5.5.2024 | Svátek má Klaudie


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

18.7.2008

Úterý 15. července
Případ Čunek zdaleka nekončí. Zatímco premiér Topolánek a vicepremiér Bursík ho slavnostně pochovali, oba konstatovali, že Čunek je nevinný a Schwarzenberg ve vládě setrvá, ukázalo se, že ministr zahraničí je docela jiného názoru. Audit pokračuje, protože Čunek nedodal 700 stran svého spisu (neúmyslně, konceduje Schwarzenberg), a je třeba prověřit další skutečnosti. Pokud prověrka dopadne špatně, ministr bude rezignovat. Ve vládě tedy panuje zmatek a naskýtá se podezření, že jde o jakýsi podraz, otázka je jen, kdo je pachatelem a kdo obětí. (Mimo podezření je pan Čunek.) K tématu se vrátíme.

Rusové uvažují o tom, že kvůli protiraketovému štítu rozmístí rakety s jadernými hlavicemi v Kaliningradské enklávě. To je daleko nevinnější věc než nějaká forma ropného embarga, které by přistihlo Evropou v nedbalkách. Pokud bude na druhé straně srovnatelná síla, jako že je, Rusové by se je stejně nikdy neodvážili použít jako první, a Západ (tj. my) Rusko jadernými zbraněmi jako první nenapadne, proč by to dělal.

Agentura Eurobarometr zveřejnila výsledky jarního průzkumu v ČR: šlo o vztah Čechů k vlastním a evropským institucím o jejich celkové rozpoložení. Výsledek: našimi státními a politickými institucemi povětšinou pohrdáme, ale cítíme se při tom fajn. Tématu se týká naše dnešní glosa.

Podle Martina Hekrdly v Právu by Čunek měl svou pozici lépe „vyfutrovanou“, kdyby nechal proběhnout soud: dočkal by se patrně osvobozovacího rozsudku, protože u soudu každá pochybnost jde ve prospěch obžalovaného. Jo, dočkal by se, ale za pět let po sérii nejrůznějších odvolání a zdržovaček, a osvobodili by ho pro nedostatek důkazů, takže by se mohl jít klouzat. V téhle věci se Čunkovi divit nelze.

Obchodní představitel Ruské federace v ČR sdělil ministru Římanovi, že dodávky ruské ropy byly sníženy z technických důvodů. To buď je pravda, nebo taky není, a i pokud by to byla pravda (čemuž se mi nějak nedaří uvěřit), co je to za jednání, když dodavatel nejdřív bez jakéhokoli varování sníží dodávky na polovinu a po týdnu se uráčí dát na vědomí, že to není z politických důvodů. „Rezervní“ ropovod IKL by prý (podle Práva) „teoreticky mohl zabezpečit kompletní zásobování ČR ropou“. Co to znamená, „teoreticky“? Ředitel Správy státních hmotných rezerv je ostatně poněkud jiného názoru, domnívá se (viz rozhovor v LN), že pokud omezení potrvá déle než devadesát dní, bude malér. A řada ruských novinářů na internetových serverech (tam na Rusi ještě panuje svoboda) o zdůvodnění technickými problémy pochybuje (viz Petra Procházková tamtéž).

V Chebu začnou během prázdnin práce na německém válečném hřbitově, německý spolek už dodal peníze. To je úspěch! Šedesát tři let po válce mohou, přesněji řečeno smějí být konečně pohřbeni ti, co v ní padli.

Ministr Nečas navrhuje, aby si rodiny seniorů, umístěných v eldéenkách, na péči o ně připlácely v rámci nově zavedené vyživovací povinnosti. Špatná péče o staré lidi je podle pana ministra primárně selhání rodin, protože ty mají své předky na starosti především. Návrh s připlácením je dobrý, respektive byl by, kdyby člověk měl jistotu, že ty peníze k něčemu budou. Pokud jde o selhání rodin, jak nemají selhávat, když značná část z nich je dávno rozpadlých a rozvrácených. Mám jakousi zkušenost s péčí o seniora, který už nebyl schopen se o sebe postarat. Dát ho do LDN bych byl považoval za vraždu, ale zajistit mu péči doma bylo nesmírně náročné nejen finančně – největší problém byl vůbec sehnat lidi (pro rodinu, kde jsou oba manželé zaměstnáni a nemohou si dovolit zůstat trvale doma, nebo dokonce kde je člověk sám, je to bezpodmínečně nutné). Služby tohoto druhu jsou u nás úplně nerozvinuté, proto se nedivím, že někomu nezbývá než vydat staré rodiče do některé ze státních či soukromých Osvětimí pro seniory. A hlavní problém není, že pečovatelé, pečovatelky, ošetřovatelé a ošetřovatelky nejsou dobře placeni. Nepříjemnost té práce se nedá vyvážit penězi. Problém je v morální úrovni většiny populace vyplývající z toho, že lidé už ničemu nevěří. S tím ale žádný ministr nepohne.

V USA mají jakousi obdobu karikatur proroka Mohameda. Někdo si v časopise New Yorker odvážil nakreslit prezidentského kandidáta Obamu v turbanu a jeho ženu vyzbrojenou kalašnikovem, oba v Oválné pracovně Bílého domu. Protestuje Obama i jeho příští rival McCain, oba se shodují v tom, že karikatura postrádá vtip a může urazit (respektive uráží). O vtipnosti karikatury není povolán rozhodovat karikovaný (je, jak se říká, „podjatý“) a pokud jde o urážení, záleží přinejmenším také na míře urážlivosti uraženého. Legrační je, že vedení listu vysvětluje a omlouvá se. Proč? Americká politická korektnost se v něčem podobá divoké muslimské nesnášenlivosti.

Středa 16. července
Ruský podnik Tatnefť, který dodává ropu do České republiky, prohlásil, že přesměroval dodávky do Turecka, které za ně platí lépe. Jde o dočasné opatření, objem dodávek se „vbrzku“ vrátí na obvyklou úroveň. Odůvodnění je podivné a poněkud buranské. Máte s námi sice smlouvu, ale to víte, když přijde někdo jiný, kdo platí víc, tak smlouva nesmlouva má přednost. Taky bude zajímavé sledovat, jaké časové dimenze má v tomto případě dočasnost. Podle našich zkušeností trvá dočasnost v ruském pojetí 23 let. Odůvodnění příliš nevěřím. Je tu ale jedna dobrá zpráva: Německý ministr hospodářství Glos mluvil při jednáních s ruskou vládou v Moskvě i o snížení dodávek ropy do ČR a prohlásil, že EU by nestrpěla nějaký trest Moskvy za umístění amerického radaru v ČR. Ještě lepší by ovšem bylo, kdyby se s podobným prohlášením obtěžoval někdo z Bruselu. Nedá se vyloučit, že test Rusům ukázal, že tyto formy nátlaku jsou nyní ještě poněkud předčasné.

Ministr Schwarzenberg zmírnil svá vyjádření k „Čunkovu“ auditu. Klade důraz na to, že ve vládě zůstává, o roli policie a státních zástupců ve vyšetřování Čunkova případu nechce audit, ale jen zprávu (to je dosti kosmetický rozdíl). Postup ministra Schwarzenberga je mi úplně nesrozumitelný. Hrozí mu, že se takhle do Čunkova případu zamotá víc než Čunek, který teď s radostí hraje mrtvého brouka. Rumrajchu kolem auditu se týká naše dnešní glosa. „Korunní svědkyně“ Urbanová je dotčená, že se s ní detektivové z agentury Kroll nebavili, zřejmě došli k závěru, že to nemají zapotřebí. Moc se jim nedivím. Otázka údajného úplatku se točí kolem vkládání a vybírání peněz z účtu firmy H&B Real v bance a z firemní pokladny. Čunek měl podle svědectví Urbanové úplatek převzít dopoledne, paní Hurtová, manželka majitele firmy, ovšem inkriminovanou sumu necelých 500 tisíc korun vyzvedla až odpoledne a tentýž den se ty peníze octly ve firemní pokladně. Urbanová namítá, že hotovost v pokladně byla už ráno dost velká na to, aby z ní úplatek vyplatili. Pokorně se přiznávám, že účetnictví vůbec nerozumím, ale jedno mi není jasné: buď úplatek vzali z pokladny, aniž by vystavili nějaký výdajový doklad, pak tam ty peníze chyběly a vložení nějakých dalších pět seti tisíc na tom nemohlo nic změnit (musely být přece zaevidovány jako příjem, jak jinak by se to detektivové od Krolla dozvěděli). Anebo bylo těch pět set tisíc pro Čunka vybráno ráno a existuje na to nějaká výdejka. O tom ale zatím nepadlo ani slovo a bylo by to víc něž divné.

Stínový ministr školství a známý sociálnědemokratický vtipálek Jiří Havel přirovnal premiéra Topolánka k říšskému protektorovi von Neurathovi. Příště ho někdo jiný (Rath? Paroubek?) přirovná k Drákulovi. Je to bohužel hulvátství. Kdyby aspoň mělo nějakou eleganci.

Senátoři ČSSD nechtějí v rámci nulové tolerance podpořit vládní zákon o Policii ČR. Jsou přesvědčeni, že by ten zákon měl být součástí řešení vnitřní bezpečnosti ČR, prohlásila předsedkyně senátorského klubu strany Gajdůšková. To se dá říci vždycky a o všem. A paní předsedkyně volala po reformě, která by měla mj. zohlednit „změny ve vnímání lidských práv“. V ČSSD došlo ke změně vnímání lidských práv? Když člověk poslouchá např. Jiřího Paroubka, občas to tak vypadá. Bylo by ovšem užitečné změny blíže specifikovat, abychom přesně věděli, na co se máme nejpozději za dva roky těšit.

Lánský kartáč ohledně Lisabonské smlouvy nepřinesl žádný jednoznačný výsledek. Prezident si nadále myslí, že smlouva je mrtvá, ministr Schwarzenberg považuje za nutné dokončit proces ratifikace (pozoruhodné je, že oba mohou mít zároveň pravdu), Vondra se nevyjádřil (byl by to prý nátlak na Ústavní soud) a Topolánkovo stanovisko není známé, ujel z Lán, aniž by ztratil slovo s novináři. Ani ty kartáče už nejsou, co bývaly.

„Česko se zásluhou této vlády stává ostrůvkem amerického vlivu ve střední Evropě,“ hřímá v Právu Alexandr Mitrofanov. To je zvláštní. Skoro celá Evropa je v NATO, kde hrají prim Američané. Na území SRN je nesrovnatelně víc amerických vojáků než těch pár, co má přijít do ČR. A dále, pan Mitrofanov nás varuje: pokud nebudeme dost hodní, může se stát, že nebudeme najednou mít dost ropy a plynu. To je zvláštní, proč to bububu nenechá na Putinovi a Medveděvovi?

Tamtéž si Jiří Hanák stěžuje: „… je pravděpodobné, že naděje vkládaná do Karla Schwarzenberga zhasne dříve, než mohla českou politickou scénu rozzářit.“ Naděje socdem lobbistů z Práva vypadala tak, že (jak tamtéž píše pan Hanák) odchod Karla Schwarzenberga „rozmetá vládní koalici“ a Schwarzenberg tak odpracuje to, oč by se měla snažit opozice. Je to pěkně vyčůrané, a že zrovna tenhle kalkul nevyšel, není žádná zvlášť velká škoda.

„Nepotřebujeme paternalismus, aby někteří rozhodovali za jiné,“ prohlásil ruský prezident Medveděv. Tomu je třeba rozumět: „aby jiní rozhodovali za nás“. Když my rozhodujeme za jiné, je to něco úplně, ale úplně jiného.

Ficův Směr má na Slovensku veřejnou podporu 48,5%. Na druhém místě je SNS s 11,4%. Slovenská politická scéna se začíná nápadně podobat té ruské. V našem sousedství se zrodil Miniputin a pan Slota nemá příliš daleko k Žirinovskému (je jenom daleko méně zábavný).

Čtvrtek 17. července
Miroslav Kalousek chce žalovat agenturu Kroll, případně bývalého ředitele vsetínské Zbrojovky Dančáka, že ho nepřímo označili za oběť někdejšího úspěšného lobbisty a nynějšího předsedy KDU-ČSL Čunka. Přitom přímo o Kalouskovi nepadlo ani slovo. Zato mnoho slov o Čunkovi, který, jak se zdá, coby nenápadný bezpečnostní technik několikrát pomáhal vedení zbrojovky tahat horké kaštany z ohně, za což byl prý odměňován mastnými cestovními náhradami. Pracovníci Krollu jsou z toho perplex, s něčím podobným se prý ještě nesetkali, a to už šetřili i na Ukrajině. Ke zprávě se ještě vrátíme. Pozoruhodné je, jak obludných rozměrů případ Čunek nabývá, a také to, že sám Čunek se v něm pomalu, ale jistě stává vedlejší osobou. Už se namočili Schwarzenberg, Topolánek s Bursíkem a nejnověji Kalousek.

Zahraniční záležitosti komentuji zřídka a nerad. Tentokrát si nemohu odpustit tři poznámky. Za prvé, prezidentský kandidát McCain si dvakrát popletl Česko s Československem. Ukrutný zločin v očích každého hrdého vlasteneckého Čecha. A propos milí čtenáři, jestlipak víte (aniž byste se podívali na mapu, což jsem, jak se přiznávám, musel učinit), zda je Rwanda na sever nebo na jih od Burundi? Za druhé, Izrael vyměnil pozůstatky dvou svých vojáků, kteří padli do zajetí Hizballáhu a byli tam bezpochyby zavražděni, za pozůstatky 199 arabských teroristů, co přišli o život v Izraeli, a za pět živých arabských teroristů, z nichž jeden zavraždil čtyřleté dítě tak, že mu pažbou rozbil hlavu. Kurs je zjevně inflační, stoupenci Hizballáhu si svých mrtvých a vězněných příliš neváží. Na druhou stranu mají všichni bestiální vrazi z arabských teroristických organizací dobrou šanci dostat se dříve nebo později z kriminálu, pokud bude mít Hizballáh k dispozici dost ostatků zavražděných izraelských vojáků. Matka zavražděného dítěte (přišla kromě toho o další dítě a o manžela) souhlasila s propuštěním toho hajzla (což byla ze strany Izraele podmínka). Tu paní obdivuji, já bych se na to na jejím místě nezmohl. (Darebáka pak přivítal v Bejrútu libanonský premiér, prezident a předseda parlamentu, a Palestinci oslavovali vítězství nad Izraelem.) A za třetí: kolumbijská armáda se dopustila válečného zločinu! Helikoptéru, která osvobodila rukojmí, jež po léta drželi komunističtí bandité v džungli, označila lstivě symboly červeného kříže.Proboha! Bandité si na žádný červený kříž nehrají, chovají se jako bandité, a druhá strana je povinna dodržovat úzkostlivě pravidla, která jsou jen její pravidla? Pokud by to respektovali, byla by to typická dohoda s lidožrouty o vzájemném vegetariánství.

Rusko včera dodalo do ČR jen desetinu sjednané dodávky ropy. Samozřejmě za tím není žádná politika, ale jen běžné technické problémy. Je zajímavé, že technické problémy (byť různého druhu) mají všechny tři ruské společnosti, které nám ropu dodávají. Největší český odběratel teď dostává ropu ze státních rezerv a z Německa, tyto dodávky jsou ovšem dražší něž ty ruské. Myslím, že věc je zcela jasná. Na technické problémy se teď budou vymlouvat aspoň tři roky. Leč by jim to Západ energicky zatrhl, protože na dodávkách na západ jsou závislí i oni.

Agentura STEM zjistila, že celá pětina voličů lituje, koho že to v posledních volbách do PS volila. U voličů různých stran je míra frustrace různá, nejvyšší je, jak jinak, u zelených, kde je frustrováno skoro 40% voličů. Tématu se týká naše dnešní glosa.

A poslední aktualita, výrazně kocourkovská: ministr zahraničí Francouzské republiky se omluvil Rakouské republice za popravu královny Marie Antoinetty. Poprava byla ohavná věc, ale odehrála se před dvěma sty lety a co s ní má proboha společného dnešní Francie? Občas to v dnešním západním světě vypadá, jako by se všichni zbláznili.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.