26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Rok 2011 začal hádkou v koalici

6.1.2011

Korupce jako obecný jev lidského chování ve všech státech a režimech je asi stejně stará jako nejstarší řemeslo. Ostatně, právě provozováním nejstaršího řemesla lze i velmi dobře korumpovat! Předvánoční krátká vládní krize uzavřená pod patronátem Klause jakousi tajemnou dohodou, kterou ale sám Klaus nyní jako „dohodu“ popírá, měla podle „dobře informovaných zdrojů“ vyústit v údajně rychlé přijetí vládní protikorupční strategie.

Návrhy, které vzešly z MV, byly v minulých týdnech projednány ve standardním meziresortním řízení (velmi ošklivý pojem sám o sobě) a má je nyní na programu vláda. Z Úřadu vlády došly údajně po termínu připomínky k materiálu MV a ministr vnitra Radek John se cítil natolik uražen jejich obsahem, že je nazval „mrzačením“ jeho protikorupční strategie a svolal k tomu mimořádnou tiskovou konferenci. Poté premiér s ministry spravedlnosti a obrany podrobili kritice Johnův slovník a v pořadu Události, komentáře na ČT24 se pak poslankyně VV Karolína Peake vyjádřila o připomínkách z Úřadu vlády jako o „podpásových“ a velmi pochválila přítomného bývalého ministra vnitra Martina Pecinu za účast v komisi, kterou John vytvořil k výběru nového policejního prezidenta. To vše zarámoval moderátor Martin Veselovský do další vládní krize s otazníkem.

Nečasův kabinet tak zvolna ale jistě vplouvá do bouřlivých vod letošního roku. Reformy, které jsou ve vládním prohlášení ohlášeny, by měly postupně projít vládou a v paragrafovém znění dojít do parlamentu. Po nedávných zkušenostech s předvánoční vládní krizí a nynější přestřelkou o protikorupční strategii je jasné, že o každém reformním zákonu proběhne ostrý mediální spor. Považuji téměř za jisté, že hlavním kanálem úniku informací z jednání vlády budou tiskové konference VV. Začíná se rýsovat strategie používaná Josefem Luxem, předsedou lidovců z devadesátých let minulého století. Jak tvrdí řada účastníků tehdejších vládních jednání, ve vládě Václava Klause, zejména po roce 1996, došlo vždy k jakési dohodě koaličních stran, aby na následné tiskové konferenci lidovců Lux oznámil další podmínky k dojednané vládní dohodě. Lidovcům dlouho tato strategie vycházela, a to i proto, že Lux byl bezesporu nejschopnějším politikem, který po obnovení demokracie v Česku lidovce vedl. Hrátky, které poté v první dekádě nového století lidovci rozehráli, ale nakonec skončily pro KDU-ČSL volebním propadákem.

Po nástupu nové vlády jsem napsal, že očekávám tvrdý mediální útok na VV jako na nejslabší článek vzniklé koalice. To se beze zbytku projevilo. John byl od svého nástupu do funkce médii až nemilosrdně a nespravedlivě označován za zcela neschopného. Jeho návrhy boje proti korupci byly vesměs médii zlehčovány až zesměšňovány. Ministři VV pak obsadili spodní patra žebříčku popularity členů vlády a hodnocení Johna je zcela nejhorší. VV se pokusily nejprve po volebním neúspěchu z komunálních voleb řešit své problémy „ideovou konferencí“. Kdyby se vůdcové VV zeptali členů ODS na jejich názor, zjistili by zajisté, že takové konference nejsou absolutně k ničemu. Ideové konference ODS totiž vždy skončily jaksi do ztracena. Mají-li totiž sloužit ke skutečné diskusi, ukážou vždy danou stranu jako „rozhádanou“. Pokud se na konferencích tohoto typu nediskutuje, jsou jen demonstrací jednoty strany a mají se pak konat před volbami a ne až po nich.

Aféra na SFŽP pak poskytla prostor k tomu, aby se John tvrdě distancoval od Nečase. Návrhy, které navíc sdělil při osobním rozhovoru bývalému řediteli SFŽP, pak obhajoval svou protikorupční strategií. Vždy jsem si myslel, že případné důkazy o korupci má shromažďovat policie pod přísným dohledem státních zástupců a soudů. Ne tak o tom uvažuje náš pan ministr vnitra. Ten vyzval k tomu, aby si bývalý ředitel SFŽP pořídil důkazy sám a dokonce ho ještě poslal k Janku Kroupovi, autorovi provokace „Vířivka“ v kauze vyprovokované Vlastimilem Tlustým. Tohle má vážně být metodický postup navrhovaný MV?

Jak to celé skončí? Bůh ví, nicméně velmi pravděpodobně rozbíječská pozice VV bude zesilovat úměrně tomu, jak bude stále více a více zřejmé, že podpora VV klesá definitivně pod hranici magických pěti procent. VV pak už nic nezachrání, ani případný odchod do opozice. Nadějný volební výsledek z loňských voleb pak zůstane zase jenom nevyužitou šancí. VV si vybraly jako svůj mediální cíl ODS. Tu tak tento boj s Johnem bude stát pozici hlavní pravicové strany, kterou převezme TOP 09. A jaké z toho plyne poučení? Po doktorech bych do politiky nepustil ani jednoho novináře. Uznávám, že je to zcela nerealistické přání.