9.5.2024 | Svátek má Ctibor


TROCHU POZDĚ: Ano, snižme komunistickým špičkám důchody!

18.10.2022

Nižší penze by měli od března 2024 brát komunističtí papaláši, kteří aktivně sloužili rudé totalitě a ničili životy svým spoluobčanům. Navrhuje to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Já tuto myšlenku plně podporuji. Má pouze jedinou chybu, že měla být realizována už dávno.

Toto opatření by se mělo týkat těch, kteří za rudé totality zastávali posty například v Ústředním výboru Komunistické strany Československa, tajemníků krajských, okresních i obvodních (v Praze) výborů KSČ, ministrů ve vládách, poslanců Federálního shromáždění nebo České národní rady či Slovenské národní rady, předsedů národních výborů až po úroveň okresů, příslušníků státní bezpečnosti, velitelů pohraniční stráže či lidových milic a dalších. Těm by se od procentní výměry důchodu odečítalo 300 korun za každý i započatý rok ve funkci.

Důvodů, proč tak učinit, je samozřejmě víc. Tyto totalitní kádry především sloužily obrovskému zlu, které má v celosvětovém měřítku na svědomí životy vice než sto milionů lidí, způsobily obrovskou devastaci naší země a zavinily neštěstí statisíců jejich obyvatel. Aktivně pomáhaly udržovat u moci zločinný systém, který zavraždil nevinné lidi, například Miladu Horákovou, hrdiny protinacistického odboje majora Jaromíra Nechanského a generála Heliodora Píku a jiné. Mnohé další brutálně perzekvoval. To jsou dost pádné důvody pro snížení jejich nezaslouženě vysokých penzí. Domnívám se, že vysoké důchody by se měly udělovat za zásluhy, ale u těchto kreatur žádné nejsou.

Naopak je hanbou, že mnohé z jejich obětí mezi nimi i političtí vězni komunistického režimu mají nízké nebo dokonce žádné důchody, Byli totiž vyhazováni ze zaměstnání, nuceni pracovat v špatně placených profesích, ze kterých se jim vypočítal nízký důchod, přinuceni emigrovat na Západ, čímž bez vlastní viny nesplnili odpracované roky pro přiznání důchodů. Je nehorázné a výsměchem spravedlnosti, pokud si komunističtí tyrani užívají nezaslouženě vysokých penzí, zatímco jejich oběti živoří.

V současné době má tento návrh také ekonomický význam. Žijeme v těžké době zaviněné Putinovou agresí proti Ukrajině a musíme se uskrovnit. A toto je jeden ze způsobů, jak ulevit státní pokladně. Někdo může namítnout, že úspory budou v tomto případě malé, ale je to jako v domácnosti. Jestliže se sníží útraty za více menších výdajů, tak se nakonec může ušetřit docela slušná suma.

Neobstojí také argument odpůrců tohoto řešení, že se budeme mstít na devadesáti i víceletých starcích. Tak tomu není v žádném případě! Spravedlnost se nemůže zastavit před věkem zločinců. V Německu také stále soudí i stoleté bývalé nacisty, protože ublížili mnoha nevinným lidem. A toto je srovnatelná situace.

autor je středočeský krajský zastupitel