26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Ztracená lejstra

8.1.2007

Prezident Klaus, známý svou pečlivostí i v detailech, samozřejmě nepovažuje za nicotnou událost, jakou je jmenování vlády. A protože chce mít ve svých věcech pořádek, trvá na tom, aby mu byly doručeny všechny potřebné dokumenty, nikoliv aby Topolánek přiběhl opět jen s jedním lejstrem v ruce.

Předseda vlády se ohrazuje, že natolik podrobné spisy o jednotlivých členech budoucí vlády prezident nepotřebuje a že i bez nich mohl klidně ohlásit termín jmenování, nicméně Klausovu žádost odmítnout nemůže. Jak prohlásil v neděli prezidentův tajemník Jakl, do prezidentské kanceláře zatím některé dokumenty skutečně nedorazily - a není to žádné záměrné oddalování ze strany Václava Klause, jak se veřejnosti snaží podsunout něteří politici a komentátoři, jedná se o listiny, které měla předložit Strana zelených. Její předseda Bursík, známý svým krajně negativním postojem k Václavu Klausovi, okamžitě označil Jaklova slova za nekorektní, neboť údajně všechny dokumenty odevzdal. Bohužel, nikdo se jej nezeptal, jaké pro to má důkazy.

Václav Klaus ovšem ví, co dělá, zejména po tom, co novináři upozornili veřejnost na budoucí ministryni Kuchtovou, aktivistku placenou donedávna cizí zemí za boj proti naší jaderné elektrárně.

A tak stojíme před záhadou: dorazily dokumenty na Hrad, nebo nedorazily? Dá se předpokládat, že všechny listiny odesílal Úřad vlády a kdo zná Prahu, ten ví, že ze Strakovy akademie na Pražský hrad je to coby kamenem dohodil, takže lejstra by do Kanceláře prezidenta republiky po Starých zámeckých schodech a přes dvě nádvoří donesl bez problémů během hodinky i dýchavičný stařeček o holi. Jestliže byly dokumenty ze Strakovky odeslány v pátek, kde tedy, proboha, vězí? Vždyť pro motorová vozidla vede podél zmíněných schodů ulice Na Opyši, takže kurýr by tam byl za pět minut, ale i kdyby to musel objíždět Chotkovou a horem po Milady Horákové až na Prašný most, netrvalo by mu to déle než půl hodiny. Tak kde ty proklaté spisy trčí?

Nabízejí se dvě možnosti, buď odeslání zdržela premiérova kancelář (na Topolánkův pokyn, nebo jde o starou známou byrokratickou mašinérii?), anebo jejich přijetí zatajuje kancelář na Hradě či přímo prezident sám (což je krajně nepravděpodobné). Nabízí se ale třetí, nejpravděpodobnější eventualita, a to že zelení jsou docela obyčejní bordeláři, což u "strany s extremistickými názory" určitě nikoho nepřekvapí.