24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bene 4.12.2005 12:35

Ráth rád i nerad

Pana Ratha jsem nikdy neměl pro jeho ulízanost, ambiciozní velikášství, slavomanství a snad nyní i hrubost ale... snad jiný člověk než jaký je on by nemohl zasáhnou v rozhazování a mrhání peněz v VZP. Ta si počínala tak že peníze od pojištěnců jsou jim dávány pro jejich potřebu a co zbylo dávala pojišťovna  do zdravotniczví.V jejím rozhazování jí musely pomáhat i ostatní poiišťovny a přispívat jí  penězi kterými by mohli nadlepšovat své pojištěnce == Paní ředitelka plat větší než premier to je přes 150 tisíc Kč měsíčně; přebujelá administrativa - 5ti tisícová armáda zaměstnanců s průměrným platem 60 tis.Kč; výstavba a údržba paláců, které jsou již v každé větší vesnici == Ještě jsme nezapomněli, že všichni 4 jeho ministři  předchůdci při nástupu prohlásili, že se ve VZP špatně hospodaří a že je nutné odvolat ředitelku,ale ta měla tak silné kořeny, že nakonec setrvala dodnes. Dnes vidíme kdo se jí v tomto hazardu podporoval a ta se jim zas štědře odměňovala. Jak se říká ruka ruku myla. Myslím že dřívější ministři byli příliš slabí a na takovouto ředitelku patří typ člověka Ratha. Největší chyba byla že za vlády  ODS  když byly utvářeny pojišťovny - nebyly stanoveny zásady  hospodaření pojišťoven - kolik na co -, jmenování a odvolávání ředitelů atd. Pana Ratha si proto vážím že má odvahu a konečně se začne i zde ekonomicky hospodařit a nebude se vše svádět na zdravotníky že jen předepisiují drahé léky a na pacienty, že málo přispívají na léky. Prostě našla se žába na pramenu.  
ax 5.12.2005 16:38

Re: Ráth rád i nerad

Tohle je ale kupa blbosti. 1. Vis o tom, ze kolik ji muze nechat VZP pro svuj provoz je receno zakonem a je to odvozeno od mnozstvi vybranych penez? Takze pojistovna muze akorat tak resit, zda si koupi zlaty palac nebo prijme dalsi lidi s platem 60 kKc, ale ne kolik penez si necha pro sebe. A kolik to je ji rika PS. 2. O tom, kolik se plati za co (ukony, leky a pod.) stanovuje ministerstvo (MZ). Kolik se vybere stanovuje zakon a vykon ekonomiky (co vydelas)? No a ted muze prijit libovolnej genius, stejne bude VZP v ... a jedine, co muze ovlivnit je to co maji dane v bode 1. 3. O VZP tu ani tak neslo, jako (mimo jine) o moznost ovlivnit s kym VZP uzavre smlouvy a s kym ne. To je jina paka, jak donutit kraje poslouchat. No a nejlepsi na tom vsem je jak jsou lidi blbi. Neni to tak davno, co stat krajum nemocnice nacpal proti jejich vuli v ruznem stavu rozkladu. Kdyz to teda nejak vydejchali a zacali si to delat po svem (a je mi jedno, zda v dorozci rade sedi nekdo z ODS nebo martan, dosadili ho tam lidi, co si je dav zvolil me zajima, zda me v ni osetri dobre nebo ne), tak se najednou stat probral a zacal resit, jak jim do toho co nejvic kecat (a on na to prostredky ma i dnes via vyhlasky MZ) neb oni to zacali delat jinak nez si uredni siml predstavoval (nedej boze tecou z toho penize nekomu jinemu nez by melo), ale to nestaci a tak se protlacuji zakony o zakazani prevodu a pod. Podle me to ma jedinou sanci na zmenu. Nechat tam Paroubka a spol. radit co nejdele az se to nakonec podela cele, protoze to ma schopnost sezrat neomezene penez. A pak se bude muset najit neco jineho, on to dav najednou bude chtit. Jen mi je lito, ze to odnesou prave ti inteligenti, co je budou dale u vedeni drzet. Ti tupouni, co by je vykopli, se totiz snazi a budou mit na to nechat se osetrit jinde (mimo CR nebo v privatnich zarizenich, ktere smlouva s VZP nezajima).
merlin 5.12.2005 21:20

Re: Ráth rád i nerad

No,hlavně paláce, to je ono.Už ta nemožná Rathova demagogie zapouští kořeny.Jak malý český člověk slyší slovo paláce, hned vzplane spravedlivým hněvem.Ano, pryč s paláci, pryč s mocipány.Proboha,to je jak s Rudého práva někdy z roku x.Klidně si toho hulváta  važte, to je vaše věc.Já osobně souhlasím s názorem, že by bylo dobře,aby se Rath i s Paroubkem ocitli hodně daleko.Jak říkal pan Horníček,mnohem dále než v háji nebo u šípku.
Venkovan 2.12.2005 18:29

Rázný šohaj je ten Rah

dveře eště aj s futrama ba aj s babů by vyrazil.Upřimný,srdečný,pravdomluvný,šlechetný,skromný,obětavý už enom svatozář mu chybí.Snad aj té se dočká.
porodník 2.12.2005 17:38

utajený porod Rathova levobočka

prováděla paní Klimovičová co nejdále od Prahy, myslím v břeclavské porodnici, odkud ji vytáhl. To vyražení dveřmi je gesto pro posluchače. Ta vazba přetrvá ,přertvá-li Rath, a paní Klimovičová bude odklizena na jinou lukrativní pozici.
Wesley Jackson 2.12.2005 13:19

Vrtětěti psem

Již jenom s pobavením sleduji cirkus kolem ministra Ratha a vůbec kolem českého zdravotnictví. Rath je typickým produktem polistopadové medicíny a polistopadového zdravotnictví a je nutné říci, že takových tady pobíhají desítky. Je to smutné, ale fakt. Útoky ze strany české pseudopravice berne s rezervou. To , v jakém stavu zdravotnictví je, poděkujme především ODS včetně pana Klause. Pravicová reforma zdravotctví nikdy nebyla a bohužel nikdy nebude, stále se to bude plichtit po socialisticku, ohlupovat všechny o bezplatnosti. solidaritě a budeme udržovat při životě tento neskutečný bordel.Toto typicky české prostředí vyhovuje všem, vládnoucí garnituře, farmaceutickým firmám, jenž  nebohé zdravotnictví dojí jako nikde, pacientům , ostaně i mnohým doktorům. Paroubek by nikdy pár měsíců před volbami nenechal Ratha dělat zásadní rozhodnutí v tak ožehavé věci, jakou zdravotnictví je. Celý humbuk kolem VZP je k smíchu, pro zdravotctví neznamená vůbec nic, jenom se parta socdemáků dostane do vedení. VZP, stejně tak jako ministerstvo jsou jenom prodlouženou rukou státu a tedy Paroubka. Typické vrtěti psem, cirkus, emoce a vlastně honíme vítr v bandě.    
Jirka 2.12.2005 13:40

Re: Vrtětěti psem

Takže jsme doma. Klaus může za všechno. I za zdravotnictví. Čímž je gang vedený kdysi  Zemanem, pak Špidlou, Grossem a nyhí Paroubkem a jemu sekundujícím Rathem, z toho venku.
StandaT 2.12.2005 13:58

Re: Re: Vrtětěti psem

Ano, může! Protože byla vypracována reforma zdravotnictví lidma kolem Macka, ale Klaus jim jí zařízl. kdyby se uskutečnila v té době, tak dnes je Rath jen neškodný exot v ČLK, z kterýho má každý akorát tak srandu.
Andy 2.12.2005 20:05

Re: Re: Re: Vrtětěti psem

Stando T, vy si nepamatujete ty doktorský manévry, stávky, demonstrace, zbuntované dědky, odbory a další? Že byste také někdy přiznali, že Klaus může za leccos, ale car to nebyl ? Na toho si hrál někdo úplně jiný.
nadeje 2.12.2005 16:47

Re: Vrtětěti psem

Kdyby se nejednalo o tak zavaznou vec jako je zdravi,tak by se klidne dalo ric,ze to vse je saskarna od sameho zacatku.Plati tady ja na brachu,bracha na mne.Stejne nebude nikdo potrestan,dal se bude spatne rozhodovat nebo se nebude delat nic a vse zustane pri starem.Nikdo z tech dulezitych panu neni schopen si sednou spolecne za stul ,dat rozum(jestli vubec jim jeste nejaky zustal)dohromady a vymyslet poradnou,rozumnou reformu.Ono je jednodusi hadat se jak male neposedne decko,nez konecne zacit neco opravdu poradne a zodpovedne udelat.Ale jedno by si meli hodne rychle uvedomit,jde o zdravi celeho naroda.
Janus 2.12.2005 16:56

Re: Re: Vrtětěti psem

Oni si za jeden stůl sednout nemohou z jednoho prostého důvodu - každý má na sebe navěšenu jinou tlupu, která od něj očekává hojný a co nejdelší tok penízků. No, a protože tyto tlupy jsou dvě a tok bude jen jeden, nemohou se dohodnout. To je základ demokracie v Čechách. Za současného stavu by bylo nejhorší, kdyby se dohodli - to by se ten tok rázem zdvojil.
Pete Brich 2.12.2005 11:56

dodatek: pšenka nepokvete

PB
Byg 2.12.2005 11:43

Odpověď na otázku

Otázka: "Mají tedy pravdu ti, kteří s nástupem MUDr. Ratha na ministerský post předvídali zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro pacienty?"
Dovolím si odpověď zobecnit: "Ti, kteří s nástupem bolševiků z ČS(S)D a KSČ(M) k moci předvídali zhoršení téměř čehokoli v tomto státě, měli pravdu."
Hawgh.
Ola 2.12.2005 11:37

Rath reformu má...

 a není to nic světaborného: Je to rakouský systém zdravotní péče, včetně neziskových nemocnic a vyšší spoluúčasti pacientů. Podle mého názoru všechno přijde krok po kroku i když neví, jestlo to do voleb stihne,
když se tak obul do ODS...Ona ČSSD již nebude mít v programu zdravotní péči zadarmo-již Paroubek to
dal najevo.Rath mu na oplátku zajistí hlasy v Praze.Zdravotnictví je poslední relikt socialismu v našem
státě a to bude v předvolebním boji hlavní téma.Když bude Rath o tomto ve sporu s Topolánkem v Praze,
tak má Topolánek těžkého soupeře- už se těším jak se "poperou". Když Rath položí jednoduchou otázku
voličům: Chcete rakouský systém zdravotní péče, nebo singapurský dle Modré šance? Komu dají spíše
voliči hlas?
Stredocech 2.12.2005 11:55

Re: Rath reformu má...

Jenže otázka stojí jinak. Chcete zadarmo aspirín nebo dostupnost drahých léků a nákladných operací v případě potřeby.
Pete Brich 2.12.2005 11:55

Re: Rath reformu má...

A když k tomu Špidla přidá otázku: "Chcete švédský model sociálního státu?"
Topolánek konečně pozná, že zdroje jsou a že mu tu pšenka nepokve. Zvlášť když ti, co jsou sociálně cítit to budou tentokrát opravdu myslet upřímně.
PB
Pete Brich 2.12.2005 11:57

Re: Re: Rath reformu má...

dodatek: pšenka nepokvete
PB
Klaudius 2.12.2005 11:56

Re: Rath reformu má...

Já bych plně souhlasil s rakouským modelem.Ale jak ho dasáhnout? U nás se na jednoho občana vydává na zdravotnictví 600Euro, v rakousku 2 400 Euro. V rakousku je spoluúčast 25%, u nás 8%. Zde je hlavní příčina narůstajícího dluhu VZP, poskytovanou péči máme podobnou jako v Rakousku, ale za mnohem menší peníze, proto se provádí na dluh. Léky,přístroje a zdrav. materál stojí v obou zemích přiblžně stejně, šetřit se dá jen na osobních nákladech. Ředitelé nemocnic mají ve své hmotné zaintersovanost mj i zvyšování platů zdrav.personálu, tím se deficit ještě prohloub. HDP se rychle výrazně nezvýší, tak zbývá výrazně zvýšit spoluúčast, daně a/nebo snížit poskytovanou péči. K rakouskému modelu se ještě dlouho nedostaneme.í
Lojza 2.12.2005 12:37

Re: Re: Rath reformu má...

 "V rakousku je spoluúčast 25%, u nás 8%."  Píšete.
Kde se prosím dají tato čísla zjistit? (Rudé právo, ministerstvo zdravotnictví a podobně neberu).
Stredocech 2.12.2005 13:15

Re: Re: Rath reformu má...

Také provoz budov, energie apod. jsou u nás zatím lacinější, než v Rakousku. Mimochodem, v Rakousku se doktoři velice snaží, aby mezi sebe hned tak někoho nepustili a brání profesnímu růstu mladších lékařů. Doktor s atestací je v nemocnici jen dopoledne, odpoledne má privátní praxi. To ovšem mohou jen ti vyvolení.
jakovy 2.12.2005 13:19

Re: Re: Rath reformu má...

"poskytovanou péči máme podobnou jako v Rakousku".
Já to těm lemrám rakouským přeju. Dyť 300 let jsme trpěli my.
Andy 2.12.2005 12:09

Re: Rath reformu má...

no, já chci třeba komodský systém zdravotní péče ( házení marodů varanům), hlavně, když půjde Rath s Paroubkem do někam..daleko-
Dzam 2.12.2005 15:05

Re: Re: Rath reformu má...

Ano, nejlépe až do..., milá Andy
Stredocech 2.12.2005 13:18

Re: Rath reformu má...

Mimochodem, pokud u nás převezmeme jakýkoliv model, stejně ho systém zprzní k obrazu svému. Naši činovníci nic jiného neuměli za komunismu a od té doby jsme bohužel moc nepokročili.
Nejlépe to vyjádřil Forman ve filmu Hoří má panenko, jak se na plese volí královna krásy...
Sidney 2.12.2005 15:17

Re: Rath reformu má...

Nevim, jake ma Ola zkusenosti se Singapurskym zdravotnim systemem. Jeho zakladem je povinne sporeni (Central Provident Fund-CPF) na ucet, jehoz stav znam a muzu z nej (z jeho casti zvane Medi-Save) cerpat na uhradu zdravotnich potreb. Dale je zde odpocitatelny prispevek zamestnavatele (300SGD - to na "normalni" (bezne nemoce a bezny zubar) potreby staci). A pak velika skala komercnich pojisteni s vysokou spoluucasti - ta je hrazena pres Medi-Save. Tyto jsou dostupne (cca 100SGD/mesic), nebot maji vysokou spoluucast. A doktori jsou normalni podnikatele se vsim vsudy. A je to!
O CPF lze napsat mnohe, ale to je jina story... Ja osobne bych S'pore system privital.
Informovaný 2.12.2005 16:48

Re: Re: Rath reformu má...

Toto by velmi dobře fungolavalo v populaci mladých, zdravých, vydělávajících, kteří by potřebovali pouze elektivní péči.
Bohužel, většina pacientů se vůbec nedokáže rozhodnout jaký typ léčby, natož pak jakým způsobem. Např. bych vás rád viděl, jak vysvětlíte ¨výhody singapúrského modelu v domovech důchodců.
A co když váš Medi-Save nebude na léčbu stačit (léčba nádorového onemocnění může stát stovky tisíc). Co když vám selžou ledviny a skončíte v invalidním důchodu 3 x týdně na dialýze - dokud se nenajde vhodná ledvina k transplantaci - tato opět v nákladech stovek tisíc.
Proč se pokoušet zavést model fungující v ostrovním pidistátečku v Asii a nikde jinde, když vedle je stejně velké Rakousko, které má fungující systém již řadu let?
radon 5.12.2005 14:30

Re: Re: Re: Rath reformu má...

Protože za 25% rakouských peněz nemůžete chtít rakouskou péči. Prostě za cenu Fabie nedostanete Mercedes.
A.Wils 2.12.2005 11:16

Nikdo se nepozastavil

  Nikdo se zatím nepozastavil nad tím, že nahrávka rozhovoru vyvolavajícího tuto aféru nebyla nikde datovaná. Korupční jednání je trestný čin a ten kdo ho zjistí má neprodleně dát podnět k trestnímu stíhání. Nejsem advokátem dr. Ratha ale pokud je tato nahrávka autentuická, je nyní použita účelově a autoři by měli být pohnáni k odpovědnosti,  protože její užití silně připomíná vydírání. Podobné nahrávky používala s úspěchem StB k ovlivnění veřejného mínění. I zde způsobila odklon zájmu o dění ve VZP a místo toho rozpoutala diskusi k případnému korupčnímu jednání dr. Ratha.
JJ 2.12.2005 11:35

Re: Nikdo se nepozastavil

Jiste, ale az po potrestani Ratha & spol.
 
 
Byg 2.12.2005 11:53

Re: Nikdo se nepozastavil

Já myslím (ale je to jen domněnka), že tento záznam neměl nikdo "v šuplíku", aby ho teď vytáhl. Spíš bych řekl, že po těch hnusech co Rath provádí se někdo nasral, začal šťourat a vyšťoural. Dobře mu tak (Rathovi). A není to první věc, kterou na něj mají. Ještě se bude asi divit hošánek.