8.5.2024 | Den vítězství


POLITIKA: Úlety Miloše Zemana

29.4.2013

Že bude nový prezident opravdu svérázný, pochyboval snad jen málokdo. Přesto míra svéráznosti, ba dokonce neexistence mantinelů, dost zaráží.

Neřízená střela, přesně tak působí Miloš Zeman na postu prezidenta republiky. V tomto ohledu by byl určitě Karel Schwazenberg lepším prezidentem, ale v mnoha jiných ohledech by zcela určitě byl horším. Každopádně svéráznost Miloše Zemana a jeho neomalených výroků začíná být na pováženou.

Je velký rozdíl pronášet něco jako premiér, předseda neparlamentní strany nebo prezident republiky. Na postu vrcholném musí být váženo každé slovo na lékárnických vahách. V tomto ohledu byl předchozí prezident doslova mistr. Ten vždy pečlivě zvažoval každé slůvko a jeho projevy byly jako vybroušený diamant.

Miloš Zeman kašle na všechno. Je mu ukradeno, zda způsobí zemi potíže či ne. Ostatně on ani Karel Schwarzenberg nebyl ve svých prohlášeních čistý jako padlý sníh a také způsobil pár nepříjemností, ale nemá prezidentskou zodpovědnost.

Prezident Zeman si vytváří vlastní píseček, kde dělá svou vlastní politiku bez ohledu na vše okolo. Václav Klaus dokázal rovněž rozvířit hladinu kontroverzí, případně svým vlastním názorem, ale nikdy tak nečinil tak bezohledně jako Miloš Zeman.

Spor o velvyslance na Slovensku je malicherný. Vše by se mělo vyřídit soukromě mezi čtyřma očima Zemana a Schwarzenberga. Na jednu stranu chápu odpor ministra zahraničí proti jmenování Livie Klausové, na druhé chápu i fakt, že Livie Klausová by mohla být lepší volbou než člověk z diplomatického prostředí.

Vyřizování sporu přes média škodí všem. Jak prezidentovi, tak ministru zahraničí a v neposlední řadě i paní Klausové, která, dovolím si předpoklad, bude žít klidně dál bez ohledu na to, zda bude či nebude velvyslankyní na Slovensku.

Paní Vašáryová také nebyla diplomatkou a přesto s úspěchem reprezentovala svou vlast v Rakousku. Podobných případů by se našla spousta. A domnívám se, že by rozhodně paní Klausová byla lepší velvyslankyní než pan Bašta svého času v Rusku.

Daleko horší jsou výroky, které mohou našemu státu silně uškodit. Nejde o pohled na EU, tam je kritika více než žádoucí a EU potřebuje, aby jí neustále někdo sundával nasazené růžové brýle nebo, jak se hezky říkalo za totality, nastavoval zrcadlo.

Nadto Václav Klaus nikdy nezpochybňoval naše členství v EU, jen kritizoval kroky a směřování této organizace, která svazuje sebe sama miliony směrnic, nařízení a závazných doporučení, vymýšlí pitomosti, které znesnadňují konkurenceschopnost a jdou proti zdravému rozumu.

Téma poválečného odsunu sudetských němců bylo probráno z mnoha úhlů. Jedno je jisté, odsun byl proveden v tehdejší době, za tehdejších podmínek a děla se při něm zvěrstva stejně, jako když nás hitlerovské Německo okupovalo.

Odsun byl schválen vítěznými mocnostmi a tzv. Benešovy dekrety se staly součástí právního řádu našeho státu. Téma je hodno pozornosti historiků a faktem je, že kolektivní vina byla před těmi bezmála sedmdesáti lety něčím normálním.

Dnes by se nikdo tímto způsobem pravděpodobně nezachoval. Proč ale Miloš Zeman vyrukuje s tak silnými slovy? "Když byl někdo občanem země a kolaboroval se státem, který jeho zemi okupoval, tak je pak vysídlení mírnější než například trest smrti," řekl Miloš Zeman rakouskému tisku.

Už jednou podobný výrok způsobil ochlazení vztahů mezi námi a sousedním Německem. Ano, určitě je pravda, že sudetští Němci volili před válkou Henleina a tím de facto Hitlera. Byli to oni, kdo křičeli "ein Reich, ein Volk, ein Führer".

Za války se jim to splnilo a po válce se jim toho dostalo. Dnes se mají rozhodně daleko lépe, než kdyby zůstali v tehdejším Československu. To je pragmatický pohled. Tvrdit ale dnes, že byl lepší odsun, než aby viseli, je neomaleností non plus ultra.

Prezident Miloš Zeman je skutečnou neřízenou střelou. Někoho možná jeho výroky pobaví, ale já se nemohu zbavit dojmu, že absolutně nechápe význam prezidentské funkce. Ta totiž neznamená dělat si absolutně, co chce, a kašlat na co libo, ale především reprezentovat náš stát a vážit každé vyřčené slovo.

Při prezidentské volbě jaksi nebylo moc z čeho vybírat. Ani jeden z kandidátů si dle mého názoru nezasloužil stát se prezidentem. Doufejme, že se za pět let najde někdo mnohem vhodnější. Lituji toho, že paní Němcová odstoupila z primárek. Kéž by za pět let měla více odvahy.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora