26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Šetření, testy a zdravý rozum

13.11.2021

Je „pravicová pětikoalice“ skutečně pravicová a odpovědná?

Dvě poznámky k aktuálnímu koronavirovému dění v ČR.

První - Jak známo od prvního listopadu už stát (resp. zdravotní pojišťovny) přestal platit neočkovaným lidem testování proti koronaviru. Vláda řekla prostě dost bezplatným testům pro neočkované!

Rodící se vláda pětikoalice však pokládá krok za tragický, protože se tak prý zhorší statistické resumé, kterak na tom Čechy, Morava a Slezsko skutečně jsou se stavem koronavirové pandemie.

Například pirátská poslankyně Olga Richterová veřejně pravila: Chceme zachovat bezplatné preventivní testy pro všechny! Vláda to dělá špatně.... A takto hovoří politici z obou koalic, které budou mít bůhví proč pět poslaneckých klubů.

Nicméně, kdo si dá jedna a jedna dohromady, tak jej zákonitě musí napadnout : A jak jinak chcete účinně motivovat lidi k očkování? Nadto opozice v předvolební kampani opakovaně a důrazně křičela, že se nevídaně zadlužují naše děti, a když se konečně začne trošičku šetřit, tak je to zase špatně? Rozumíte tomu někdo?

Druhá poznámka – Ve společnosti se stále častěji objevuje názor, že záměrně neočkovaní lidé by se měli finančně (spolu)podílet na své léčbě způsobené covidem-19.

Úvaha je jasná, kdo se záměrně vyhýbá očkování, měl by na léčbu přispět. Tak jako například když si způsobíte úraz v opilosti, tak si též náklady hradíte sám, nikoliv z veřejného pojištění.

K tomu by bylo samozřejmě nutné uskutečnění značné legislativní změny a rozhodně by to nemohlo působit retroaktivně, musel by zde být dán přiměřený časový prostor pro realizaci očkování, nicméně nyní neřešíme technikálie.

Ideoví odpůrci s oblibou namítají, pokud byste chtěli úhradu od neočkovaných, tak byste ji měli chtít třeba i od kuřáků nebo extrémně obézních osob, tedy aby též přispěli. A pak si odmítači myslí, jak mazaně „přeargumentovali“ protivníka. Nicméně když se nad věcí zamyslíme hlouběji, tak diskutér používající argument s „kuřáky a tlusťochy“ dává myšlence posílení odpovědnosti de facto za pravdu. A ještě navíc rozšiřuje pole působnosti této ideje reflektující odpovědnost každého.

Je mi docela záhadou, jak to, že strany pětikoalice, které tak rády mluví o odpovědnosti, nenavrhují, aby se odmítači očkování finančně podíleli na své léčbě. Bojí se o jejich hlasy? Jak jinak chtějí ušetřit veřejné peníze a posílit odpovědnost lidí za vlastní životy?

Anebo jsou strany pravicové pouze na papíře? Jak by řekl Antonín Švehla, až podle skutků poznáte je….

(publikováno v modifikované podobě v MF Dnes, 11.11.2021)

Autor je právník a VŠ pedagog