4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Rozklad ČSSD i KDU-ČSL pokračuje

20.12.2017

Podle „dobře informovaných kruhů“ se má náměstkem ministra spravedlnosti stát bývalý poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Má se stát „politickým“ náměstkem, který může dokonce docházet na jednání vlády.

Jeroným Tejc nedávno opustil ČSSD. Přišel o poslanecký mandát a informace o tom, že by se mohl stát náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, se objevila na lidovky.cz.:

Pelikán chystanou změnu naznačil v sobotním rozhovoru pro server iDnes.cz. „Zvažuji posílení resortu o pozici politického náměstka, tedy člověka, který by mi v parlamentu pomohl vyjednávat podporu pro zákony. Sám o sobě vím, že jsem v této oblasti nikdy nebyl dvakrát silný,“ pronesl ministr spravedlnosti Pelikán. O tom, že Tejc by mohl zamířit na ministerstvo spravedlnosti, LN informovaly již na konci října. Tehdy kolovala spekulace, že Tejc by se mohl stát dokonce ministrem.

Spekulace o tom, že v ČSSD sílí názory, že by se strana měla stát součástí koalice s ANO i s Andrejem Babišem coby premiérem, se zdají býti stále více relevantní. Sociální demokraté si uvědomují, že pokud budou dále hrát hru o trestně stíhaném premiérovi, přijdou o všechny své členy v důležitých orgánech státních firem a na ministerstvech. První vlaštovkou v tomto směru jsou již zamýšlené změny v počtu náměstků na ministerstvech. Mimo jiné jsme se mohli dozvědět, že na jistém ministerstvu bylo jedenáctnáměstků a jejich počet se rozhodl nový ministr „zredukovat“ na sedm (proč jenom tak málo?!). Na ministerstvu financí už náměstek za lidovce také skončil a i to je důvod k tomu, že podobný rozklad jako v ČSSD nyní probíhá i u lidovců.

Babišovo postavení by se mohlo podstatně vylepšit, kdyby policie odložila jeho případ - buď z vlastního rozhodnutí, což je nyní momentálně nereálné, nebo z popudu státního zástupce. Právě policie pod taktovkou Milana Chovance Babišovu kauzu „vyrobila“ a i sám Chovanec (lánský pučista proti Bohuslavu Sobotkovi) je názorově natolik pružný, že by s Babišem uzavřel koalici raz dva.

První Babišova vláda tak má poměrně zajímavé šance na získání důvěry. Buď využije tolerance KSČM a SPD (i když Tomio Okamura zatím tvrdí, že vládu nepodpoří), nebo se dojedná koalice s lidovci a ČSSD, která projde na druhý pokus. Lidovci o účast ve vládě stojí i proto, že by chtěli zabránit zdanění církevních restitucí, o kterém Babiš hovoří jako o „alternativě“.

Jak sociální demokraté, tak lidovci jsou si vědomi své současné „síly“. Potácejí se kolem hranice 5 % a případné další mimořádné volby by je mohly zcela vyřadit ze hry. Mohou si tak prodloužit vládní angažmá a doufat, že se za čtyři roky jejich postavení zlepší. Více napoví sjezd ČSSD v únoru příštího roku, který by koalici s hnutím ANO mohl akceptovat. A lidovci? Ti se přidají!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz