19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Středočeské nemocnice

28.9.2020

Hejtmanka Jermanová nedá peníze nemocnicím, ale motorkářům poskytla deset mega. Středočeská ODS podporovaná hnutím STAN navrhuje grantovou podporu nekrajských nemocnic ve výši 50 milionů korun. Vládnoucí ANO, ČSSD a KSČM jsou proti.

Je to smutná a krutá pravda. Hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná z hnutí ANO dokazuje, že na svoji funkci nestačí. Po jejím úsměvném billboardovém vyjádření, že díky hnutí ANO bylo zmodernizováno 194 krajských nemocnic, přičemž v celé ČR je jich asi 60, se nesmyslně pustila v Parlamentních listech do předsedy středočeské ODS Martina Kupky za jeho myšlenku na vytvoření fondu 50 milionů korun, z něhož by se přispívalo na provoz a investice nekrajským nemocnicím. Jedná se o nemocnice v Čáslavi, Mělníku, Nymburce, Rakovníku a ve Slaném.

Ona tento nápad označila za socialistický a navíc zase lhala, když prohlásila, že nemocnice v Čáslavi a ve Slaném jsou soukromými zdravotnickými zařízeními. To není pravda, historicky jsou jejími vlastníky příslušná města.

Dále opět perlila, když tvrdila, že podle logiky Martina Kupky by kraj časem mohl dotovat soukromé školy, parkoviště, autoservisy a kavárny. To je samozřejmě nesmysl, něco takového nikdo nechce. Jedná se o absurdní a hloupé přirovnání.

Já bych nyní paní hejtmance vysvětlil rozdíl mezi soukromými zdravotnickými zařízeními a ostatními privátními subjekty. Ty první mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami a za operace a další výkony dostávají pevně stanovené sumy. Ony si nemohou říci, že například za vyšetření na ultrazvuku budou žádat padesát tisíc korun, ale dostanou částku, kterou jim vyplatí na smluvním základě příslušná zdravotní pojišťovna. Kdežto ty druhé, autoservisy, kavárny a další, takovými omezeními netrpí, ty si mohou za svoje služby účtovat libovolné ceny. Privátním a městským nemocnicím poskytují dotace Plzeňský a Karlovarský kraj, který vede hejtman Petr Kubis také z hnutí ANO.

Nekrajské středočeské nemocnice nechtějí výhody proti ostatním, ale žádají srovnatelné podmínky s krajskými zařízeními. Navíc poskytují základní zdravotní péči pro zhruba 50 procent, tedy cca 650 000 obyvatel. Jenom krajské nemocnice, kterých je šest, nejsou schopny garantovat kvalitní zdravotní péči pro všechny Středočechy.

Za socialistickou považuji spíše krajskou dotaci, obhajovanou hejtmankou Jermanovou, deseti milionů korun pro soukromou akci - oslavy motorkářů Harley-Davidson v Praze, jejíž přínos pro Středočeský kraj byl diskutabilní.

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo v letošním rozpočtu 2,9 miliardy korun na dopravní obslužnost. Velká část těchto peněz půjde privátním společnostem, které pro Středočechy zajišťují autobusovou či vlakovou dopravu. Nevidím tedy důvod, proč by na zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro lidi nemohl Středočeský kraj dát oněch 50 milionů korun.