13.5.2024 | Svátek má Servác


RADAR: Jedná vláda ČR korektně?

5.6.2007

V neutichající debatě ohledně výstavby vojenské americké základy s radarovou stanicí (dále "radar") v České republice mě dlouhodobě znepokojují následující kroky vlády které nepovažuji za standardní:

(1) Ignorování mínění většiny národa. V tak důležitých otázkách týkajících se státní suverenity, jakou otázka výstavby cizí vojenské základny bezpochyby je, by vláda měla jasně vysvětlit své důvody a přesvědčit občany, že daná změna je nutná, potřebná a výhodná pro ČR. Pokud toto vláda nedokáže, nemá morální právo sem cizí vojska zvát. Stát patří lidem, kteří v něm žijí. Vláda stát pouze spravuje.

(2) Velice mě znepokojují neustále se měnící důvody ze strany vlády a její vysvětlování, proč by zde radar měl stát, které se do měsíce ukážou jako nepravdivé. Např. nejprve se tvrdilo, že přítomnost radaru přispěje ke zrušní víz do USA, což vzápětí americký velvyslanec Richard Graber popřel: "Vízová povinnost a možnost vybudování protiraketové základny spolu nesouvisí." (viz. rozhovor s panem Graber na www.aktualne.cz ze dne 9.11.2006). Poté vláda tvrdila, že radar přinese nové technologie a nová pracovní místa, což se také ukázalo jako lež, případný ekonomický či technologický přínos základny bude minimální. Další tvrzení, že postavení radaru je náš závazek v členství NATO, se také ukázalo jako nepravdivé. Podobně tvrzení, že radar slouží k obraně území ČR. Navíc, v poslední době se ukazuje, že není ani pravda, že USA požádalo ČR o vybudování radaru, ale ukázalo se, že s iniciativou přišla ČR, a to už roku 2000, tedy už před událostmi z 11. září 2001 a dávno před tím než Írán dosáhl své lokální důležitosti během války v Iráku(!) (viz. http://www.blisty.cz/2007/5/23/art34404.html). Americký kongres nedávno "...v návrhu rozpočtu pro tento kontroverzní projekt učinil zásadní škrty" (článek z 3.5.2007 na www.aktualne.cz), čímž padl argument o nezbytnosti tohoto systému pro USA. Argumentace pana Schwarzenberga, že radar máme postavit "z vděčnosti", mě nepřesvědčila. Myslím si, že tak zahraniční politika přece nefunguje. Např. ve volbách roku 1946 lidé volili komunistickou stranu "z vděčnosti" za osvobození většiny ČSR vojsky SSSR, a následující roky patří k temným obdobím dějin českého státu. Nedávné strašení pana Vondry opětovným zavedením vojenské služby v případě nepostavení radaru už pouze dokresluje naprostý nedostatek argumentů a soudnosti vlády v této záležitosti. Jaký je skutečný důvod výstavby radaru? Čeho či koho se vláda bojí, že chce do ČR zvát cizí vojska?

Podle mého názoru vojenská přítomnost USA v ČR přinese rozčarování ostatním státům EU, oslabení EU a její společné politiky. Evropa se opět stane místem nové studené války mezi USA a Ruskem což ve výsledku povede k posílení vlivu USA a Ruska na evropské záležitosti. Na druhou stranu, vděk či respekt USA nám radar nepřinese, spíše naopak (např. o kolik si lidé v ČR více váží Afgánistánu, neboť tam jsou umístěna i vojska ČR?). Chápu, že cílem USA je slabá, rozhádaná EU, stejně tak jako posílení jejích pozic i posílení vlivu Ruska v globálním měřítku, ale nerozumím tomu, proč vláda ČR toto také podporuje. Jsme členem EU, a tak bychom se měli snažit řešit problémy v rámci EU, a nespoléhat na pomoc velmoci, která (jako každá jiná velmoc), nám pomůže pouze v případě, pokud její zajmy se náhodou shodnou s našimi zájmy. To, že tomu tak bylo v minulosti vůbec nezaručuje, že tomu tak bude i nadále. Naše problémy za nás nikdo řešit nebude, musíme se je naučit řešit sami. Geograficky i fakticky patříme do Evropy. Jsme rovnoprávným členem EU, a tak bychom své problémy měli řešit primárně v rámci a zájmu tohoto společenství.

Myslím, že bychom si měli uvědomit dlouhodosahovost tohoto vládního rozhodnutí a toho co podporuje. Případná cizí vojenská základna pravděpodobně bude v ČR několik desetiletí a její vypovězení v budoucnu bude komplikovat život následujícím generacím. ČR nebude mít žádný vliv na chod základny a tedy ani nebude mít zaručeno, že základna nebude použita proti jejím zájmům, či proti zájmům jejich spojenců.

Závěrem si dovolím dva citáty:

Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.

Benjamin Franklin

Vy tupé neuvědomělé masy, vy nejste schopné vidět, kde je váš vlastní zájem.

Šéf Čeky (předchůdce KGB) Dzeržinský, během potlačování dělnického povstání proti bolševismu, v březnu 1919.

Co myslíte, podle jakého vzoru jedná součastná vláda ČR?

Jaroslav Hamrle