26.4.2024 | Svátek má Oto


PRAHA: Svoboda bojuje za důvěryhodnost

27.8.2012

V sázce je i jeho pozice primátora

Bohuslav Svoboda je člověkem, na kterého jsou nyní upřeny zraky mnoha lidí. Primátorem se stal pomocí ČSSD, poté ve funkci zrušil dva obří tendry v řádu miliard z důvodu neprůhlednosti zadání i výsledků tendru. To už koalice ODS a ČSSD nevydržela a rozpadla se. Připomeňme si, že koalici vypověděl "překvapivě" Boris Šťastný (viz dále), ale primátor Svoboda pak bleskově uzavřel koalici s TOP 09 a zůstal přitom primátorem. Část jeho oponentů uvnitř ODS tak byla postavena před hotovou věc a nakonec ho podpořila.

Pražský dopravní podnik se nyní stal jablkem sváru celé pražské politiky. K jistému překvapení se vyvinula poměrně zajímavá situace. Za odvolaného ředitele Vladimíra Liche se postavil kromě primátora i lídr TOP 09 Zdeněk Tůma, jinak celá TOP 09 v čele s Františkem Laudátem ředitele odstřelila, podobně jako většina ODS. Paradoxně, "stará ODS" – dnes TOP 09 a většina "nové ODS" tak nalezly společnou řeč. Svobodu teď čeká jednání rady hlavního města Prahy, která je současně valnou hromadou dopravního podniku, jak reagovat na poslední události. Očekává se, že Svoboda Liche zpátky neprosadí. Hraje se proto o to, zda se primátorova politika "očisty dopravního podniku" dostane zcela mimo hru nebo se jí podaří alespoň částečně udržet v novém složení dozorčí rady. Tomu zatím nic nenasvědčuje.

Svoboda tvrdí, že musí nyní dokázat, že umí zase vyhrát. V ODS ho ale v záležitosti dopravního podniku podporuje veřejně jen několik jednotlivců. TOP 09 pojala tuto záležitost mimo jiné i jako pokus převzít dopravu pod svá "politická" křídla. Zdá se, že zainteresovaní pánové, zejména radní za dopravu Josef Nosek, svou "kořist" jen tak nepustí.

Za primátora se postavil jednoznačně i předseda vlády. To umožní Svobodovi přeci jenom zvýšit svou cenu a v nadcházejících jednáních dosáhnout přijatelného výsledku. Zajímavou figurou je poslanec Šťastný, známý svým "nekompromisním" bojem proti kuřákům. Za to si mimochodem vysloužil jízlivou kritiku senátora Jaroslava Kubery, kuřáka z "povolání", který poslance označil za člověka, který "je v ODS omylem". Šťastný, který dlouho usiloval a stále usiluje o šéfování pražské ODS, nevynechá jedinou příležitost, aby Svobodu veřejně nekritizoval. Naposledy ho v tisku obvinil, že chce přejít do TOP 09 (čili do "staré ODS?!).

Bohuslav Svoboda se stal jedním z nejlépe vnímaných politiků v postavení hejtmanů. ODS proto musí pečlivě zvažovat, zda by jeho odstoupení z funkce bylo nyní, před krajskými volbami, tou správnou předvolební aktivitou. To jsou hlavní trumfy na straně primátora.