19.3.2024 | Svátek má Josef


TERORISMUS: Rusko vyhlásilo Česku válku

19.4.2021

Agenti ruských tajných služeb způsobili výbuch muničního skladu ve Vrběticích. Tento teroristický útok a vražda dvou nevinných lidí je de facto válečným útokem Ruska na Českou republiku v době míru.

Nemám jediný důvod nevěřit vládní zprávě, kterou přednesli premiér Andrej Babiš a místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Otázkou zůstává, proč s tím vyšli ven až nyní, když o tom zřejmě věděli delší dobu. Pokud naše vláda, která rozhodně není protiruská, veřejně přijde s tvrzením, že ruské tajné služby mají na svědomí výbuch muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, což se rovná teroristickému útoku, spojený se zabitím dvou lidí, tak to jistě má precizně podložené. Navíc důkazy, které předložil iDnes.cz, jsou jasné a nezpochybnitelné. Rovněž reakce spočívající ve vyhoštění 18 ruských diplomatů je výjimečná, ale v tomto případě zcela adekvátní.

Tato opatření jsou správná, ale jenom počáteční. Je potřeba tvrdě zakročit proti dalším ruským agentům, kteří v České republice působí, a jejich případným českým pomahačům. Nejsme s Ruskem ve válečném stavu a takový státní terorismus je nepřípustný. Podle některých teorií je prý za touto ruskou akcí skutečnost, že se z vrbětického skladu vyvážela munice do Sýrie pro tamní povstalce bojující proti vládě Bašára Asada, která je spojencem ruského prezidenta Vladimíra Putina. Nemyslím si, že by Česko přímo exportovalo munici pro syrskou opozici. Je však možné, že ji nakoupil nějaký obchodník se zbraněmi a ten ji prodal dál. To se tak běžně dělá. Pokud tomu tak bylo, tak měli Rusové řešit tento problém civilizovaně a upozornit na něj českou vládu. A ne k nám vysílat agenty s výbušninami.

Tento podlý čin se musí řešit i na mezinárodním poli a takové ruské útoky je třeba zastavit za každou cenu. Nyní je každému normálnímu člověku jasné, že Rosatom nebude dostavovat, případně stavět nové české a moravské jaderné elektrárny. Nemůžeme přece svěřovat strategické zakázky zemi, která u nás páchá odporné zločiny a vraždí lidi.

Na druhé straně neodsuzujme prosím všechny Rusy, toto je čin zločinného putinovského režimu, Znám mnoho slušných Rusů, kteří takové metody odsuzují. Mezi nimi jsou například ti, již u nás žádají o azyl před zkorumpovanou ruskou justicí. Někteří z nich už mně potvrdili, že o účasti Kremlu na výbuchu ve Vrběticích nepochybují. Podle nich jsou to běžné metody putinovské mafiánské bandy.

Odporní jsou však ti Češi, kteří i po této události hájí Rusko, a jsou tak nepřátelští vůči vlastní zemi. A mnozí z nich se dokonce považují za vlastence. Ve skutečnosti jsou to však kolaboranti a vlastizrádci nejhrubšího zrna a podle toho by s nimi mělo být zacházeno.

V každém případě však upozorňuji na fakt, že schvalování terorismu je trestné. Za trestný čin podpory a propagace terorismu může pachatel v případě, že jej spáchá na veřejně přístupné počítačové síti, dostat pět až patnáct let vězení. Nedávno krajský soud v Brně poslal na šest let za mříže muže ze Znojemska, který v diskusi na sociální síti schvaloval teroristický útok na Novém Zélandu v březnu 2019, při němž v mešitě ve městě Christchurch útočník zavraždil 50 lidí. Ve většině dalších podobných případů však padly podmíněné tresty.