26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Řekni koronavirus a mysli na volby

22.4.2020

Nouzová opatření utlumila ekonomiku na udržovací minimum a tisíce podniků jednoduše přerušily práci. Dostat je znovu na provozní teplotu bude stát peníze, proto dnes těžko namítat cokoli proti tomu, že stát začne, jak se říká, rozhazovat peníze z vrtulníku. Je jedno jakým způsobem, hlavně když se do ekonomiky dostanou.

Potřebné zdroje má zajistit Česká národní banka snížením úroků u půjček nebo nakupováním dluhopisů a důležitou roli hraje také vláda, která má v referátu zvýšit rozpočtové výdaje. Jestli bude letošní schodek 200, 300, nebo 400 miliard korun, na tom nesejde, hlavně když peníze pomohou.

Nezbytnost takového přístupu uzná snad každý, proto je na první pohled rozumné také opatření povolit v zákonu o rozpočtové odpovědnosti tzv. strukturální schodek pro příští rok do 4 % hrubého domácího produktu.

Dále se bude podle návrhu, který už schválila sněmovna a odmítl Senát, povolený schodek postupně snižovat, až roku 2027 dosáhne úrovně 1 % jako dosud. Proč neuvolnit pravidla, když jsme v krizi?

Přesvědčivou námitku nabídla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Zjednodušeně řečeno, upozornila na jednu zvláštnost vrtulníkových peněz. V této chvíli jsou potřeba a nedává smysl šetřit. Podle zákona o rozpočtové odpovědnosti však tato mimořádná pomoc nemůže zakládat povinnost státu, aby stejné peníze posílal opakovaně.

I to je pochopitelné. Třeba bude nutné nějak pomoci ještě napřesrok, těžko však při současné úrovni vědomostí zdůvodnit, proč stát musí sekat dluhy a pumpovat další peníze třeba ještě v roce 2025. Navíc ani platná verze zákona o odpovědnosti nežádá snižovat deficit bezohlednými úsporami, když se podnikům nedaří.

Předsedkyně Zamrazilová použila při debatě v Senátu jednoduchý příklad. Rozpočtová pravidla umožňují státu, aby se v mimořádných dobách zadlužil a třeba pomohl důchodcům jednorázovým navýšením penzí na Vánoce. Nepřipouštějí však zvyšovat důchody trvale, pokud na to stát nemá zajištěné příjmy. Rozpočet musí zůstat stabilní aspoň do té míry, aby někdo na krytí státního dluhu půjčil za snesitelný úrok.

Kdo vládní návrh na povolení vyššího rozpočtového deficitu pro příštích sedm let dlouho nechápal, pro toho už svítá. Rozhazovat peníze v krizovém roce dává ekonomický smysl, utrácet bez omezení ve volebním roce 2021 má zase přirozenou politickou logiku.

Možná to tak politici hnutí ANO a jejich spojenci ze sociální demokracie nemyslí a nechtějí podřídit boj s koronavirem politickému účelu. Proto by měli před dalším jednáním ve sněmovně příslušný zákon stáhnout, jinak se už těžko zbaví podezření, že také v těžkých časech nejvíc sledují svůj vlastní zájem.

Autor je komentátor serveru Echo24

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus