5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Umění zesměšniti se

2.9.2011

Bátora vyměnil jednu kancelář za druhou. Byla to trapná aféra s bumerangovým efektem

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před několika dny velmi nepřípadně přirovnal současnou vládu k automobilu Lada Niva. Tento automobil podle něho vypadá nevábně a vydává divné zvuky, ale je to pracant a odvádí dobrou práci. Přirovnání opravdu nesedí. Lada Niva má u nás velmi dobrou pověst, a pokud má nějaké špatné vlastnosti, pak si troufnu tvrdit i bez výzkumu veřejného mínění, že lidem vadí podstatně méně než špatné vlastnosti vlády, v níž Karel Schwarzenberg zasedá.

Jedno ale jí upřít nelze, totiž zábavní potenciál. V umění zesměšniti se překonává předchozí výkony. A to jsme tu měli ztopořeného „premiérministra“ s gulemi a becherovkou inspirovaného Zemana a Grosse v maskáčích. Tanec kolem Ladislava Bátory řídil zmíněný Karel Schwarzenberg sám jako kapelník.

Finále známe. Ministři za stranu TOP 09 nechodili na zasedání vlády tak dlouho, až si vynutili odchod Ladislava Bátory z postu personálního ředitele ministerstva školství, aby se stal „vicekancléřem ministra“.

Veřejnost si může vzít z případu mnohé poučení. Především, že na ministerstvu žije a pracuje Ladislav Bátora. Bez aféry by o jeho existenci neměl nikdo tušení. Že na ministerstvu je nějaké personální oddělení, to se dá předpokládat. Dřív se říkalo osobní oddělení, dnes je to personální, jako byl dřív vrátný, a dnes je to manažer vchodu. Že ale má ministr svého kancléře, to je novina. Kancléře má prezident republiky a snad i vedoucí kanceláře Senátu má nárok na titul kancléř. Ministrovi školství podléhá Sekce K, to je sekce kabinetu ministra, která má kabinet, odbor vnějších vztahů a komunikace, odbor analyticko-koncepční, odbor personální a K6, to je odbor akvizice a metodiky veřejných zakázek. Podle toho, co bylo zveřejněno, přejde Ladislav Bátora z odboru K3 do tohoto odboru K6.

Po tomto kouzelnickém kousku by se měli ministři za TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem odebrat trvale na ryby. Těžko si představit větší výsměch jejich ultimativním požadavkům. Psanec Bátora prostě přešel z jednoho kanclu do druhého a nic víc se nestalo. Ono se ani stát nemohlo. Ani za sociální krutovlády Nečase Hrozného nelze někoho jen tak vyhodit, například proto, že napsal na Facebook něco peprného na adresu ministra zahraničí. V resortu školství by za to nemohli vyhodit ani školníka, natož pak šéfa personálního odboru.

Ministr Karel Schwarzenberg přechod Ladislava Bátory z jedné kanceláře do druhé akceptoval. Jeho stanovisko bylo pevnější křemene a zcela zásadní: fašizující tendence je třeba podle něho potírat v samém jejich zárodku, jinak klesneme do bahna druhé republiky. Fašizující tendence tedy jsou v K3 naprosto a absolutně nepřípustné, kdežto v K6 jsou v pořádku a ministři TOP 09 nepojedou na ryby, nýbrž se uvolí nadále vykonávat práci, za kterou pobírají svůj plat. Role tvrdého nekompromisního obhájce slušných demokratických principů je Karlu Schwarzenbergovi vlastní. Osvědčil ji už v kauze Čunek, ve které byl také absolutní a nekompromisní až do chvíle, kdy shledal, že je to s panem Čunkem všechno naprosto v pořádku.

To, že nám Karel Schwarzenberg popřál veselou chvilku na sklonku prázdnin, neznamená, že máme bagatelizovat fašizující tendence. Ty v naší zemi jsou, ale bohužel už nejsou omezené na subkulturu holých lebek. Atmosféra houstne v celé Evropě a výstřelky „barevných“ a „nepřizpůsobivých“ vedou ke zvýšení společenského napětí. Ministr Schwarzenberg má naprostou pravdu, že je třeba tyto tendence sledovat, a hlavně je třeba jim čelit. Musí se to ale dělat inteligentně a s chladnou hlavou. To, co předvedli ministři za TOP 09, by možná slušelo mateřince Věcí veřejných a v divadle Rubín bychom se možná s chutí zasmáli další vtipné dramatizaci politických dějů. Ke zmírnění fašizujících tendencí nepřispěje přestěhování Ladislava Bátory z kanclu do kanclu ani o píď. Přesně naopak. Kdo by chtěl věřit na spiklenecké teorie, mohlo by ho napadnout, že celá ta šaškárna byla jen reklamní kampaň na Bátorovu skupinu D.O.S.T. S programem se jistě díky tomu hodně občanů seznámilo. S formulacemi jejích programových prohlášení lze polemizovat – hlavně proto, že jsou utkána z kluzkých slov, která se snadno obrátí sama proti sobě. Ale označit někoho za fašistu jen proto, že uznává jen sňatek mezi mužem a ženou, tak to je silné kafe.

O smysl (snad) ukončené „Bátorovy aféry“ se vedou politologické spory. Těžko ale popřít, že na tvářích svých původců z TOP 09 zanechala stopu v podobě šaškovského nosu.

LN, 31.8.2011