8.5.2024 | Den vítězství


UDÁLOSTI: Drobné poznámky

3.6.2015

Lidovecký brněnský zastupitel David Macek navrhl, že by se příští Sudetoněmecký sněm mohl konat v Brně. Učinil tak v návaznosti na Deklaraci smíření, kterou vydali brněnští zastupitelé u příležitosti výročí Pochodu smrti z Brna do Pohořelic v květnu 1945, v při němž zahynulo několik tisíc brněnských Němců. Odpovědí byl nenávistný řev činovníků z brněnského Svazu bojovníků za svobodu. Byl by to ovšem docela zajímavý experiment, skoro bych řekl, že protestujících by nebylo o mnoho víc než proti americkému konvoji v dubnu (ostatně byli by to namnoze titíž lidé). Prostě proto, že většinu společnosti to už nijak osudově nezajímá a ohrožen se už necítí prakticky nikdo. Tedy sudetskými Němci. Jsou tu jiná, akutní nebezpečí. Nebyla by to (skoro se mi chce dodat bohužel) konfrontace smíření s nenávistí, ale triumf nezájmu a lhostejnosti. Dobu, kdy bylo třeba spor o tu strašnou věc (vyhnání sudetských Němců) vybojovat, jsme zmeškali a prohráli. Paní Matyášková a její kolegové ze svazu nejrůznějších bojovníků, sem třeba započítat i Václava Klause, Miloše Zemana, většinu sociálních demokratů, žurnalisty z Práva, drtivou většinu českých historiků – ti všichni už dávno vyhráli, jen mají dlouhé vedení a nevšimli si toho. O nic už nejde.

Premiér Sobotka se rozhodl odvolat ministra Chládka. Činí tak s bolestínskými narážkami: „I když deník Mf Dnes nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaných kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat.“ Nemá si na co stěžovat, on a jeho strana upřednostnili ve Velké protikorupční revoluci porážku zrádné pravice natolik, že otevřeli cestu Andreji Babišovi a spojili se s ním následně do koalice (pravda, nic jiného jim vlastně nezbylo, všechny ostatní cesty si už předem zavřeli). Nezávislé noviny jsou pro politiky krajně nepříjemné, ale noviny v rukou úhlavních koaličních partnerů, kteří s nimi mají podobné záměry, jako měl Gottwald se svými koaličními partnery před únorem 1948 (pravda, zatím v jakési soft verzi), to je zase docela jiná dimenze. Navíc když je zjevné, že pan Chládek si za své problémy z velké míry může sám.

Průzkumy CVVM nepřinášejí už řadu měsíců nic moc zajímavého (kdyby člověk chtěl předvídat jejich prognózy, nepotřeboval by k tomu žádný početný odborný aparát), nicméně některé maličkosti je snad přece jen možné brát vážně. Tři silné strany (tedy dvě silné a červený trpaslík – KSČM -, který je z povzdálí následuje), vesměs mírně nabírají, KDU a zrádná pravice ztrácejí, sice taky mírně, ale vzhledem ke svým nepatrným rozměrům přece jen dost. Dohromady by nedaly ani 19 %. Systém českých politických stran je v dezolátním stavu.

V českých městech a obcích se zavádí nový institut „bezpečnostních dobrovolníků“. Zatím nebudou ozbrojeni a jejich úkolem bude (jak píší v Právu) hlídat přechody pro chodce, pomáhat při hledání ztracených lidí a předávat informace od policie (a předpokládám, taky a hlavně policii). Tedy něco jako Pomocná stráž VB (zatím v zárodečném stavu?).

V Babišově MfD lobbuje Luboš Palata za širokou „středopravicovou“ koalici ANO, KDU, TOP 09 a dokonce „možná i“ ODS. Vytvořila by se tak protiváha proti „foldynovské a kavanovské“ části ČSSD, komunistů, Zemanovi a Klausovi a jeho stoupencům, kteří vesměs usilují o změnu orientace ČR ze Západu na Východ. To je zatím nejlstivější a asi i nejnebezpečnější forma kolaborantské ideologie „Nových pořádků“: Nedémonizujme Babiše a Kalouska, vždyť jsou si tak blízcí, že by si měli vlastně padnout do náručí! Konečná stanice by pak nakonec mohla být sloučení ANO s TOP 09, KDU a ODS do jedné strany, samozřejmě s vedoucí rolí ANO. Tedy něco jako Národní fronta v novém kabátě. Babišovo koketování s Američany pro to vytváří příznivou živnou půdu. Ve skutečnosti jediná rozumná a schůdná cesta je spolupráce a solidarita demokratických stran (včetně ČSSD) proti oligarchům, autokratům a buranokratům a jejich falešným prorokům. Moc by mne ovšem zajímalo, nakolik Miroslav Kalousek a lidé z TOP 09 pokušení, které před ně staví pan Palata, odolají.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.