26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jak se živil Tonda “Zápotonda”

V půlce minulého století pracovala moje Helenka v Mnichově pro ostře sledovanou “ideodiversní centrálu amerických imperiálistů”, zvanou Radio Svobodná Evropa a byla poslána do lágru blízko čs. hranic, aby interviewovala nově přišlého uprchlíka, jehož jméno si už bohužel nepamatuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 21.8.2021 2:04

Tonda "plátěné ucho"? Jo, žvanil, že naše měna je pevná, zatím co byly připraveny z CCCP tištěné státovky, kačka hnědá, tříkačka modrá, pětikačka zelená. Kilčo bylo nahnědlé, s hutníkem s ozubeným kolem a babou se snopem obilí. Časy mariášníka Tondy Zápotondy. Pak nastala doba jiná, socialistická, schöne Toni převzal s Božkou moc. V roce 1957 ještě Gusta vězel v lochu. Omluva, jsem již pamětník.

V. Vlk St 21.8.2021 1:15

Vážený pane Chadimo. Nejsem zastánce Tondy Zápotondy, neb za jeho vlády byl můj otec odsouzen v politickém procesu. Ale už konečně vím, odkud jsou ty nesmyslné kecy, co se stále opakují. Zápotockého chránili v Mauthausenu komunisté, protože tam od začátku byli v administraci vedené vězni španělští interbrigadisté, samí komunisté a ti Zápotondu ochránili. Mnoho let jsem pracoval na knize „Mauthausen – ďábel v líbezné krajině“ (nakl. Grada – Cosmopolis 2019) ale žádný důkaz o údajném požadavku Holandska na vydání Zápotockého jsem nikdy neviděl. Ani žádný historik. No, ale je dobré, že vím odkud takové kecy pocházejí. Máte-li zájem, moji knihu si můžete koupit a můžete si k ní přidat třeba knihu „Mauthausen – konečná stanice“ V. Janík a J. Čvančara (nakl. Toužimský a Moravec 2020). To bude lepší než psát neověřené nesmysly a dumat, koho u nás zvolíme. Vak u vás v Austrálii máte jednu vládu vedle druhé vypečenější a vypečenější. Ovšem, jistě bude lepší, neb ji zvolili moudří Australané než my zaostalí domorodci z české kotlinky.