20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


RADAR: Pochyby o obranném projektu

6.7.2007

S návštěvou amerického prezidenta Bushe v České republice propukly skupinové projevy podpory pro umístění radaru americké raketové obrany v Čechách: Vlasta Parkanová nazpívala písničku pro radar, prezident Bush přednesl projev přirovnávající radar k mysu demokracie a velitel amerického protiraketového vojska generál Henry Obering se osobně snažil přesvědčit české zákonodárce o výhodách radaru z politického i vojenského hlediska. Málokdo se však zamýšlí nad tím, zdalipak protiraketový systém vůbec funguje, kdy budou jeho mnohé komponenty operační a zdalipak je vůbec možné podobný systém uskutečnit. V Čechách panuje všeobecné mínění, že co je americké, to je dobré. Pravda je však složitější.

Nová zpráva z května 2007, kterou vypracoval nestátní a nezávislý Americký institut fyziky (American Institute of Physics) vážně zpochybňuje schopnost protiraketového systému zasáhnout balistické rakety dlouhého doletu, ať už přilétají z Ruska, Íránu či Severní Koreje. Jak podotýká autor zprávy, profesor Frederick K. Lamb, systém deseti raket, které budou nejspíše umístěny v Polsku, je velice podobný už operačním raketovým základnám v Kalifornii a na Aljašce. Od roku 1999 byly rakety otestovány pouze jedenáctkrát a z toho bylo pouze šest zásahů. Navíc se veškeré testy odehrávaly za simulovaných podmínek ve dne s použitém pomalejších útočných raket a v nižších výškách, které ani v nejmenším nepřipomínají skutečné podmínky balistického raketového útoku. Ani jeden jediný test se neodehrál za bojových podmínek. Další zpráva amerického thinktanku Arms Control Association, podotýká, že podobně jako minulý neúspěšný raketový systém „Safeguard“, který byl zrušen těsně před uvedením do provozu v roce 1975, nebude pravděpodobně možné nynější systém uvést do provozu v takovém rozsahu a dost rychle na to, aby byl schopen zabránit jakýmkoliv raketovým útokům netriviálního rázu.

Samotný generál Obering, který v Praze přesvědčoval činitele, velel základně Fort Greely na Aljašce, když byla v červenci 2006 vyhlášena raketová pohotovost během severokorejských raketových testů. Dostal za to dokonce vysoké vyznamenání.

Americké raketové vojsko se zkrátka snaží medailemi a jednoduchými, leč neúspěšnými testy zakrýt fakt, že protiraketový systém nefunguje a v dohledné době ani fungovat nebude. Česká republika by měla pečlivě zvážit, zda povolit postavení radarové základny pro raketovou Potěmkinovu vesnici.

Zdroje:
http://www.armscontrol.org/factsheets/usmissiledefense.asp
http://www.aip.org/isns/reports/2007/012.html

Autor je publicista a zároveň doktorandský student fyziky a astronomie na Johns Hopkins University v Baltimore, MD, USA.
http://political-thinking.blogspot.com

Pavel Machálek