26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Rathův politický monstrproces

13.4.2015

Po třech letech od zatčení s legendární krabicí s proměnlivým obsahem jako ouverturou se blíží finále jednoho z nejsledovanějších případů polistopadového soudnictví. Zatím se vše jeví, že bude klidné. Bude tomu tak i po vynesení rozsudku?

Zatím je vše vedeno jako běžný čin hospodářské kriminality. Vymyká se snad jen výší částky, o kterou šlo, nicméně téměř každý člověk, který pracuje ve stavebnictví a „soutěží“ o veřejné zakázky vám off label sdělí, že zhruba 10 % z objemu zakázky je vždy vyčleněno na „jiné“ výdaje, než nákup stavebního materiálu, mzdy dělníkům či zisk firmy.

Velmi dobře zdokumentovaný případ rekonstrukce Buštěhradského zámku jen potvrdil výše napsané, byly sděleny první poměrně vysoké tresty. Všichni však vědí, že to hlavní přijde teprve po vynesení rozsudku nad Davidem Rathem.

MUDr. David Rath je od samého prvopočátku své veřejné kariéry člověkem nepřehlédnutelným. Ať již v čele Lékařského odborového klubu, posléze České lékařské komory, kde však byl pro něj nepochybně malý prostor (pro zapomnětlivé je třeba sdělit, že již v čele komory měl problém, a to s tajně natáčenou reportáží, kde se jednalo o poskytnutí finanční částky farmaceutickou firmou jako odměny za „setkání“ s panem presidentem ČLK). Tehdy se podařilo ještě „nic neprokázat“.

Hvězdné hodiny mu nastaly po vstupu do sociální demokracie, v jejímž stranickém týmu zastával ministerský a posléze hejtmanský post. Je velmi pravděpodobné, že se stálým postupem na pomyslném společenském žebříčku opadla jeho ostražitost, což v konečném důsledku znamenalo již výše zmíněné zatčení se zázračnou krabicí.

David Rath je bezesporu obdařen vysokým stupněm inteligence, rozhodně vyšším, než je průměr naší politické scény. Má fenomenální paměť a jisté charisma, které na některé jedince působí neuvěřitelným způsobem do té míry, že se stávají jeho oddanými přívrženci a to bez ohledu na to, co dělá či jak se k nim chová. Autor článku si pamatuje sjezd České lékařské komory, kde hravě dokázal odbýt svůj zřetelný podvod s délkou praxe před zhruba 350 delegáty a veřejně zhanobit předsedkyni revizní komise, která na uvedený rozpor poukázala. Dle všech atributů je David Rath typický model „deprivanta“, tedy člověka s vysokou inteligencí, avšak nulovou empatií.

Pokud tedy obdrží trest odnětí svobody v podobné výši jako manželé Kottovi, je docela možné, že se proces s hospodářskou kriminalitou změní v proces politický. Teprve s jistotou delšího pobytu v kartouze může David Rath dojít k závěru, že nechce být obětním beránkem čehosi vyššího, obětí politického kšeftu a začne mluvit.

Vzpomínáte si na jeho varování při projevu v parlamentu? Sdělil naprosto cíleně a veřejně, že on je jen „čudlou“, Lze předpokládat, že ví, kdo jsou ony štiky v českém rybníku. Sám sebe vidí jako mučedníka, tu se srovnává s s Miladou Horákovou (sic!), tu prorokuje Andreji Babišovi, že ho čeká podobný osud, apod. Pravdou zůstává, že jej jeho mateřská strana bleskově odvrhla jako mlýnský kámen. Z odposlechů víme, že část „vydělaných“ milionů putovaly nikoli do kapes hostivické „high society“, ale do pokladny České sociální demokracie. Uchová si své tajemství David Rath po dobu trestu, nebo je sdělí novinářům jako reakci na své věčné stranické zatracení a lidské ponížení?

David Rath má opravdu moc přeměnit svůj zatím hospodářský trestný proces na politický. Pokud své avízo o tom, že je obětí politického monstrprocesu, myslí vážně, nebude politické jaro 2015 vůbec nudné a činnost hlavy státu v Moskvě bude efemérní marginálií.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora