28.6.2024 | Svátek má Lubomír


RČT: Jak to vidí Šarapatka

13.5.2024

Do Rady České televize nebyl zvolen Zdeněk Šarapatka. Na Twitteru k tomu dodává svůj komentář:

Východní příběh
Ve kterém je všechno: srabi, mluvky, co nehnou prstem pro správnou věc, kmotr, kšefty. A torzo statečných. Ve veřejném zájmu je čas na syrová fakta: bez mlhy, levot a alibismu s tajnou volbou. A na jména strůjců mého neúspěchu. Popořadě. Před dvěma lety se v „tajné volbě“ postaralo šest poslanců oligarchy Tykače a Klausových pohrobků v ODS o mé nezvolení do Rady ČT. Byť jim tehdy sekundovaly dvě bigotní poslankyně lidovců, měly odlišný motiv: vadila jim má kritika Duky za přítulnost k náckům a ruské páté koloně na Hradě. Režie to byla průhledná: ač tehdy mlžil, koaliční partneři ukázali na taktovku šéfa poslaneckého klubu ODS Bendy. Kámoše radního ČT Matochy: stoupence Klause, přítele Igora Němce a chráněnce Tykače. Jinak „džihádisty“, jehož v r. 2020 instalovali s X. Veselým a Lipovskou ad. do Rady ČT. Se zjevným cílem: odstranit tehdejšího ředitele ČT Dvořáka, zlikvidovat v ČT nezávislé zpravodajství a kritickou žurnalistiku. Už odtud se datují první příklady kooperace „ultrakonzervativní“ části ODS s Babišem. Ač proti přesile, spolu s radním @Kuhn3Rene a kolegou Doktorem i veřejností jsme tehdy Českou televizi -načas - ochránili.

Na podzim r. 2022 mě Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu mé partaje, TOP09, oslovil nadšen myšlenkou, abych v r. 2023 kandidoval do Rady ČT podle chystané novely zákona: ve volbě Senátem….aby mě později informoval, že tam neprojdu hlasy „ultrakonzervativní“ části senátorů ODS. Prý dílo Bendy. Šéfové senátorských klubů SPOLU mi ale shodně potvrdili opak: že mě má TOPka vůbec nenavrhla. Jeden z místopředsedů strany mi k tomu pak šeptá, že „šéfce je to jedno“. Nominaci jsem stáhl. A záhy bylo jasno: před sněmem TOP09 šlo o ambice a podporu regionů:. do rady proto kandidovali chlápka z plzeňské buňky, TOP09 co o ČT nevěděl ani ťuk. Byl zvolen.

Zkraje r. 2024 jsem si všiml, že v Radě končí mandát komunistickému esenbákovi, exlídrovi hnutí nácků a exšéfovi autoprovozu ČT Karmazínovi. Televizi ovládla po nástupu ředitele Součka atmosféra strachu a ČT nabrala kurs, poplatný Babišovi i dezinfoscéně. Bureš se na tenise „náhodou“ setkává se Součkem a hrozí mu státní televizí -placenou ze státního rozpočtu. Ředitel ČT reaguje na tiskovce, že je mužem kompromisu. Slovenská RTVS hadr. V intencích kritiky Matochy, Veselého, Bradáče ad. je zahájena štvanice na hlavní tváře ČT: Wollnera, Moravce, Železného ad. Je odvolán „nepřizpůsobivý“ etický panel. Veřejnost netuší: zpravodajským špičkám ve vedení zalepily svědomí funkce a peníze.

Do klíčové pozice v Kanceláři GŘ ČT byl dosazen Bendův, resp. Matochův přítel: Igor Němec, exprimátor ODS, co navštěvoval proruská kolaborantská setkání v Příčovech. A který měl v minulosti zaměstnávat….Bendovu příbuznou. Na obrazovce ČT se poprvé objevuje Rajchl. To vše za tichého či bezradného přihlížení většiny radních za 5K. Dál pokračuje nezákonné setrvávání Matochy a dalších třech radních ve vedoucích funkcích rady za tučné odměny, přestože od října minulého roku zákon povoluje pouze dva. Místo racionálního hospodaření se v ČT nákladně experimentuje: za naše se zřizují nové ředitelské funkce a nákladně vybavují jejich kanceláře, aby se pozice záhy zrušily. „Z ekonomických důvodů“ ruší Souček (sic!) už výrobně rozjetý projekt Šídlovy televizní politické satiry Parlament. Přitom však zavádí nesmyslné, personálně i finančně nákladné noční vysílání ČT24, jež sleduje sotva pár tisíc nespavců. Jílková zůstává. Události jsou zpravodajská mizérie s převahou podružností z regionů. Atd. atp.

S důvěrou, že politická reprezentace SPOLU situaci vnímá, jsem se rozhodl kandidovat. Nominaci získávám od statečného Českého filmového a tv svazu. Jiní si to nechtějí s vedením ČT rozházet. Jan Jakob mi sděluje, že ve SPOLU přes Bendu s klausovci v klubu ODS sněmovnou beztak neprojdu. Tečka, vyřízeno. Bez boje. Předsedkyně Pekarová Adamová totiž na domluvu uvnitř 5K za prosazení vlastního kandidáta rovnou rezignuje. Některá prohlášení pak zrají jak víno: viz příloha. Mé vlastnosti přitom ještě před rokem veřejně vychvaluje.

Jednám proto sám: situaci v ČT si uvědomují poslanci STAN a (sic!) i KDU-ČSL v mediálním výboru a moji kandidaturu vnímají pozitivně. Na argumenty slyší i poslanci paní Decroix i Petr Bendl z ODS, ale nic neslibují: v klubu jim šéfuje Benda. V den tajné volby do výběru kandidátů do RČT přichází Bendl na mediální výbor až po veřejném slyšení. Rovnou k hlasování chodívají předem rozhodnutí: mám jasno. Poslanec ODS Salvetr zarytě mlčí. Oproti každému z minulých veřejných slyšení tentokráte nenařídil předseda výboru Juchelka streamování kandidátského slyšení pro veřejnost, není zveřejněn ani audiozáznam, ani počty hlasování pro jednotlivé kandidáty. Z výběru jsem tajnou volbou vyřazen. Komunistický esenbák, kandidát ANO a SPD postupuje. Od koaličních poslanců se poté dozvídám, že poslanci ODS mi „to nehodili“ a reprezentace Topky se za mě navzdory apelům středočeských krajské a regionálních organizací k vedení mé partaje, nepostavila. Psi štěkají a karavana jde dál. Světe div se….

Zdroj: Twitter Zdeňka Šarapatky