26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Tajemství stoprvého hlasu

20.7.2006

ČSSD svolila k tomu, že postaví kandidáta do voleb předsedy poslanecké sněmovny tento pátek. Má však velmi sociálně demokratické podmínky. Kandidát ČSSD nesmí mít protikandidáta a dokonce mu „trojkoalice“ má vyjádřit podporu. Za to je ČSSD ochotna k „ústupku“ v tom, že by předseda PS za ČSSD navrhl prezidentovi republiky pouze takového kandidáta na předsedu vlády, který na Hrad doručí minimálně 101 podpisů poslanců svého kabinetu.

Předseda KSČM se vyjádřil tak, že by komunisté byli ochotni do vlády ČSSD jít a případně podpořit i menšinovou vládu ČSSD. Záhadou proto zůstává jen jedno. Kde chce ČSSD najít pro svůj třetí pokus onen stoprvý hlas. Možnosti jsou v zásadě pouze dvě. Buď se ČSSD podaří přetáhnout na svou stranu jednoho poslance stávající trojkoalice (jak etické!), nebo nabídne ODS takové podmínky pro velkou koalici, že to prostě ODS „nebude moci odmítnout“.

Na národní konferenci v Senátu 19.7. na téma „Úřednická vláda nebo předčasné volby“ vystoupili předsedové parlamentních stran kromě Paroubka. Zájmy ČSSD hájil dlouholetý poslanec českého parlamentu Zdeněk Jičínský. Pozice stran „trojkoalice“ se zdá být stále pevná a není tu zatím patrná snaha tento projekt opustit a vběhnout do náručí Paroubkovi a komunistům. Pokud by snad měla jakási „úřednická“ vláda vzniknout, tak pouze s dočasným mandátem do předčasných voleb. Předseda komunistů Filip znovu opakoval svou myšlenku vlády „národní shody“, tj. vlády založené na půdorysu všech stran v poslanecké sněmovně s tím, že by i tato vláda mohla mít dočasný mandát do předčasných voleb.

Z iniciativy senátorů za ODS vyšel návrh, aby se v případě, že se ani v pátek 21.7. nepodaří zvolit předsedu poslanecké sněmovny, chopil Senát zákonodárné iniciativy a navrhl ústavní zákon, který by usnadnil rozpuštění poslanecké sněmovny a případně tak urychlil vypsání předčasných voleb.

Tlak na obstrukční postoj Paroubkovy ČSSD se tak postupně zvyšuje a jeho důsledkem je zřejmě i to, že ČSSD poprvé nominovala svého kandidáta na předsedu poslanecké sněmovny. Přesto mám já osobně velké pochybnosti o tom, zda poslední návrh ČSSD je skutečně myšlen nejen „upřímně“, ale především s cílem řešit stávající pat. Spíše se kloním k závěru, že Paroubka „vystrašila“ možnost toho, že by se v poslanecké sněmovně realizoval návrh Filipa a byl zvolen předseda sněmovny, který by se zavázal navrhnout v případě třetího pokusu o sestavení vlády takového kandidáta, který by byl přijatelný pro všechny parlamentní strany. Komunisté tak zapracovali poněkud státotvorněji, než Paroubek předpokládal. Však k tomuto návrhu Paroubek pouze suše konstatoval, že vyhovuje spíše „takzvané trojkoalici“.

Je tak pro další vývoj politické situace v Česku podstatné, jestli se najde onen stoprvý poslanec pro Paroubka. Za přeběhnutí se mohou nabízet velmi lukrativní posty. To ostatně máme na talíři již dnes. Bývalému poslanci ODS Kottovi (a po jeho opilecké aféře a vyloučení z ODS poslanci vládní koalice) byl nabídnut post ředitele nově konstituované pobočky středočeské VZP. Zda za „věrné služby“ nebo z důvodu „vysoké odbornosti“, to si musí vážený čtenář doplnit sám!