26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Sám sobě koordinátorem

21.12.2020

Andrej Babiš dostal kopačky od prof. Prymuly a důvod není důležitý. Když si premiér před pár dny postěžoval, že vakcinaci bude muset kontrolovat osobně, protože nevěří lidem, co systém připravují, ještě jsme netušili, co nás čeká. Že totiž zmocněncem pro očkování jmenuje sebe.

A tak zatímco na Slovensku premiér Igor Matovič mnohé z nás dojal a přivedl k silám, když sám nakažen koronáčem prohlásil, že kdyby to bylo možné, svůj život by položil za tisíce koronáčem zmařených životů druhých, náš premiér si na taková legrační gesta nepotrpí. Nevěří svým lidem, a proto zmocnil sám sebe, vezme tu odpovědnost na sebe, jak prohlásil a jmenoval se vládním zmocněncem pro očkování. Takový král Já První. Jak praví v jedné pohádce Jan Werich jako král: V nejtěžší chvíli panovník sám sobě nejlépe ví si rady.

To je skvělá zpráva pro opozici a ještě lepší pro média, protože žranice může začít. Andrej Babiš bude proprán doběla a zadupán do země hned zítra, pozítří nejdéle do tří dnů. Už právě teď v neděli píše info.cz v úvodníku: „Bez koncepce, bez plánu, bez mocněnce. Babiš je sám, proto bude řídit očkování.“. Takže už mu to začalo.

Faktem je, že jde o neuvěřitelný úkaz v celé EU, Evropě a možná, s výjimkou orientálních despocií, na celém světě, když šéf exekutivy sám vezme taktovku řízení mašinérie vakcinace, se vším tím šíleným logistickým balastem kolkolem. No nakonec proč ne, hic Rhodos hic salta. Andrej Babiš rozehrál nečekaně velkou hru, nejspíš největší, jakou kdy podle mě hrál. Máme před sebou dvě možnosti.

První je, že Andrej Babiš, jak se masově očekává, selže, utěká se k smrti, když nedeleguje skoro nic, umlátí se v tom a vakcinace se změní v mírně chaotický proud očkování tu i onde. V tomto případě spadne opozici do klína nečekaný dárek, protože premiér by se v takovém případě porazil zcela sám, ve volbách mu spadnou procenta a prohraje. Opozice ale - vybavená vskutku fantastickými dynamickými osobnostmi - bude traumatizována náhlým dárkem převzetí moci, nečekaně snadno spadlým do klína a bude muset ukázat, zač vlastně stojí. Hotové Babišovo Waterloo.

Druhá možnost je, že to Andrej Babiš prostě zmákne, vakcinace proběhne, jak by se očekávalo, tj. organizovaně a relativně hladce, a tudíž se premiér osvědčí jako krizový manažer a připíše si veškeré zásluhy na svůj účet sám sameček. V takovém případě spadne opozici sanice, premiérovi vyletí procenta nahoru a vyhraje volby s velkým náskokem, protože to voliči neopomenou ocenit. Opozice, zcela zbavená možnosti sáhnout si na moc, si bude okusovat nehty další nejméně čtyři roky a jejich hlavní pokrm zvaný antibabiš se jim v puse změní v nestravitelný blaf. Hotový opoziční Saigon.

Je otázka, čeho se naše skvělá a do výborné kondice vytuněná opozice má bát víc.