13.5.2024 | Svátek má Servác


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

9.3.2007

Úterý 6. března
Jak se zdá, Topolánek se nedočkal v Bruselu žádného závazného slibu, že by se americká radarová základna v ČR mohla v budoucnu stát součástí nějakého aliančního nebo dokonce evropského obranného systému. Aliance hodlá o problému vlastního protiraketového systému „v nejbližší době“ rokovat, jinak vybudování základny v ČR je věcí dohody mezi ČR a USA. Podle Práva napadl plán na vybudování protiraketové obrany lucemburský ministr zahraničí Asselborn jako, cituji, „hrozbu, která by mohla vyvolat napětí ve vztazích s Ruskem“. „Je pro mne nepochopitelné, že po konci 20. století a pádu Berlínské zdi by kdosi mohl zase spustit eskalaci.“ Až nás Rusové napadnou, bude se lucemburská vláda nejprve zabývat otázkou, zda případná pomoc nevyvolá napětí ve vztahu s Ruskem a nespustí eskalaci. Jediné štěstí je, že pomoc Lucemburska nás zrovna nevytrhne. Ministr též prohlásil: „Tady je třeba Polákům a Čechům pomoci v tom, jak mohou prokázat solidaritu s evropskou pozicí.“ To je drzost, nad níž se tají dech. Kdyby ČR byla země jak se patří, pomohla by panu ministrovi tím, že by mu podala nějaký praktický důkaz toho, jak může být nebezpečné strkat nos do cizích věcí.

Horší je, že (zase podle Práva) nadcházející summit Unie v Bruselu se protiraketovou základnou bude zřejmě zabývat jako ústředním tématem. Na nebezpečnosti projektu se v Německu shodne SPD s liberály a CSU. Vypadá to, že se přidá i Rakousko, Temelín mu zjevně už připadá jako slabé téma. Vzniká jakási mnichovanská koalice, která se ovšem těší mocné podpoře i u nás doma. Hlavně nevyvolávat žádné napětí!

V Česku vznikla iniciativa, která údajně požaduje, aby v ČR byla zřízena nikoli radarová stanice, ale přímo protiraketová základna. To je snad zbytečné ve chvíli, kdy nás už USA žádají o zřízení radarové stanice a kdy i proti tomu je 70% lidí. Proč těch zbývajících 30% ještě rozdělovat? A kromě toho je to hysterické. Když chce někdo v téhle společnosti prosadit něco kloudného, musí si zvyknout na to, že bude v menšině.

Katolická církev si ve své bezmezné drzosti chce nechat vybavení katedrály sv. Víta. Houbeles, všechno, od oltáře, po kostelníkovy papuče patří teď pracujícímu lidu zastoupenému Správou Pražského hradu. Klaus by měl v tom smyslu vydat nějaký prezidentský dekret. Kardinál Vlk není ochoten katedrálu vydat (Nejvyšší soud vrátil případ obvodnímu soudu k rozhodnutí), místopředseda NS Kučera tvrdí, že rozhodnutím NS jsou zrušeny všechny předchozí rozsudky, které katedrálu přiřkly církvi. Klausův komorník Jakl očekává, že další jednání povede k rychlému a hladkému předání katedrály, pro jistotu tam už postavili policajty. Bylo by dobré tam ještě dovézt ten transportér, co kdysi hlídkoval před Svobodnou Evropou, pokud ještě drží pohromadě.

V pětašedesáti českých městech se údajně spojila ODS s komunisty, aby se prosadila ve vedení města. Jde o to, že odhlasovali účast zástupců komunistů v radě (ne že by přímo podepsali koaliční smlouvu). Paroubek ostatně na celostátní úrovni taky nechtěl koalici, jen komunistickou podporu. Půjde-li to takhle dál, budeme v příštích volbách do PS rozhodovat o tom, povládne-li nám KSČM ve spolku s ČSSD nebo s ODS.

Martin Komárek píše v MfD, že se Čunkův případ podobá tomu Grossovu. To je pravda jen z části. Čunek (trochu podobně jako Gross) nedokázal zatím přesvědčivě vysvětlit, kde se na jeho účtu vzalo těch 500 000 Kč (resp. vysvětlil to postupně několika způsoby). Gross si ale strýce Vika vymyslil a rozjel tím celou tu surreálnou vysvětlovací akci. Nevěřím tomu, že by si Čunek byl vymyslil ty tři „podpláceče“. Ale někdo si je vymyslil, jistě.

Středa 7. března
„Nejvyšší soud dal církvi přes prsty,“ hlásá vítězný titulek v Právu. Skoro se mi chce vypsat soutěž o nejlepší ilustraci k tomuto konstatování ve stylu Dikobrazu z padesátých let (Kukryniksy, Lev Haas, Antonín Pelc ad.). Je příznačné, že Právo nepíše „katolické církvi“, nejspíš proto, že ty ostatní jsou „hluboko pod prahem jeho rozlišovacích schopností“. Mluvčí Nejvyššího soudu v souvislosti s případem prohlásil: „Rozsudek Nejvyššího soudu je vykonatelný v okamžiku, kdy nabyl právní moci. Té nabývá dnem doručení. Pokud některá ze stran rozsudku neuposlechne, pak druhé straně dává zákon nástroje, jak se svého práva domoci.“ Nejlepší bude, když pan prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil nechá katedrálu obsadit Hradní stráží. Poté se tam budou moci konat mj. i diskuse CEP a on je bude moderovat od oltáře. Druhá možnost je poslat tam policejní těžkooděnce a zpupné preláty zmlátit na hromadu. Ať žije volná myšlenka!

Kardinál Vlk prý (zjevně při jednání o předání katedrály, ze zprávy Práva to není jasné) na otázku, proč katolická církev nemůže předat inventář kostela, který je podle ní jejím majetkem, státu k užívání, odpověděl „kdo nás k tomu může donutit“. Já zase nechápu, k čemu pan Klaus potřebuje např. oltář? Nejsem katolík, ale do toho kostela jsem se čas od času docela rád podíval. Už jako dítě. I tu stovku bych byl teď ochoten za to zaplatit. Proti tomu, aby ho katolíkům znárodnili, můžu jen psát (zatím se to ještě smí, aspoň na internetu). A zároveň se svatosvatě zavazuju, že dokud bude patřit panu Klausovi, tak do něj nevlezu.

Zdá se, že pokud někdo aféru Čunek rozvířil, teď to trochu přepískl. Soudný člověk nemůže věřit tomu, že by p. Vaškůje ad. poslal za paní Urbanovou on. Pokud jde o předání údajného úplatku před pěti lety, je pozoruhodné, že si paní Urbanová pamatuje, kdy přesně (v kterou denní dobu) se Čunek o úplatku zmínil, a že zároveň argumentuje: „když mají důkazy, že nebyl ve Vsetíně (ten den, bd), proč by měli snahu přesvědčit mě, abych změnila výpověď, a dokonce mi nabízeli úplatky?“ Milá paní, napřed budete muset dokázat, že ty lidi za vámi poslal Čunek, čemuž třeba já ani trochu nevěřím, nebo že to udělal pan Vaškůj z vlastní iniciativy ve snaze pomoci dobré věci (podobně jako údajně pan Simkanič v případu expremiéra Grosse), čemuž např. já věřím ještě méně. Taky byste měla vysvětlit, proč jste se s těmi lidmi vůbec scházela. V tomto smyslu se mi čím dál tím víc zdá, že případ Čunek je negativ případu Gross a že někdo intrikuje, aby ho dostal do vikovsko-rodovsko-simkaničovské podoby.

Podle průzkumu BBC, provedeném v 27 zemích, mají nejhorší vliv na světové dění Izrael, Írán a USA, nejlepší Kanada, Japonsko a EU. Průzkum proběhl v 27 zemích, a sice v Argentině, Austrálii, Brazílii, Kanadě, Chile, Číně (!), Egyptě, Francii, Německu, Velké Británii, Řecku, Maďarsku, Indii, Indonésii, Itálii, Keni, Libanonu, Mexiku, Nigérii, na Filipinách, v Polsku, Portugalsku, Rusku, Jižní Koreji (v Severní ne, proč?), Turecku, Spojených arabských emirátech a v USA. Jak vidno, nemáme se čeho bát: až nás Izrael v alianci s USA přepadne, Kanaďané a Japonci nás ubrání (o schopnostech mnichovanů z EU vůbec někoho bránit si dovoluji pochybovat natolik, že je tu raději ani neuvádím).

Karel Steigerwald útočí v MfD v rumcajsovském duchu na „pány“. Páni jsou jednak sociální demokraté, jednak zrádní preláti, kteří nám chtějí uloupit katedrálu. Když penzista zatkne pomocí plynové pistole lupiče, píše pan Steigerwald, došlápnou si na něho muži zákona „pěkně zostra“. Když kardinál Vlk přirovná tahanici kolem katedrály ke komunistickému teroru, neděje se nic. Správně by ho nejspíš měli zavřít. Přirovnání ke komunistickému teroru je ovšem přehnané: tenhle stát zatím naštěstí na žádný teror nemá. Co z článku plyne? Až bude pan Steigerwald příště brojit proti pohádkám typu Rumcajs a Krakonoš, je to třeba brát tak, že si dělá ze čtenářů srandu.

Čtvrtek 8. března
Předseda KDU-ČSL Čunek tvrdí, že v den, kdy měl přijmout úplatek, byl ve Zlíně na jakémsi mecheche s tehdejší (Zemanovou) vládou. Zeman se nechal slyšet, že se na Čunka nepamatuje, a v tomto případě mu je třeba výjimečně věřit, že nekecá – jak by si to mohl pamatovat. Policie se pídí po Čunkovu cestovním dokladu - cestovní doklad na ten den není údajně vypsán přesně. Cestovní doklady pana Čunka sestavovala jeho sekretářka Marcela Urbanová. Příběh pana Čunka začíná připomínat americký thriller.

Podle agentury STEM považuje jen 44% respondentů církve za užitečné instituce. A jen 45% dotázaných odpovědělo kladně na otázku „Myslíte si, že by se měl církvím vrátit bývalý majetek tak, aby mohly bez problémů vyvíjet svoji činnost?“ Z toho se dá usoudit, že většina lidí je toho názoru, že církve mohou sice vyvíjet svoji činnost, ale nikoli bez problémů.

Dnes se u sociálních demokratů, komunistů a přítelkyň šimpanzů bonobo slaví MDŽ. „Proč MDŽ?“ ptá se a zároveň odpovídá v Právu poslankyně ČSSD Čurdová. Domnívá se, že odpůrci MDŽ argumentují jakousi „levicovostí“ tohoto svátku. Sám za sebe musím prohlásit, že se mi ten svátek hnusí ze dvou důvodů: jednak proto, že mi ho vnucovali za totáče, a jednak proto, že ho považuji nikoli za levicový, nýbrž za blbý. Chápu, že se slaví den matek: mateřství je hodnota, zásluha a odpovědná práce. Ženství je dílem náhody, stejně jako mužství. Také je možné věnovat den lidem handicapovaným, kteří si zaslouží naši ohleduplnost. A tady je problém. Je ženství handicap? Když si vzpomenu na těch pár hezkých holek, o něž jsem se za mlada většinou neúspěšně pokoušel, musím říci, že jsem si vůbec nevšiml toho, že by byly vůči mně handicapované. Naopak, zdálo se mi velmi intenzivně, že mají řadu nesporných předností, které se mi bolestně nedostávají. Velmi pochybuji, že by stály o tu pochybnou čest, aby jim byl věnován den, dokonce mezinárodní. Nebylo by tedy poctivější, kdybychom slavili rovnou MDŠ – Mezinárodní den šered?

V Temelíně došlo k další poruše. Je, pokud tomu dobře rozumím, stejného typu jako ta, která rozpálila do běla rakouského kancléře. Spousta lidí (i docela soudných) začne u nás uvažovat o záludné sabotáži. Na základě své životní zkušenosti upřednostňuji názor, že jde o příslovečný český svinčík. Nesvádějme své bordelářství na jiné.

Prezident Putin a ruská generalita dospěli k názoru, že NATO je pro Rusko daleko větším nebezpečím než terorismus a drogy. Dalo se to čekat, a s postupem nejbližších měsíců a let bude tento názor ještě sílit. Vzpomeňte si, co provedla s Německem prohraná válka v letech 1914-18! A to Němci opravdu bojovali. Rusové prohráli se stejnou, ne-li s větší ostudou – a bez války. Což u tak strašidelně zamindrákovaného a poměrně velkého národa vede k tzv. nedozírným následkům. Náčelník ruského generálního štábu prohlásil: „rozšiřování americké ekonomické, politické a vojenské přítomnosti v tradičně ruských oblastech vlivu se stalo největším ohrožením národní bezpečnosti Ruska.“ Ruští generálové (jistě to nedělají jen tak sami od sebe, generál musí poslouchat a ten ruský hned dvakrát) zjevně počítají ČR a Polsko za „tradiční ruskou oblast vlivu“. Mají tady za tím účelem silnou a funkční pátou kolonu (KSČM). Je smutné, že to většině národa nevadí. Aspoň ne tolik, jako americký radar v Brdech.

Internetová encyklopedie Wikipedia zaměstnávala hochštaplera. Hochštapler byl odhalen a musel se poděkovat. To je krámů. Wikipedia je zadarmo a je užitečná. Aspoň mně byla užitečná už mockrát. A spoustě dalších penzistů, kteří nemají prachy na přístup k encyklopediím, za něž se platí.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.