26.4.2024 | Svátek má Oto


ROZHOVOR: Rusové odmítají památník Rudé armádě

2.9.2019

Lidé v Praze 6 si pamatují, jak agenti sovětské tajné služby SMĚRŠ zatýkali a unášeli jejich sousedy. Proto tady Koněvovu sochu nechtějí. Prezident Zeman proti mně rozpoutal nenávistnou kampaň, denně mně chodí desítky mailů, ve kterých mně vyhrožují fyzickou likvidací, uvádí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Jaká bude budoucnost Koněvovy sochy?

Tak to zatím nevím. Zatím jsme se rozhodli ji provizorně zakrýt plachtou. V minulém roce, když jsme tam dávali vysvětlující ceduli, tak jsme si mysleli, že problémy skončí a lidé nebudou mít potřebu pomník dál ničit, když se dozvědí pravdu o Koněvově životě. Jenže se ukázalo, že to nestačí. Lidem socha vadí a bohužel se uchylují k takovým formám protestu. My nyní řešíme, co s tím pomníkem dál. Poslali jsme dopis na ruskou ambasádu, ve které odmítáme všechna jejich nařčení typu, že popíráme holocaust apod. a znovu jim konstruktivně nabízíme, co by se s pomníkem mohlo dít. Mohli by si ho dát na zahradu ambasády, která je v Praze 6, takže by na území městské části zůstal a byla by chráněný před poškozováním. Nepředpokládám totiž, že by někdo přelézal plot velvyslanectví kvůli tomu, aby ničil Koněvovu sochu. Řešíme samozřejmě i to, jak přistoupit k ochraně sochy, kdyby dále zůstala na svém místě. Říkám rovnou, že tam městská policie nemůže hlídat čtyřiadvacet hodin denně. Samotné kamery útokům nezabrání, protože ty jenom zachytí člověka. Oslovili jsme proto bezpečnostní agentury, aby nám daly cenové nabídky a návrhy na zajištění ochrany tohoto místa. Rozhodující tedy pro nás bude vybrat tu nejefektivnější a nejlevnější variantu. Už nás totiž maršál Koněv stál docela velké peníze.

Kolik?

Téměř dva miliony korun. Takže je v našem zájmu, aby sochu už nikdo nepoléval barvou a nedej bože do ní netesal nějaké nápisy.

Vy už jste také ruské straně nabízely náhradní řešení, a to nahrazení Koněvovy sochy památníkem vojáků Rudé armády. Jak se k tomu postavila ruská strana?

Vždy, když to přijde na přetřes, tak nám Rusové vytýkají, že přepisujeme historii a znevažujeme oběti vojáků Rudé armády. A údajně tvrdíme, že neosvobodila Československo. To jsou bohapusté lži. My dobře víme a vážíme si toho, že Rudá armáda spoluosvobodila Československo, zdůrazňuji spoluosvobodila, protože ona jaksi nebyla při osvobozování sama. Těch armád tady bylo víc, ale to už Rusům není po chuti. Podle nich Československo osvobodil jen Sovětský svaz a nikdo jiný, a když jim někdo oponuje, tak je přepisovač historie, fašista apod. Já však říkám ne, Rudá armáda spoluosvobodila Československo, važme si jejich obětí a chceme jí za to poděkovat, a ne Koněvovi. A my bychom chtěli na tom místě vybudovat památník, který by připomínal oběti rudoarmějců v rámci pražské operace a osvobození Československa. Rusové to však odmítají, Rusové nechtějí mít v Praze památník Rudé armády.

Jaké máte pocity při jednání s ruskou stranou?

No, je to pro nás taková duševní očista. Ve chvíli kdy se pustíme s Rusy do jednání, tak nám sem přijdou dva tři diplomaté, kteří se chovají, jako by tady byli doma. Nedělají nic jiného, že Vám nařizují, co smíte nebo nesmíte dělat. Oni nejednají, oni přicházejí rozkazovat.

Oni si neuvědomují, že takové jednání může být kontraproduktivní a může jim u české strany spíše ublížit?

Já si myslím, že si to uvědomují. Oni to dělají schválně a jsou si tak strašně jistí, že mají oporu v prezidentovi a celé té partě okolo Hradu. Jinak by se tak nechovali.

České ministerstvo zahraničí jim vzkázalo, že tato záležitost je ve svrchované pravomoci radnice Prahy 6. Tomu oni nerozumí?

Oni si jaksi myslí, že prezident zavolá kamkoliv, a na druhé straně všichni srazí podpatky a splní rozkaz. Takhle to zřejmě funguje v Rusku, ale u nás naštěstí nikoliv. To, že se za nás ministerstvo zahraničí postavilo, je skvělé, ale myslím, si, že Rusové považuji naše území za svůj prostor a chtějí ho dostat zpátky za každou cenu, kromě tedy silových způsobů, na které zatím nedošlo. Vždyť sám Putin prohlásil, že rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou ve 20. století.

Rusové nás chtějí poučovat, co mám dělat, přitom brání ve výstavbě památníků českých legionářů a tolerují vandalské ničení stávajících. Sami tak porušují mezinárodní dohody, které chrání válečné hroby.

To je přesně to, co říkám. Socha maršála Koněva není válečným hrobem, je to majetek Prahy 6 a Praha 6 má právo rozhodovat o svém majetku, jak sama uzná za vhodné. Má k tomu radu a zastupitelstvo. Nemůže nám diktovat ani Hrad, ani vláda, ani sněmovna, ani Senát, zkrátka nikdo, co smíme nebo nesmíme dělat. Jsme totiž svrhovaný subjekt. Jediný, kdo by nám mohl něco vytknout, říci nebo doporučit, to je hlavní město, to je pravda.

Ostře se do Vás kvůli Koněvově soše pustil z Hradu pan Ovčáček, kdo další na vás útočí?

Tomio Okamura najel na vlnu pana prezidenta, který mě označil za popírače holocaustu. To, že mluví Ovčáček, nic neznamená, on je za to placený že mluví, ale je potřeba mít na paměti, že on mluví za prezidenta republiky, takže to, co on reprodukuje do veřejného prostoru, nejsou jeho názory, ale on mluví za hlavu státu. Takže já tady na adresu Pražského hradu říkám, že je to skandální, když prezident republiky označuje občany vlastní země za popírače holocaustu a vyzývá ostatní občany, aby tu situaci řešili po svým. To je naprosto šokující, mně teď denně chodí desítky mailů, které mně vyhrožují fyzickou likvidací a to jen proto, že mě Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího označil za nepřítele státu. Na to samozřejmě najel Okamura, který to reprodukoval téměř do puntíku, jako popírač holocaustu, eurofašistická sv..ě, prostě takové výrazy oni používají. Také na to najel poslanec Foldyna, který o mně také řekl, že jsem sv..ě a komouši samozřejmě, ti na mě nenechají nit suchou a potom je to celá armáda ruských trollů. Já říkám, mám se snad bát ve vlastní zemi? Já se ovšem bát nebudu. Je také pravdou, že tyto síly nejsou v Praze 6 moc početné. Tak okamurovská SPD dostala v posledních komunálních volbách v naší městské části asi tři procenta hlasů, komunisté pak necelých čtyři procenta.

Trochu optimismu na závěr, cítíte podporu většiny obyvatel Prahy 6 v této kauze?

Určitě ano. Tím, že se to děje v Praze 6, tak to má pro maršála Koněva ještě další negativní náboj. Nedaleko od jeho sochy je vila na Ořechovce, ve které sídlil SMĚRŠ (zvláštní oddíly sovětské vojenské kontrarozvědky, pozn. auotora), a který sem přišel jako součást 1. ukrajinského frontu pod Koněvovým velením. A on začal odvlékat československé občany, bývalé ruské emigranty, kteří ze své původní vlasti emigrovali před komunistickým terorem, do gulagů. Tito lidé bydleli tady na šestce, a místní starousedlíci byli jejich sousedy a oni vědí, co se s nimi stalo, jaká zvěrstva na nich byla spáchána a ví, kdo sem ty agenty přitáhl. A stále tady žijí pamětníci nebo jejich potomci, kteří to vědí, Proto tady Koněvova socha budí taková vášně a negativní reakce.

Zaslala mediální agentura LOMONDMEDIA, autor rozhovoru je jejím majitelem