3.5.2024 | Svátek má Alexej


SPOLEČNOST: Bezobsažná ministerská řeč

26.8.2023

Soudruh Antonín Kapek přijal místopředsedu Nejvyššího lidového shromáždění KLDR a projednal s ním další úzkou vzájemnou spolupráci, které nebrání ani větší geografická vzdálenost… Takových bezobsažných zpráv jsme si před listopadem 1989 užili opravdu hodně, co tam tehdy bylo či nebylo, reálně dohodnuto se asi nikdy už nedozvíme, a vlastně ani tehdy po tom nikdo ze soudných čtenářů nepátral.

Nicméně když se podíváme na některé dnešní zprávy, tak se to vlastně ani moc neposunulo. Současní politici si oblíbili Twitter a tam to sází, jedno vyprázdněné „ptydepe“ za druhým.

Příkladem – ministr vnitra Vít Rakušan, 8. srpna 2023:

Přijal jsem dnes delegaci prezidenta Mosambiku @FNyusi .1 Afrika dlouho ležela tak trochu za horizontem našeho zájmu. A je to chyba. Problémy, které dnes řešíme, se neomezují na hranice států. Ani kontinentů. A nelze je řešit jinak než společně.

Co si z takové informace člověk- volič odnese je ve hvězdách. Ano, problémy se mají řešit společně, to nám říkali již soudružky učitelky na základní škole, a jinak to z prapodstaty věci nejde. Vrcholem je, že Rakušanův team, nebudeme naivní, že by si to ministr psal sám, ani neuvádí jméno pana Filipe Jacinto Nyusi, ale rovnou odkazuje na 4 roky nefunkční profil mosambického prezidenta na sociálních sítích.

Ergo kladívko můžeme však být spokojeni, že Afrika sice ležela „dlouho“ za horizontem našeho zájmu, ale intenzita byla jen „trochu“, takže nikterak enormní. Což se naštěstí po 8. 8. 2023 touto návštěvou změnilo.

V Africe je sice přes 50 států a žije tam skoro jeden a půl miliardy lidí, tedy přibližně trojnásobek než v celé Evropské unii, avšak po návštěvě prezidenta z třiceti-milonového Mozambiku bude asi vše jinak, tedy alespoň dle Rakušanova tweetu.

Pozorný občan musí ovšem bedlivě sledovat, zda se podobná fráze o naší „trochu lhostejnosti“ vyjádřené politicko-poeticky „ ležela za horizontem“ neobjeví i po návštěvě například představitelů Keni, Kamerunu nebo Svazijska. To by pak pozorný volič musel spustit bandurskou: Hrome, ten lehký nezájem již prolomil v srpnu 2023 ministr Vít Rakušan! Co nám to chcete, dámy (obě dvě)2 a pánové ze Strakovky, zase namluvit….

Vyšlo v MF Dnes , 25.8.2023

1 Poznámka pro redakci - To je tak záměrně v tomto tvaru, tak to tam měl i V. Rakušan.

2 Pro redakci – autor zde ironicky naráží na aktuální počet žen ve vládě – 2 – Langšádlová a Černochová

Autor je právník a publicista