3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Tohle mě deset dní před volbami nezajímá

25.5.2006

Tak tu máme další skandál ČSSD, tentokrát v trošku jiném formátu. Zatímco v dobách nedávných se nám tu koulelo kakao, podvodně přiklepnuté pozemky či prapodivné poštovněbankovní provize, nyní tu máme biolíh, zlověstně vzlínající ze všech temných koutů. A aby bylo jasné, že tentokrát tedy žádná legrace, pánové, opravdu nebude, celý ten nepříjemný protikorupční útvar, který nám to tu tak komplikoval, rovnou zameteme pod stůl – s podezřením na neoprávněné nakládání s finančními prostředky! Tedy – tohle by nevymyslel ani talentovaný autor argentinské telenovely, ale pro protřelé starostrukturní šíbry je to samozřejmě hračka. Premiér o tom údajně nic, ale opravdu vůbec nic neví. Co to? On neví, že jeho ministr vnitra prošetřuje elitní protikorupční útvar? Jistě, nemůže vědět všechno, ale například přehled o tom, co se kde šustne v médiích, má přehled vcelku dokonalý. Vsadím poslední kalhoty na to, že jeho databáze těch nepříjemných hlídacích psů demokracie z řad žurnalistů, kreslířů a moderátorů se utěšeně rozrůstá, že by tedy nevěděl o tomhle? Měli by se pochlapit páni poradci a příště nešetřit zbytečně pana premiéra před náporem nepříjemných zpráv, on to jistě vydrží a postaví se k problému čelem.

A dále, pana premiéra to nezajímá! To už je trošku na pováženou, mělo by ho zajímat všechno podstatné, nebo aspoň to, co se děje v důležitých resortech. A nejen že ho to nezajímá – ono ho to nezajímá deset dní před volbami. Tento přímo rafinovaně dialektický výrok lze číst různě: a) volby jsou důležitější než nějaká pitomá korupce, dejte mi s tím pokoj (přitom korupci vnímá jako problém značná část voličů napříč politickým spektrem); b) začne mě to zajímat až po volbách – ať budu poraženým či vítězem, převezmu za korupční chování svých spolustraníků a ministrů plnou zodpovědnost; nebo – budu-li vítězem, pak teprve s tím zametu, já jim ty diety spočítám, ono to těch deset dní počká. c) je to příliš horký brambor, jeho rozmáznutí by nám nepřineslo nic dobrého, a tak budeme tutlat, aspoň těch deset dní... Možná ale chtěl pan premiér jen naznačit, že to myslí dobře a neobratně vyjádřil skutečnost, že pro samu kampaň nemá čas na řízení země.

Ať je to jak chce, voliči by měli velmi bedlivě sledovat kauzu, která je ze všeho nejspíš pokusem zarazit už konečně ten výron skandálů stále divočejších, a, premiérovými vlastními slovy řečeno, měli by určitě přijít k volbám a hlasovat, jak je třeba.

Vlasta Hofbauerová