26.4.2024 | Svátek má Oto


VOLBY: Švec, co se nedrží svého kopyta

6.3.2006

Když jsem si před pár dny přečetl informaci o tom jak má vypadat diskuzní večer ČT - „Vaší televize veřejnoprávní služby“ - (jak asi 156x během včerejšího přenosu zdůraznil Václav Moravec) s krajskými volebními lídry, první co mne napadlo, byla otázka, zda tam bude Petr Cibulka. Mělo se totiž jednat o přímý přenos a v hledišti měli být zástupci veřejnosti. Bingo! Hned v první řadě. A otázku kterou položil bylo možné hádat dopředu s 95% úspěšností. No ale nechme pana Cibulku jeho neverending boji s větrnými mlýny a věnujme se raději těm co seděli na pódiu.

Kdo se jen okrajově věnuje sportu, nemohl nezaznamenat, že krajský lídr lidovců v Karlovarském kraji, odkud byl čtvrteční první přenos, František Straka, je psychicky poněkud (jak to napsat politicky korektně?) méně vyrovnaný. Jeho zcela neprofesionální a plačtivé reakce po vyhazovu ze Sparty ho možná předurčují k rozhovorům v bulvárních médiích, ale čtvrtek ukázal, že veřejné politické diskuze nejsou zrovna jeho parketa. Nejvíce mne pan Straka pobavil, když na otázku z hlediště, jak míní - v případě, že se dostane do Poslanecké sněmovny Parlamentu - řešit problém silničního spojení Karlových varů s Prahou, zdůraznil, že díky lidoveckému ministru dopravy Šimonovskému se věci konečně dávají do pohybu.

František Straka a lidovci mají nějaké špatné mediální poradce, protože jestli chtějí uspět ve volbách, měli by co nejvíce zatloukat fakt, že se o resort dopravy stará člen jejich strany, protože na příkladech dálnice D1, vlaků Pendolino a hlavně tendru na výběr mýtného se ukazuje, jak to bratr Šimonovský dával do pohybu. A o způsob, jakým vyhrála společnost Kapsch, se začíná zajímat i Brusel:

„…Podání, která jsme obdrželi, naznačují, že otevírání obálek s nabídkami a jejich následné hodnocení proběhlo nestandardním způsobem…“

Takže pane Strako, příště jen rodina, kultura a sport! Jiná témata raději neotevírat!

Samozřejmě, že chápu „nereprezentativnost“ SMSkového hlasování diváků ČT, ale ty sloupce preferencí byly potěšitelné. Hlavně v případě ODS – 35% a ČSSD – 15%. Musím se totiž přiznat, že jsem se asi před třemi týdny optimisticky vsadil, že díky „talentům“ Paroubkovi, Rathovi a Jandákovi bude nakonec volební rozdíl mezi ODS a ČSSD minimálně 10%. Nerad bych o těch 1.000,- Kč, co jsou v banku, přišel, takže, vážení kandidáti, snažte se, ať to v červnu dopadne minimálně jako ve čtvrtek v Karlových Varech.

www.angle.cz