4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Zas ten Ondra, Liška zelená!

10.12.2009

Víkendový sjezd Strany zelených (SZ) v Brně dopadl zcela podle očekávání. Řádný mandát vedoucího získal dosavadní předák, prozatímní předseda Ondřej Liška, který měl krom jiného výhodu domácího prostředí. Zpravodajsko-analytický pořad veřejnoprávní televize s pravidelnými živými vstupy byl ještě daleko nudnější a zbytečnější nežli před týdnem povahou stejný pořad o další malé straně, TOP 09. Klíčové výsledky a ideové směřování zelených byly vlastně také dány předem. Zatímco šance na parlamentní křesla jsou vpravdě minimální.

Vhodně porovnat můžeme oba subjekty též z jiného úhlu. Páně Kalouskův pravicově konzervativní podnik, jenž je nejspíše třetí nejpopulárnější partají země, vydával na svém historicky prvním sjezdu úradky jako správně fungující stroj na hlasování. Pozice přiděloval bleskově, bezmála jednomyslně, čímž se blížil parlamentu minulého režimu. Les zvednutých rukou ještě doplnil sarkastický fakt, že stale v reálu stěží existující “topka” převzala úspěšnou moralistní politiku SZ. S ní bursíkovci uspěli před volbami roku 2006.

Opět tak vznikl hlavně mediální projekt. Dílo videopolitiky, parlamentní výtah bezskrupulózních typů. Mezi jeho nejvýraznějšími cestujícími figurují turisté moci. Třebas Vlasta Parkanová, která přes OF, ODA a KDU-ČSL pronikla do čela jihočeské kandidátky organizace formálně předsedané Karel Schwarzenbergem, donedávna oblíbeným vládním nominantem Strany zelených. Po zajících skákající “panská láska” ještě více poškodila hodně zneváženou ekologickou partaj zatíženou tradičním nedostatkem kvalitních kádrů.

Vítězství exministra školství nastalo z důvodů blízkých příčinám prosazení jeho předchůdce na postu, Martina Bursíka. Opět na prvním místě šlo o nedostatek konkurence. Navíc staršími čistkami vybraní či usměrnění zástupci regionů ani nemohli jinak než dopřát triumf již poměrně zkušenému politickému praktikovi z nejbližšího okruhu intimního přítele Kateřiny Jacques. Z 252 hlasů jich Liška obdržel 170, což je asi 67 procent.

Ve volbě předsedy zelených jednoduše nešlo nikterak o to, zda delegáti vzděláním politologa potvrdí ve funkci, nýbrž projde-li jeho klice vše, co si umanula. Stalo se, má vše, co chtěla. Možná i trochu více, neboť vyloučení odpůrci předchozí vstřícnosti vůči americkému radaru a trablům Jiřího Čunka mohli pouze přihlížet tragikomické porážce zbytků svého “greenhornského” křídla. To bylo ztělesněno Matějem Stropnickým, “strašným lesů pánem” z přepisu Máje, jenž pohořel s 60 hlasy. Případně mohli ještě popsat do kamer nový podraz bursíkovců: krátce před zahájením rokování totiž vyšlo na povrch, že vítězové loňského sjezdu v Teplicích nepřipustí návrat opozičních postojů Dany Kuchtové.

A jaké jsou perspektivy Strany zelených? Zpět na výsluní je to daleko, blíž stojí úpadku jimi nahrazených subjektů ODA a US-DEU.

Článek vyšel v brněnském deníku Rovnost