

H. Rybnická 21.8.2021 14:44

Možná by bylo dobré, se jednou řádně a důkladně poohlédnout v nizozemských archivech. Za druhé, i když se nechci ani v nejmenším komunistických předáků, kteří měli po 45 krev na rukou, o nic méně než nacisté, zastávat, tak bych ráda připomněla, že pokud soudruh vyhrával po hospodách, to nemuselo být z lenosti ale z důsledků hospodářské krize a vysoké nezaměstnanosti, zvláště u občanů bez jakýchkoli znalostí tedy u "nádeníků". To komediantství bylo asi to jediné co ovládal a čím si něco málo vydělal.

V. Vlk St 21.8.2021 14:19

Nevím, na základě čeho to potvrzujete. Jen snad na základě nějakých keců, co se vedly mezi lidma. Skutečnstí je že : Informace o údajném Zápotockého zneužívání nizozemských spoluvězňů prověřil roku 2021 historik Michal Stehlík, který vyvrátil fámu o žádosti nizozemské vlády o Zápotockého vydání ani nenašel žádné důkazy o takových skutcích a považuje za velice nepravděpodobné, že by se ještě objevily. - Vedle údajné žádosti nizozemské vlády o Zápotockého vydání připomíná historik Koura také možnou souvislost se snahou Ivana Herbena dehonestovat tehdejšího prezidenta v očích posluchačů Svobodné Evropy, kterou uvádí ve svých vzpomínkách spoluvězeň ze Sachsenhausenu Jiří Hájek

V. Vlk St 21.8.2021 14:16

To jste se asi překlepl, představa že by se na komunistických školách učilo,že byl Zápotonda "kápem" v koncentráku je neprostá hovadina. Ostatně, kolik vám je let? A kdy jste chodil to školy?

V. Čermák 21.8.2021 13:38

Tak v době, kdy u nás řádil ten Tonda Zápotonda, tak v Austrálii na příkaz vlády odebírali a unášeli rodičům míšenecké děti, tuším tzv. "Karamely" na převýchovu. Takže pro vyváženost byste mohl něco napsat i o tom. A především byste si měl opravdu upřímně přát, abyste u vás Klokanů měli ještě lepší vládu než nyní a na naši Kotlinku se raději vykašlal, když o ní víte kulové...;-DRv

L. Písařík 21.8.2021 13:10

Přidám - při cestách do Brna nebo Blavy se zastavoval u Devíti křížů, v malé chaloupce, kde byl tajný lidový výčep a tam prý hrál na harmoniku. Tak praví tamnější lidové podání.;-)

L. Písařík 21.8.2021 13:06

Šepoty a výkřiky, Hoblíku?;-€

J. Ptáček 21.8.2021 12:01

Tonda První to neměl lehké, jak sám píše:

"Rozchod se sociálně demokratickou stranou pro mš nebyl bezbolestný, ještě těžší pro mě bylovychovat ze sebe skutečného komunistu. Potřeboval jsem k tomu celá desetiletí".

Ale povedlo se, jak říká jeho vlastní slavný verš:

"Postavíme sochu Stalina, že bude vidět až z Kolína".

M. Hoblík 21.8.2021 9:17

Byl to takový velký politik, jako Havel!

R. Polášek 21.8.2021 8:58

Hm, že byl Zápotocký za války kápo v koncentráku, bylo za socíku normálně , neříkám v jeho oficiálním životopisu, ale normálně se to třeba učilo ve škole.

To, že před válkou se živil hraním a děláním šašků po hospodách , to tam nebylo, to je pro mě nová informace.

V. Chrastina 21.8.2021 8:40

Pane Chadimo, potvrzuji, že Zápotocký si v německém koncentráku vysloužil funkci kápa a věnoval se jí natolik, že ho Holandská vláda označila za válečného zločince a po naší tehdejší komunistické vládě požadovala jeho vydání, aby byl u nich souzen za zločiny páchané na holandských vězních. Absurdní bylo to, že byl tehdy předsedou vlády Československé republiky. Komunisté ho do Holandska nevydali, ale jak si pamatuji, Zápotonda z toho měl z ostudy kabát před celým národem, ale jemu to nevadilo, dál bezostyšně předsedal vládě. Nicméně co jsem nevěděl o jeho "živobytí" a jeho řehtání za krígl slivků. Inu co jiného se dalo čekat od kovaného komunistického funkcionáře. :-P

F. Kusák 21.8.2021 8:35

Nejsem sice ještě kmetem, ale už také něco pamatuji. A co se týče Antonína Zápotockého, tak moje znalosti končí u všeobecných informací o tehdejší době a u Barunky. A víc mě tato osobnost nezajímá. Ale zájem historiků o temnou dobu naší historie je v pořádku. Jen je jaksi pošetilost, dělat z toho téma. Husákovy děti pomalu ani neví, kdo to by ten Husák, natož nějaký Zápotonda.

V. Chadim 21.8.2021 4:57

Vážený pane Vlko. Že jste “žádný důkaz o údajném požadavku Holandska” neviděl se nedivím, na to byl s.Nosek příliš pečlivý. Zprávy o věci a o činnosti kápa Zápatondy přišly v letech 1945-48 z pramenů spolehlivějších než jejich zametení pod koberec.

Jak to bylo v Mauthausenu nevím, nebyl jsem tam a Zápotonda zřejmě také ne. Ten byl údajně chráněn německými soudruhy v Sachsenhausen-Oranienburgu.

Hádku o to, kdo má “vypečenější” vládu bych prohrál, nikdo by mě nepodpořil, protože tady v AU ministři s problémem střetu zájmů resignují sami a i Prime ministři federálních států jdou do basy.

Abyste v kotlince měli lepší vládu než my tady Vám přeji opravdu upřímně.