26.4.2024 | Svátek má Oto


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

21.4.2006

Papež Benedikt XVI. pronesl supersmířlivé velikonoční poselství: „Nechť mezi představiteli států a mezinárodních organizací sílí vůle dosáhnout mírového soužití mezi národy, kulturami a náboženstvími, které vzdálí hrozbu terorismu… Volám po míru a pokoji pro ty, kdo jsou zapojeni do konfliktů ve Svaté zemi a vyzývám je k trpělivému dialogu…“ Vybídl též ke společnému jednání mezinárodní společenství a Írán. Papež zjevně trpí utkvělou představou, že může pískat utkání, v němž ho jedna strana má spíše za kopací míč. A občas taky připomíná misionáře, který se snaží urovnat spory mezi lidožrouty v situaci, když už se začíná topit pod jeho kotlem a spor je o to, kdo dostane lepší porci. Pro Írán, islámské radikály a Hamás je a zůstane jednou z mnoha hlav světového křižáctva.

Poslaneckou sněmovnu čeká v příštích volbách určitá obměna. Týká se to výrazně zejména klubu ČSSD: nekandidují Laštůvka, Kavan, Kužvart, Lachnit a Kupčová (vesměs lidé blízcí Zemanovi). Zejména absence Laštůvky a Kavana v příští Sněmovně by mohla mít blahodárný vliv na českou zahraniční politiku. Předpokládal bych ovšem, že mandát vyměnili za nějakou sinekuru (Laštůvka by se mohl v případě volebního vítězství ČSSD stát velvyslancem v Moskvě, pokud by to místo nedostal rovnou Grebeníček, Kavan ve Washingtonu. Úděsná představa, kterou by rodiče měli strašit zlobivé malé děti: když budeš dál takhle vyvádět, stane se Kavan českým velvyslancem v USA!).

Podle agentury Factum Invenio (na rozdíl od nedávného průzkumu SC&C) není pravda, že by se lidovci se 4% nedostali do Sněmovny, nýbrž je pravda, že by s 12,3% dosáhli dvouciferného výsledku. Na první pohled to vypadá jako přehnané na druhou stranu, bude dobré si počkat ještě na CVVM a STEM. Ve výsledcích agentury Factum Invenio se preference zpravidla jeví jako ve vypouklém zrcadle. Nicméně v přepočtu na mandáty je výsledek v tom zásadním stejný jako předchozí průzkumy obou jmenovaných agentur: z „nekomunistických“ koalic je myslitelná jen velká (ODS – ČSSD) a strakatá (ODS – KDU-ČSL – zelení). Menšinové vládnutí ČSSD s komunisty v zádech nenajde dostatečnou podporu. Kombinaci ČSSD – lidovci – zelení chybí k realizaci jen fous (dali by dohromady 98 mandátů). S vyhlídkou na tuto možnost se v pondělí v Otázkách Václava Moravce Paroubek s Bursíkem spíše cukrovali, Bursík ovšem nevyloučil ani možnost koalice s ODS (proč by to taky dělal) a zopakoval, že zelení nepodpoří žádnou vládu, která by existovala z milosti KSČM. Paroubek takovou možnost ani nezmínil (vzhledem k posledním průzkumům, které jí nedávají mnoho šancí, na ni už zjevně nevěří, ostatně před nedávnem veřejně litoval, že o ní vůbec mluvil – výraz lítosti vypadal tak, že s ní měl správně překvapit voliče až po volbách). Oba braši jsou proti tomu, aby i v příští prezidentské volbě byl zvolen Václav Klaus, a zároveň oba navrhují přímou volbu prezidenta. V jakékoli přímé volbě prezidenta ovšem bude zvolen Václav Klaus, takže odhodlání obou pánů prosadit přímou volbu je zjevně populisticky předvolební a po volbách na ně rychle zapomenou.

Právo „řeší“ otázku nálezu (resp. nálezů) Ústavního soudu ohledně náhrad škod, které vznikly regulací nájemného. K podstatě sporu se nechci vyjadřovat. Připadá mi jen divné, když se polemika Radka Pokorného se stanoviskem tiskového mluvčího ÚS octne nejen ve stejném čísle jako to stasnovisko, ale dokonce v pořadí před ním. Velmi mne taky zaujal příspěvek budoucího náměstka nejvyšší státní zástupkyně Koudelky: prosazuje stanovisko, že i Ústavní soud je kritizovatelný (jako by někdo někdy tvrdil opak) a zřejmě v nadšení ze svého příštího vysokého postu vyjadřuje lítost, že „Ústavnímu soudu chybí zkušenosti státních zástupců“. Správně by se měl skládat ze samých státních zástupců! Ústavní soud má jistě daleko k dokonalosti, ale tu a tam se mu podaří překročit vlastní stín a bránit právo před nestydatými politickými zájmy. Proto byl a je trnem v oku nejrůznějších politických manipulátorů. To, že komunisté touží omezit jeho pravomoci, není žádná náhoda. Zaplať Pán Bůh za něj.

Poslanec ČSSD Koudelka, přítel Miloše Zemana a bojovník za národní zájmy proti zrádné kolaborantské šlechtě, se stane náměstkem nejvyšší státní zástupkyně Vesecké pro legislativu. Svým rozhodnutím prý zaskočil vedení ČSSD. Zároveň vyřešil prekérní situaci, vzniklou tím, že se v kandidátce strany octl na zjevně nevolitelném místě. Strana (nechci říkat Paroubek) se zbavila několika výrazných nepohodlných kverulantů (Kavan, Laštůvka, Hojdar). Skoro se mi chce říci, že trochu prokoukla. Přitom je Paroubek s patronem všech vyřazených, Milošem Zemanem, jedna ruka. Pozoruhodný výkon.

Lidovci (totiž poslanec Janeček) se snaží tzv. „přílepkem“ k insolvenčnímu zákonu (přílepek znamená přidání něčeho, co do zákona sice logicky vůbec nepatří, ale jeho schválením to začne platit) prosadit úplný zákaz kouření v restauracích. Kouření způsobuje rakovinu a další choroby. Dalším přílepkem by se měl zakázat sexuální život, vede prokazatelně k šíření AIDS. Obávám se, že iniciativami tohoto typu si KDU-ČSL preference příliš nespraví.

Ministr Rath zveřejnil seznam léků plně hrazených ze zdravotního pojištění. Jsou to mj. léky na depresivní stavy, malárii a kašel. Jak se zdá, mám smůlu: Mým depresivním stavům by velmi odpomohlo především, kdyby dr. Rath zmizel z politické scény (bylo by to celkem zadarmo, VZP by to nestálo ani halíř), jenže na to situace zrovna nevypadá, malárie mi nehrozí a s kašlem si poradím i bez dr. Ratha. Podle dr. Ratha by u každé choroby měl pacient mít k dispozici jeden plně hrazený lék a když se mu nechce připlácet, měl by svého lékaře přinutit, aby mu ho předepsal. Předpokládám, že to bude aspirin.

Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že evangelický duchovní Michal Šimek se nemusí písemně omlouvat bývalému vysokému stalinistickému funkcionáři Holzbauerovi za to, že jej učinil spoluzodpovědným za krvavé represe po tzv. babické vraždě. Holzbauer byl v padesátých letech krajským tajemníkem KSČ na Jihlavsku, kde se případ udál. Šlo zjevně o provokaci StB. Předseda senátu v závěrečné řeči uvedl: „Žalobce (tj. Holzbauer, bd) byl na významném postu komunistického režimu, a proto jeho odpovědnost, společenská i politická, je zcela evidentní…“ Musel o akci vědět. „Tím, že byl ve velmi vysoké funkci jednoho z nejhrůznějších režimů a počínal si velmi aktivně, mu za toto počínání žádná morální satisfakce nepřísluší.“ Je to krásné, když se soud v podobné záležitosti jednou nechová alibisticky. A farář Šimek si zaslouží uznání za to, že mu k tomu poskytl příležitost.

Regionální průzkum STEM na Olomoucku věští výsledky, jež by umožnily koalici ČSSD a KSČM (jinde než na celostátní úrovni to údajně ČSSD bohumínské usnesení nezakazuje). Ani spojené síly ODS, KDU-ČSL a zelených by to nedokázaly zvrátit. Nicméně by ČSSD ve srovnání volebním výsledkem z roku 2002 ztratila skoro 10% a byla by jen nevýrazně silnější než KSČM (22% ku 18%). Skoro bych řekl, že by se za této konstelace komunistů trochu báli.

Místopředseda ČSSD Sobotka, před časem ještě mírný a slušný člověk, prohlásil rozpálen předvolebním bojem, že program ODS je největším podvodem od roku 1989. Za čtrnáct dní řekne, že je to největší volební podvod od roku 1848. A může ještě přitvrdit. Další slušňák, předseda Poslanecké sněmovny Zaorálek, křičí v Mladé frontě Dnes na místopředsedu ODS Langra „lžete!“. Sešikováno za Paroubkem, mění se vedení ČSSD během předvolební vřavy ve smečku rozvášněných paviánů.

KDU-ČSL se nepodařilo prosadit „přílepek“ úplně zakazující kouření v restauracích. Je to dobře. Politická uskupení, která chtějí formou zákazů a příkazů pečovat o blaho svých spoluobčanů v přesvědčení, že sami vědí lépe, co je pro ně dobré, by měla čas od času dostávat přes nos. Žádný smrtelník nemůže svého bližního spasit tak říkajíc proti jeho vůli, a nesmí to ani chtít. Je to nestydaté a po všech stránkách zavrženíhodné.

S odhadem stranických preferencí přišla teď i třetí velká agentura, CVVM. Podle ní vede ODS s 26,5% (polepšila si o 1%), druzí sociální demokraté mají 23% (přibrali 2%), komunisté 13,5% (stejně jako ODS o procento víc než minulý měsíc), zelení zůstávají na deseti procentech a KDU-ČSL má 9,5%. Volit by šlo 68%. CVVM je velmi důvěryhodná firma, nicméně tenhle průzkum vypadá jako večerníček pro ty, co si nepřejí Paroubkovo menšinové vládnutí s tichou (a dobře honorovanou) podporou KSČM. Nedovedu to přepočítat na mandáty, ale řekl bych, že za této konstelace by byla myslitelná i koalice ČSSD – lidovci – zelení. Skoro bych si ji přál, protože jednak by byla radost sledovat, jak by se Paroubek jako odaliska kroutil před předsedou KDU-ČSL Kalouskem (nic jiného by mu nezbylo, pokud by on i ODS setrvali na odporu k velké koalici a zelení naopak na své neochotě byť i jen podpořit vládu, která by stála a padala taky s podporou komunistů), a jednak by se snad ODS konečně pokusila zbavit svého vykřičeného vedení a odříznout se od svého zakladatele, který se ideově zcela vyčerpal. Vedení KDU-ČSL může být o něco klidnější, ale o moc zase ne, strana je v jakémsi ohrožení, za šest neděl, které do voleb zbývají, se toho už moc nespraví, a tak vlastně Kalouskovi a spol. zbývá jen jedno: modlit se, aby to nakonec dobře dopadlo. Konec konců jsou přece křesťanská strana.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.