7.5.2024 | Svátek má Stanislav


PRÁVO: Celníci v lihu

17.4.2010

Až o 10 miliard korun na daních přichází podle zjištění serveru Aktuálně.cz ročně státní pokladna, protože se v ČR provádějí machinace s alkoholem obřích rozměrů. Nepřipomíná vám to něco? Ano, ztráty v obdobných parametrech vyčíslili nakonec odborníci, když skončila v 90. letech aféra s lehkými topnými oleji. Tenkrát zemi brázdily cisterny se surovinou svým složením shodnou s motorovou naftou. Na tu byla ovšem uvalena spotřební daň.

A tak se přes hranice přivezly tzv. lehké topné oleje, které se teprve poté papírově změnily v motorovou naftu. Zatímco si okolní státy věděly rady a LTO, určené na topení, prostě barvily, docházeli zdejší poslanci při debatách v parlamentu pravidelně k závěru, že se s tím nedá nic dělat. Teprve po třech letech, když situace byla už neudržitelná, televize vysílala o podvodech jednu reportáž za druhou a politici se dostávali kolektivně do podezření, že pachatele kryjí, to najednou šlo a LTO se začaly barvit i tady. Podle některých zdrojů ovšem stát přišel do té doby celkem o 60 miliard korun. Ve vězení skončily necelé dva tucty lidí. Několik obchodníků s LTO se povraždilo navzájem.

Fatální je, že se ani teď bohužel nezdá, že by informace, zveřejněné tento týden na serveru Aktuálně.cz, někoho z odpovědných činitelů zvlášť vzrušovaly. Naopak: v úterních Událostech v České televizi byl mluvčí celníků evidentně hlavně proto, aby všechno popíral a nikoli vysvětlil, co se proti tomu bude dělat. Přitom nejde věru o maličkost: černý trh s alkoholem dodává podle odhadu lihovarnické unie, která si na to najala soukromé detektivy, do prodeje až pětinu zboží. Ovšem jak zjistil Aktuálně.cz, jemuž se podařilo mluvit přímo s aktéry podvodů, ve skutečnosti prý je z jejich produkce už každá druhá láhev na zdejším trhu. Mluvčí celníků se ovšem do diskusí tohoto druhu na televizní obrazovce vůbec nepouštěl a jen sveřepě tvrdil, že je to tak maximálně 10, 15 procent, tak jako prý i jinde v EU.

Horibilní je ovšem popis, jak výroba a distribuce černého alkoholu probíhá: V bývalých cukrovarech nebo kravínech se čistí denaturovaný líh nezatížený spotřební daní. Dělá se z něj vodka nebo rum a přes podsvětí se dostává do hospod, tržnic a hlavně do vietnamských obchodů s potravinami. Kdo se na tomhle podílí, přijde si na své: jeho výrobní náklady jsou oproti legálním výrobcům sotva čtvrtinové.

Existují ale i sofistikovanější padělatelé: ti sice také vycházejí z denaturáku, ale mají i originální láhve oficiálních značek, etikety a pravé kolky. Podle Aktuálně.cz jim prý zpravidla kryjí záda státní úředníci, celníci, policisté a zaměstnanci finančních úřadů. Prakticky nepostižitelné podvody se pak údajně dělají pomocí účetních podvodů ve velkoskladech a ve velkých likérkách, které se – jak píše Aktuálně.cz- částečně „zaměřují právě na okrádání státu“. Všechno to funguje na principu, že k obchodům s denaturovaným lihem není třeba povolení a nevztahuje se na něj spotřební daň. Jako folklór už působí, že se do podvodů na dálku prý zapojil odkudsi z ciziny přes nastrčené osoby Přemysl Pitr, kterého už léta marně hledá policie. To Aktuálně.cz potvrdily údajně i zdroje ze státního aparátu.

Jak je vidět, to, co teď server přinesl, není pro policii žádnou novinkou. Evidentně před tím ale státní správa zavírá oči a nechce si rozsah problému přiznat. Z neschopnosti? To by v tomto případě byla ještě ta lepší alternativa.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6