8.5.2024 | Den vítězství


POLITIKA: Z diskreditace Paroubka příprava vraždy?

13.10.2006

Před několika týdny oznámil Jiří Paroubek, že mu byl doručen osobně (později Paroubek změnil postoj na „doručen poštou“) materiál, který má velmi závažný charakter. Podle tohoto materiálu se měla připravovat široká diskreditační kampaň jeho osoby, na níž se měly podílet i komerční televize Nova a některé deníky. Vše se údajně týkalo informací, které na veřejnost pronikly z Kubiceho zprávy. Tyto materiály mu údajně předala osoba, která již nechtěla přihlížet záměrné diskreditaci Paroubka.

Jak oznámila televize Nova, její reportéři narazili a zdokumentovali práci skupiny osob, která připravovala závažnou hospodářskou i jinou trestnou činnost. V této věci pak policisté z ÚOOZ zatkli tři muže, mezi nimi Zdeňka Doležela, bývalého blízkého spolupracovníka premiérů Grosse a Paroubka. Jiří Paroubek se vzápětí distancoval nejen od Doležela, který byl z ČSSD již vyloučen před rokem, ale i od dalšího člena ČSSD a starosty, který hrál v případu korupce a organizování další trestné činnosti významnou roli. Na tiskové konferenci se Paroubek omluvil za jednání tohoto člena ČSSD slovy, že v jeho případě platí presumpce viny a bude z ČSSD okamžitě vyloučen. O Doleželovi se Paroubek vyjádřil jako o „psychotické“ osobnosti.

Pokud si dáme dohromady ono pověstné jedna plus jedna, zprávy, které měl Paroubek z okruhu svých informátorů ,byly zřejmě velmi nepřesné. Paroubkovi se donesly pravděpodobně ve velmi zkreslené podobě jako o přípravě diskreditační kampaně jeho osoby. Ve skutečnosti zatčení osob důvodně podezřelých z praní špinavých peněz - navíc z prostředků EU - není zprávou pouze o Paroubkovi, ale o systému, který vládní ČSSD za uplynulých osm let vybudovala. Podle dalších informací není sledování a zatčení této skupiny ojedinělým případem této trestné činnosti.

Kromě hospodářské kriminality se zatčení podezřelí měli rovněž domlouvat na přípravě vraždy Kubiceho, která měla být maskována jako sebevražda, a to teprve tehdy, až by byl Kubice donucen odejít do civilu. Televize Nova dne 11.10.2006 odvysílala první část reportáže o sledování této skupiny. Oznámila, že bylo získáno více jak 30 hodin záznamového materiálu, který bude postupně uveden do vysílání. Čeká nás proto zřejmě ještě nejedno překvapení. Jak uvedla Nova, všichni, kteří se nechali uplácet, jsou ještě na svobodě.

Co lze z tohoto vývoje usoudit? Potvrzuje se, že zpráva plukovníka Kubiceho upozorňující na prorůstání organizovaného zločinu do samosprávy a místní správy, je založena na faktech. Důležitým se proto stává její obsah, ne způsob jejího úniku na veřejnost. Současně by bylo velmi žádoucí, aby vyšetřování tohoto úniku bylo co nejrychleji zakončeno a veřejnost by měla být seznámena s výsledkem vyšetřování.