26.4.2024 | Svátek má Oto


ÚVAHA: Vepřové hody

23.4.2020

Vlastně bych to měl nazvat rozjímání nad jednou zabíjačkou, ale je to trochu složitější. Porážka a následující konzumace páně kancléřova prasete vzbudila vcelku právem pozornost, kdy se ozývaly také hlasy opakující v češtině antické „quoud licet Iovi, non licet bovi“, aneb volně, co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Je to trochu drsné, zmíněným tvorem, jak tušíte, se myslí běžný občan.

V rozhlase mne zaujalo, že to prase stálo za zmínku i hlavě státu. Tak proč bych nemohl promluvit jako ten malý občan? Nemáme doma televizi, a jen ve zprávách v radiu a pak na internetu jsem četl, že to prase by jinak uhynulo hlady, neb nebyl přísun stravy z páně kancléřova penzionu. Vcelku bez větší fantazie bychom mohli poradit, že se krmivo dá nepochybně koupit. A jsme u vlastního problému – v jiné zprávě, poněkud starší, měl majitel právě na tuhle radu prohlásit, že nežralo. To by ale mohlo znamenat, že nebylo v pořádku. Tedy možná dokonce nemocné. Byla provedena veterinární kontrola? Není o tom nikde zmínka, ale jist si nejsem. Tak pozorně zprávy nesleduji.

Ale o chudáka prase totiž ani nejde. Spíš o princip – platí zákon v tomto státě pro všechny? Nejsem si jist. Prý byl dodržen předpis co do počtu osob, patrně od sebe seděly dva metry, jen nevím, jak v rouškách jedly. V Lánech se prý podával nedávno plátkovaný sýr, který se dá pod rouškou strčit do úst. Jitrnice…? Bohužel pan prezident věnoval velkou pozornost mrtvému a snědenému čtvernožci, ale nějak se už dávno nezmínil o tom, že pan kancléř pořád nemá bezpečnostní prověrku. To je mnohem vážnější.

Prase může nanejvýš podráždit žlučník, ale tohle je záležitost státu. Přitom pan kancléř bez uvedené prověrky jedná se zástupci cizích států, velvyslanci. Ostatně ještě nejasnější je postava poradce pana Nejedlého. Nikdo neví, co panu prezidentovi radí, prý zadarmo. Budiž. Jsem starý a důvěřivý. Ono se to říká i jinak, a jistě to někdo v diskusi připomene. Ovšem nějak se pan Nejedlý živit musí. Před pár lety, když slavil nějaké narozeniny, si tento muž pronajal na oslavu Letohrádek královny Anny na Hradě. Nebylo to jistě levné. O tom, že by měl pan Nejedlý nějakou prověrku, se dá patrně pochybovat.

Tohle všechno jsou mnohem vážnější věci než porážka prasete, i když by si ji dnes asi většina spoluobčanů nedovolila. Takže i po zabíjačce zůstaly otázky. Po léta bez odpovědi.