3.6.2024 | Svátek má Tamara


POLITIKA: Za blázny jsme my

3.2.2014

Začátek minulého týdne vynesl - v souvilosti s ustavením Sobotkova kabinetu - do čela Plzeňského hejtmanství Václava Šlajse. Pro mnohé kontroverzní osobnost. Kvůli armádní minulosti.

V médiích se uvádí, a hovoří o tom i protišlajsovští aktivisté, že nový hejtman byl politrukem. Podle dostupných informací to není pravda. Ne, Václav Šlajs politrukem (v armádní zkratce ZVP ⃰ ) nebyl.

Je ale o to méně kontroverzní osobností? Nikoli.

V čem je problém?

V tom, že byl v 80. letech členem KSČ? Nikoli. Ve stejné partaji byli i jeho dva kolegové ze západních (myšleno geograficky) regionů českých zemí, karlovarský hejtman Novotný a ústecký hejtman Bubeníček. A abychom byli spravedliví, členy KSČ byli za minulého režimu mnozí mnohem výše postavení politici demokratické ČSFR a ČR. Včetně nynějšího prezidenta. (Jemné "vnitrostranické" nuance, že byl rozdíl být komunistou v 50. letech, v období pražského jara nebo v éře takzvané normalizace, si nechme na jindy.)

Problémem je, že Šlajs působil ve funkci šéfa útvarové organizace komunistické strany. Být stranickým funkcionářem v armádě totalitního státu, který byl politickým vazalem jedné z velmocí, znamenalo být komunistou kovaným. Václav Šlajs se nicméně v médiích nechal slyšet, že měl spory s takzvanými ortodoxními komunisty. Tím chtěl naznačit, že mu nechyběla "lidská tvář". Že si (jistěže v rámci vymezeném partají, které ve vojenském útvaru šéfoval) zachoval zdravý úsudek. Nejspíš má pravdu, ale poněkud tím připomíná Pláteníka, komunistického aparátčíka v normalizačním seriálu Okres na severu.

Reálný Šlaj i seriálová osoba Pláteník mohli být stokrát lidsky sympatičtí, ale pořád to byli bolševičtí funkcionáři ve službách režimu, který byl parlamentem demokratického státu označen za zločinný.

Václav Šlajs po svém zvolení hejtmanem vystoupil v České televizi, kde zdůrazňoval velitelskou stránku svého armádního působení. Dal najevo, že byl dobrým a úspěšným velitelem. Na serveru iregiony (29/1) uvedl, že zastával velitelské a později štábní funkce. A že vojákem z povolání byl dvacet jedna let.

Má být na co hrdý? Šlajs působil dojmem, že ano.

A tady se rýsuje další problém. Dnešní hejtman si po okupaci Československa armádami SSSR a dalších členů Varšavského paktu zvolil kariéru vojáka z povolání "lidové armády" (ČSLA). Z údajů na internetu lze vypočítat, že to bylo někdy v letech 1972/1973; bylo mu tedy kolem dvaceti let (Šlajs je ročník 1952). Měl tedy vědět, do čeho jde: dobrovolně do armády, která

a/ úzce spolupracovala s ozbrojenými silami, jež zákeřně přepadly a okupovaly okupovaly jeho vlastní zemi (představitelé okupační země se po letech za vpád omluvili);

b/ v případě obrany Československa by bránila totalitní komunistický režim;

c/ v případě ofenzívy bylo jejím úkolem exportovat totalitní komunistickou ideologii do demokratické části světa.

Obecně lze tedy říci, že každý, kdo se dal dobrovolně na dráhu profesionála v ČSLA, byl srozuměn s tím, že bude hájit a v případě potřeby i nasadí život za hodnoty, k nimž se hlásil totalitní režim. Byl tedy služebníkem Říše zla – bojovníkem proti svobodě, demokracii, lidským a občanským právům, liberální tržní ekonomice.

A jsme u klíčové otázky. Po změně režimu nikdo nebránil těmto lidem, aby se realizovali například v byznysu. Je ale košer z pohledu "vyššího principu mravního", aby lidé jako Šlajs zastávali funkce, v nichž se určují pravidla pro život občanů? O to přece jde. Neptám se, jestli je to v pořádku z hlediska "formálně-demokratického" nebo "formálně-právního". Zajímá mě morální a etická stránka věci, chcete-li politická kultura v širším významu toho slova.

Už se nad tím zamyslel kdosi přede mnou. Kdybych jako záklaďák sloužil ve stejném útvaru jako Šlajs a někdo by mi tehdy řekl, že tento předseda útvarové organizace se po pádu komunismu stane krajským hejtmanem, považoval bych ho za blázna. Stejně bych uvažoval, kdyby k podobnému rozhovoru došlo ve dnech po 17. listopadu 1989.

Vida – téměř čtvrt století po sametovém převratu jsme za blázny my, kdo bychom tehdy takové absurditě odmítali uvěřit. Dobře nám tak?

⃰ ZVP - zástupce velitele pro věci politické - pozn. red. NP

Stejskal.estranky.cz