26.4.2024 | Svátek má Oto


VOLBY: Zakryjme uši a oči a rozum do hrsti

12.10.2017

Těsně před volbami si naběhli socialisté s kauzou lithium. Tak předně: pustit se do takové ožehavé kauzy krátce před volbami a před sestavováním nové vlády byla hovadina nejvyššího řádu a velká politická chyba. Na ale co chcete od socanů, kteří mají premiéra, který sám o osobě je politickou chybou, a volebního lídra Lubomíra Zaorálka, který je chybou taktéž. Že se toho chytí nejspravedlivější z nejspravedlivějších sám šéf ANO, to nemůže nikoho překvapit, a proč by to také neudělal. Svede pozornost od čapince a zabuší si radostně do socialistů, kterým tak hodlá vrazit posledný klinec do truhly.

Na moje rozhodování, jakož i na rozhodování lidí, jako jsem já, to žádný vliv mít nebude, protože kdo nikdy nechtěl volit socialisty ani ANO, ten je v pohodě. Ale co to udělá s jinými, to babo raď. Zkusím si zamudrovat.

Preference prý ANO klesly na 26 a něco procent právě teď. A to byly hodně přes 30 % ještě před pár týdny, takže prý sešup. Na druhé straně jiný průzkum uvádí zase těsně přes 30 %. Tomu lze jen těžko věřit. Já jsem si nikdy nemyslel a ani dnes si nemyslím, že by ANO mělo získat 30 % a více a myslím si, že se jim ani nepřiblíží. A zdá se, že těch 26 % je maximum, co může ANO dosáhnout. Babiš svojí demagogií, tolik jevově odlišnou od demagogie socialistů, může okouzlit až kolem 25 % voličů a já soudím, že toto procento představuje voliče, kteří jsou již dlouhodobě rozhodnutí, že ANO zvolí; ANO nijak nemění strategii, nic nového nevymýšlí, dál valí Babišovu mantru o tom, že ostatní kradou, takže proč by z nerozhodnutých voličů měl někdo náhle, třeba i kvůli lithiu, skočit na kůň a hurá k urnám. Takže 25 % a dost - a možná i méně, až třeba k 22 - 23 %, což považuji za pravděpodobnější, protože spíše počítám s tím, že něco odejde k jiným stranám. Přec jen porcelánově čistá tvář Šéfa dostala své trhliny a poprávu, protože je usvědčeným lhářem, marná sláva. Navíc kdo tady fandí favoritům, vzpomínáte? Navíc něco vyluxuje ODS, SPD, ale nejspíš možná i Piráti, kteří budou bráni jako protestní strana a část dřívějších anoistů si to může střihnout u nich.

Komunisté se točí kolem 14 % plus minus stále, je to jejich maximum a přes 15 % nejspíš nepřelezou. Leckdy se objevuje argument, že komunisté mají výhodu, že se nepodíleli v ČR nikdy na vládě, a jsou tedy nepoznamenaní skandály a čistí. No tak to pozor: jsou poznamenání 40 léty trapného vládnutí ve vlastní totalitě a napáchali toho dost. Jejich číslo je smutné, protože stálé.

Socialisté jsou ve fekáliích a stále pod sebe dělají, aby si v tom počvachtali víc a víc. Zaslouží si tento pád. Mimochodem, všiml si někdo, že je to strana, z jejíž řad bylo nejvíce pravomocně odsouzených politiků nebo stíhaných politiků za majetkové delikty? Je až s podivem, že tak dlouho mohli vegetovat se ziskem přes 20 %. Asi je to proto, že co je levé, to mají lidé rádi a leccos tomu prominou. Nicméně tipuji, že paradoxně získají víc, než aktuálně hrozících cirka 12 %, kterými se pyšní, a že se dostanou až někam na úroveň komunistů. Vrána k vráně, protože socialisté jsou vlastně komunisté, kteří se za to tak nějak stydí. Podívejte se na jejich hesla, to je tedy něco. Skoro byste si mysleli, že komunismus marx-leninského stylu je zase za dveřmi. Fuj tedy!

ODS popojede vpřed a myslím, že bude nakonec na úrovni až na 13 %, protože jejich stanovisko k migraci a kvótám konvenuje mnohým, a přeberou část voličů TOP 09 anebo STAN. Na druhé straně ani ODS si neodpustí populistické sliby snížení daně na pivo například. Takže na pásce s KSČM a ČSSD bude rozhodovat cílová fotografie.

A tak velkou neznámou jsou SPD a Piráti, protože tady jednak sehrají roli dosud nerozhodnutí voliči a také noví voliči, ti nejmladší. A tady myslím budeme překvapeni. Okamurovci budou určitě na úrovni 10 % a možná i trochu víc, ale já myslím, že i 11 % je dosažitelných, a to zase kvůli postoji k migraci, ale i jejich další cíle budou zajímavé pro nerozhodnuté, část voličů ANO, ale i menší část těch nejmladších (viz studentské volby). Podcenit nelze ani hlasy protestní. Piráti jsou tabula rasa, ale ne až zas tak moc, abychom nemohli říci, že se do Parlamentu dostanou, a to jak díky svému kmenovému voličstvu, dlouhodobým preferencím bez větších výkyvů a hlavně díky novým voličům (viz nadějná čísla studentských voleb). Mohou mít i 8-9 % a vyluxovat i část nerozhodnutých, a to spíše jako hlasy protestní těch, kdo tzv. zavedeným stranám a mírně umazané ANO prostě už nevěří. Tady bude důležité, zda mladí voliči, kteří jsou nejméně ukáznění, dokážou ve větším množství zvednout zadky a jít to Pirátům naházet.

TOP 09 a STAN si troufnu domnívat že se do Parlamentu ani jeden nedostanou. TOP 09 proto, že bigotně a umanutě bojuje proti Babišovi a volič si už kvůli tomu ani nic jiného nepamatuje, což je dost málo. Dalším problémem je, že TOP 09 nekriticky tlačí na přijetí eura a větší integraci do EU, což si nepřeje dnes již většina obyvatelstva a má recht. STAN jsou něco podobného a navíc jsou stigmatizováni tím, že jejich voličstvo je chce vidět spíše na radnicích než ve velké politice a jejich lídr je prostě člověk, který neupoutá ale vůbec ničím, dokonce ani svým zjevem nebo verbálním projevem. STAN prostě přecenili své cíle a podle toho to také dopadne. Škoda, že do toho nešli spolu s KDU-ČSL, to by bylo vymalováno.

KDU-ČSL se bohužel do parlamentu dostane, protože proto. „Bohužel“ říkám z toho důvodu, že jsou to mezuláni, kteří vlezou do každé zadnice a každého chomoutu, jen když jsou ve vládě a u lizu. Přitom se z nějakého neznámého důvodu tváří, že jsou konzervativní stranou. To ani náhodou. Jsou to krystalicky čistí oportunisté, kteří si hromadně odstranili páteře proto, aby se krejčímu lépe šily jupky, halenky a saka a mohli se lépe ohýbat. Zasloužili by si opět užít si politiku mimo parlament, aby se snad konečně probrali anebo zmizli ze scény.

O jiných nemá cenu psát, bohužel ani o Realistech, kteří by jinak měli sympatie mnohých (včetně mě), ale jsou prakticky neviditelní pro širší obec voličstva. Je to škoda, protože Petr Robejšek je chytrý chlap a má kolem sebe dobré kusy. Jenže to v politice nestačí.

Snad jen takovou perličku na závěr. Viděl jsem billboard ODA, na kterém slibují urychlit jednání o přijetí eura, které nám zajistí evropské platy. Rozeštkal jsem se, když jsem jel kolem a musel jsem zastavit. Pak se mně dostal do ruky leták ODA, který mi vhodili do schránky, a tam jsem hledal, jak toho hodlají dosáhnout. Ani ťuk. Tak tedy, kluci a holky z ODA, zajeďte na Slovensko nebo do Pobaltí a zeptejte se na jejich evropské mzdy po přijetí eura (nechoďte do ale do centrál nadnárodních společností v hlavních městech). Těch facek jste neviděli.

V Parlamentu bude veselo. Ať tak či onak, prohlašuji slavnostně: je již dnes jisté, že bez ANO to tam nikdo neudělá, leda by nechtěl být v menšinové vládě, což je v Čechách mimořádně nešťastný úděl; proti tomu je koalice s ANO procházka růžovou zahradou. Takže to někdo či někteří s ANO prostě sbouchají a nebude to zas až taková hrůza, o tym žádná. Půjde jen o to, jak drsně si vyjednají proti mocichtivému šéfu Agrorepubliky důležité posty. Nebo snad někdo věří, že by Šéf chtěl být (jak onehdy zbrkle plácl) v opozici? Budliky budliky.

A tahle my tady žijeme.