5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Vyrazím s ní dveře i s futrama, pravil Rath

2.12.2005

V komentovaném zpravodajství na ČT1 vystoupili pánové Julínek a Rath, oba s titulem MUDr. před svým jménem. Tématem jejich diskuse byla opět nucená správa VZP a záznam skrytou kamerou, který svědčí o tom, že si blízká spolupracovnice Ratha říká o peníze na inzerci v časopisu ČLK, který inzerentovi zajistí přístup k samotnému Rathovi (tehdy ještě ve funkci presidenta ČLK). A staré známé přísloví praví, že když dva dělají totéž, není to totéž. Panu Rathovi k tomu jeho titulu schází víc než jen dobré vychování.

Pan Rath snad pod vlivem nervového vypětí, kterému je dnes a denně vystavován, pronesl větu, že „kdybych to byl býval věděl, vyrazil bych s ní (MUDr. Klimovičovou) dveře i s futrama!“ Tím si pravděpodobně zadělal na další průšvih. Co asi zhrzená bývalá poradkyně Ratha udělá. Vyklopí něco pikantního na Ratha, co bychom ještě nevěděli? Vždyť přeci ona rezignovala na místo poradce ministra zdravotnictví právě proto, aby „nemohl být zneužíván případ rozvířený ČT1“ proti novému ministrovi zdravotnictví. Záznam byl údajně dle paní Klimovičové „sestříhán tak, aby se zdálo, že si říká o úplatek“. Ve skutečnosti se prý právě ona snažila mluvit tak, aby své partnery žádající o kontakt s Rathem usvědčila z toho, že úplatek nabízejí právě oni. Bohužel si však zřejmě nepořídila sama svůj záznam skrytou kamerou či magnetofonem, a tak nemá důkaz.

Z kuloárů mezitím prosákla informace, že ministr Rath chystá novou síť nemocničních zařízení, která neobsahuje celou řadu stávajících nemocnic. Jedním z možných vysvětlení je to, že by právě vybraná nemocniční zařízení měla privilegium na smlouvy s VZP?! Protože seznam nemocnic nevybraných je podle těchto informací rovněž velmi početný, nejsou náhodou tato zařízení vybrána záměrně tak, aby byla jejich činnost sabotována a posléze jako „nadbytečná“ zrušena?! Mají tedy pravdu ti, kteří s nástupem MUDr. Ratha na ministerský post předvídali zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro pacienty? A moje poslední otázky jsou naprosto logické. Co se stalo s těmi stohy papíru, které předcházející ministři zdravotnictví za ČSSD vyplodili na tzv. zdravotní reformu? Pokračuje tak Rath v práci započaté ministryní Emmerovou nebo je tak geniální, že si již ve funkci presidenta ČLK připravil zázračný plán na léčení nemocného systému zdravotní péče?

Je zřejmé, že po letech nečinnosti se vláda, zejména její premiér, snaží o nový lepší dojem u občanů tohoto státu. Tato téměř horečná aktivita některým velmi imponuje, jak o tom svědčí průzkumy. Konečně se něco děje, chtělo by se říci. Musím se však ptát, zda tento nový vítr, vanoucí dnes na ministerstvu zdravotnictví, nemá za svůj cíl něco zcela jiného. Vyfoukat ze zatuchlých ministerských skříní důkazy o mnohaleté absolutní nečinnosti a zabouchnout dveře (i s futrama!) pro reformy skutečně hodné toho jména.